Spoznaj MAGNETIČNO KOLEKCIJO NAKITA in praznuj ženstvenost skupaj z Jasmino. Kolekcijo VRNITEV ŽENSTVENOSTI sestavljajo tri zapestnice, biserni uhani in broška.

Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Prehrana

Prehrana je drugi holistični steber (prvi so navade in tretji so pomagala, kamor spadajo tudi dopolnila).Danes živimo v času, ko je razumevanje prehrane tako komplicirano, čeprav je vendarle tako zelo preprosto.Zavedajmo se, da je bilo včasih vse eko, bio. Preberi več

Prehrana

Prehrana je drugi holistični steber (prvi so navade in tretji so pomagala, kamor spadajo tudi dopolnila). 
Danes živimo v času, ko je razumevanje prehrane tako komplicirano, čeprav je vendarle tako zelo preprosto. 
Zavedajmo se, da je bilo včasih vse eko, bio. Naši predniki so uživali neoporočeno hrano, pridelano na neosnaženi zemlji, na podeželju, s pravim odnosom. Naši predniki si takrat zagotovo niso predstavljali, da bomo morali dejansko hrano označevati z vsem živim, hkrati pa tudi zanjo odšteti več.

Zdrava hrana: ekološka, sezonska, lokalna. To je idealna! Obstaja pa še višji nivo, to je hrana po biodinamiki (biološko dinamično kmetovanje, dr. Rudolf Steiner). 

Sodoben človek pa bi moral razlikovati vsaj hranila, mašila in polnila.

Dr. Rudolf Steiner je utemeljitelj antropozofije, modrosti o človeku, iz katere je utemeljil biološko dinamično kmetovanje (biodinamika), razvila pa se je tudi waldorfska pedagogika, antropozofska medicina in evritmija. 

To, kar se dogaja danes je dr. Rudolf Steiner predvideval in tudi povedal, da bo hrana današnjega časa zgolj polnilo ali celo mašilo. 
In prav bi bilo, da razlikujemo vsaj to. 

HRANILO = hrana, ki je zrasla v naravno bogati zemlji, na soncu in je bila pobrana ustrezen čas, posušena, pripravljena, dostavljena, transportirana na način, da ni izgubila svojih nutritivnih vrednosti. Vsekakor pa v prvi vrsti hrana, ki ste jo vzgojili sami ali divje rastočo pobrali v neokrnjeni naravi.

POLNILO  = hrana, ki ni zrasla v optimalnih pogojih, morda kot produkt sodobnega kmetovanja, hidroponike ali drugih sodobnih metod. Hrana, ki je prepotovala dolgo pot, je bila umetno vzgojena, tretirana in procesirana, da je pot zdržala. 

MAŠILO = “hrana”, ki ne samo, da nima hranil in daje lažen občutek telesu, da bo dobil hranila, temveč dejansko škodi procesom v telesu, jih maši, zapaca. Sem zagotovo spada hitra prehrana, procesirana prehrana. 

 

Standardi, ki jih je vredno poznati. 

EKOLOŠKI CERTIFIKAT pomeni, da do neke mere niso uporabljali škodljivih kemijskih pripravkov, kontroirajo jih enkrat letno. 

Eko ali bio?

V ZDA in tujini uporabljajo izraz “organic”, v Slovenijo pa smo izraz BIO prinesli iz Avstrije, Italije in Nemčije. V resnici sta besedi sopomenki, obe govorita o tem, da gre za pridelavo hrane, kjer ni dovoljena uporaba pesticidov, gnojil, mineralnih gnojil, GSO in druge sintetike v krmilih in gnojilih. 

Se pa kljub temu dogajajo zlorabe, sploh v zadnjih letih, ko zadeva postaja trend. 

DEMETER CERTIFIKAT - hrana po načelih biodinamičnega kmetovanja (dr. Steiner)

 

Kakšna je hrana po biodinamiki?
Metoda, ki se ne bori in ne uničuje, temvečustvarja pogoje, da se rastline lažje in boljše povežejo z energijami, ki so vir življenja. Ni borbe, ampak sožitje in kroženje v naravi. Upošteva tudi vpiv planetov, vseh ciklov. Živila pridelana po biodinamičnem načinu kmetovanja tako niso samo ekološka, ampak dosegajo še višji standard (energijski recimo). Takšna živila prepoznamo po oranžnem simboli DEMETER. 

Zavedajmo se, da je bilo včasih vse eko, bio. Naši predniki so uživali neoporočeno hrano, pridelano na neosnaženi zemlji, na podeželju, s pravim odnosom. Naši predniki si takrat zagotovo niso predstavljali, da bomo morali dejansko hrano označevati z vsem živim, hkrati pa tudi zanjo odšteti več. 

Poleg tega, da moramo znati brati deklaracije in poznati certifikate, menim da bo postalo vse bolj pomembno, da bomo začutili v sebi, katera hrana je hrana za nas. Kaj je tisto, kar nas pokliče. Da bomo nek produkt v trgovini začutili z notranjo modrostjo telesa. 

Trgovci postajajo vse bolj izvirni in spretni v tem, kako in kaj navajajo. Uporabljajo psihološke metode, subliminalna sporočila, da zavajajo, kar pa v resnici postaja vse lažje, saj je sodoben človek tako obremenjen, zasičen z informacijami, z razpršeno energijo, brez fokusa … da vse hitreje nasede. 

Primer: živilo je označena za vegansko in menimo, da to pomeni da je zdravo. Ni res, to samo pomeni, da ne vsebuje živalskih vsebin, ni pa zaradi tega to hrana. Veganski je tudi pomfri, tudi Oreo piškoti in še marsikaj drugega, kar ni hranilo, temveč mašilo, v najboljšem primeru pa samo polnilo.

Rudolf Steiner je nekoč povedal … 

“Človek je to, kar jé. Le da je potrebno poleg materialnega procesa razumeti tudi duhovnega.”

“Večina Ljudi misli, da več kot jedo, bolj so prehranjeni. To ni res. Tisti, ki je manj, je poosto bolje prehranjen, ker se ne zastruplja.”

Jejte torej manj, predvsem pa HRANO - HRANILA. 

Kdaj jesti kaj?

Znova smo pri točki, kjer je pomembno poznavanje ciklov narave, naravni ritem, kajti človek je del narave, čeprav je precej iztiril. Kot smo zapisali že v zavihku pri dopolniih, je bistveno upoštevanje cirkadialnega ritma in letnih časov.Odstrani filtre
 
Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.