Pozor! 30% in 40% POPUST na hormonski program celičnega POMLAJEVANJA (ANTI AGE ADAPTO) z adaptogeni in hormonski program za obdobje menopavze (ADAPTO MENO)
Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Žensko zdravje in lepota - od besed k dejanjem

Žensko zdravje in lepota - od besed k dejanjem

Medtem ko življenjski tempo ženskam nalaga vedno več obremenitev, njeno zdravje in lepoto odnaša čas: čas, ki ga ni, ker preobremenjena sodobna ženska enostavno ne najde več časa zase; pa tudi čas, ki beži, odnaša zdravje in lepoto, prinaša pa bolezni, izgorelost in brezvoljnost. Kako v tem "času brez časa" najti "formulo", ki bo resnično delovala in ženskam vračala in ohranjala njihovo zdravje in lepoto? Vedno bolj jasno postaja, da je bodočnost človeštva odvisna od žensk, zato bi morala biti skrb za njihovo zdravje, srečo in zadovoljstvo na prvem mestu v vsaki družbi. 

Ker pa družba bolj malo skrbi za žensko zdravje in posledično tudi za njeno lepoto, razen ko ta postane tržna niša, je nujno, da to storimo kar same. Načinov je seveda veliko, le časa je malo. Pa si ga je potrebno enostavno vzeti! 

Pablo Neruda svojo čudovito pesem Izredne poti – Prošnja za mir pričenja takole: 

»Zdaj naj me pustijo pri miru,
Zdaj naj se navadijo, da me ni.« 

Vzemite si vsak dan eno uro časa zase – takrat vas enostavno ni! V tem času delajte, kar vam je najbolj ljubo, sprehodite se po gozdu in dihajte fitoncide,  vzemite v roke knjigo, opazujte oblake ali pa enostavno lenarite.  Šele ko človek izstopi iz vseh svojih vlog in »programov« in zapre svoje energijsko polje pred vsemi zunanjimi vplivi, lahko to polje neguje in krepi, kar se odraža kot notranji mir in moč! 

Pogoj za žensko zdravje in lepoto pa je tudi harmonsko ravnovesje, kar enostavno pomeni, da moramo skrbeti za pravilno delovanje našega endokrinega sistema. Gre za žleze z notranjim (endokrinim) izločanjem, ki izločajo hormone v kri, limfo in določena tkiva in odločilno vplivajo na delovanje organov. Menim, da so ženske premalo poučene o pomenu endokrinega sistema oz. o fiziologiji in anatomiji telesa. Razumevanje dogajanja v telesu je namreč pomembno prav zato, da v primeru porušenega ravnovesja posežemo po tistem izdelku, ki bo imel ustrezen učinek. Fiziologija je sicer znanost, ki proučuje življenjske procese v telesu, osnove le te pa bi morale biti poznane vsaki ženski. Le tako bi lahko zdrava in radostna izpolnjevala svoje žensko poslanstvo in pravočasno prepoznavala spremenjena dogajanja v telesu, s čimer bi preprečila večino bolezenskih stanj. Kajti, ko je hormonski sistem porušen, »padajo domine«!

Telo se sicer trudi vzpostaviti homeostazo ("notranje ravnovesje"), vendar je uspeh odvisen od mnogih dejavnikov – našega splošnega psihofizičnega stanja, kakovosti prehrane in tudi od naših misli in čustev, ki delujejo na biokemijske procese v organizmu in se prek imunskega, endokrinega in živčnega sistema prenašajo v vsako celico našega telesa.  

Žleze z notranjim izločanjem so: hipofiza, epifiza, ščitnica, obščitnica, nadledvična žleza, priželjc, otočki tkiva v trebušni slinavki, določene celice v modih, posebno tkivo v jajčnikih in jetra. 

Hipofiza ali možganski privesek nadzoruje in uravnava delovanje drugih podrejenih žlez z  notranjim izločanjem. Sestavljena je iz dveh delov: adenohipofize in nevrohipofize. Adenohipofiza izloča rastni hormon, TSH (tiroidno žlezo stimulirajoči hormon), ACTH (adrenokortikotropni hormon, ki stimulira nadledvičnico), FSH (folikle stimulirajoči hormon - stimulira spolne celice pri moških in pri ženskah), LTH (omogoča izločanje mleka, regulira imunski sistem in celo razvoj trebušne slinavke) in LH (luteinizirajoči hormon - sproža ovulacijio). Nevrohipofiza izloča oksitocin in vazopresin. Oksitocin krči maternico in  pri ženskah (tako kot sorodni vazopresin pri moških) povzroča povezovanje v partnerstvu. Ugotovili so, da je nivo oksitocina višji po masaži in nižji ob žalostnih čustvih. Če so naši bližnji odnosi intimni, nas navdajajo z občutkom varnosti, sproščenosti, se na žalost odzivamo bolje, smo manj prizadeti in lažje okrevamo. Medicinska literatura kaže, da imajo ljudje z dobrimi intimnimi odnosi boljši imunski sistem in manj kardiovaskularnih bolezni. Vazopresin je antidiuretični hormon, ki predvsem zmanjšuje izločanje seča, dviga pritisk in ima vlogo v možganih, z vplivom na družbene odnose, stikih med samcem in samico, spolno slo in materinim odzivom na stres. 

Epifiza ali češarika (glandula pinealis) izloča melatonin, odgovoren za cirkadiarni ritem in še druge biološke funkcije telesa. Povzroči ritmične spremembe v hipotalamusu, hipofizi in spolnih žlezah  (gonadah) ter uravnava začetek pubertete.  Nekateri znanstveniki menijo, da je češarika vodilna žleza, »uravnalo uravnal«, ki zagotavlja primeren ritem hormonalnih in celičnih  sistemov. Žleza češarika  izloča namreč življenjsko pomemben hormon melatonin, ki uravnava cirkadiarni ritem –  dnevne in nočne cikle presnove, krepi imunski sistem, stabilizira živčni sistem, spodbuja delovanje ščitnice, sproža spanec in je tudi afrodiziak. Melatonin je obenem glavni antioksidant v telesu, ki preprečuje poškodbe celic in DNK, je hormon, ki preprečuje staranje, raka, stres in nespečnost.  V krvni obtok se sprošča ponoči v temi in njegovo proizvajanje se konča ob sončnem vzhodu.  Češarika proizvaja melatonin iz serotonina, ki je nevrotransmiter (živčni prenašalec).  Serotonin je najbolj skoncentriran prav v češariki. Ko se staramo, je lahko uravnotežen tok teh življenjsko pomembnih tekočin moten, ker češarika začne poapnevati. Ko češarika poapneva, se proizvodnja melatonina manjša. Poapnenje češarike in zmanjšana produkcija melatonina povzročata procese staranja celic. Obdukcije ljudi, ki so umrli zaradi Alzheimerjeve bolezni, so pokazale bistveno znižano raven  melatonina v češariki. Močno poapnenje češarike je značilno tudi pri ženskah z rakom na dojkah.  Rak dojke pa ni prav pogost pojav na Japonskem, kjer je pri ženskah srednjih let poapnenje češarike redko. Znano je, da raka praktično ni pri Sibircih, ki pijejo čaj iz brezove gobe čage, ker le-ta deluje na povečano tvorbo melatonina .

 

Ščitnica ali tiroidna žleza izloča tiroksin in kalcitonin. Tiroksin spodbuja presnovo, rast in razvoj živčevja ter povečuje razgradnjo beljakovin in glikogena. Za delovanje potrebuje jod.

Kalcitonin je antagonist parathormona in  znižuje kalcij v telesu. 

Obščitnica ali pratiroidna žleza izloča parathormon, ki zvišuje količino kalcija v telesu. 

Nadledvičnica ali suprarenalka je glavni organ,   ki skrbi za odgovor telesa na stres preko izločanja kortikosteroidov in kateholaminov,  vključno s kortizolom in adrenalinom.

Izloča kortikosteroide, adrenalin, noradrenalin. Kortikosteroidi so skupina  steroidnih hormonv, ki nastajajo v skorji nadledvične žleze. Vpleteni so v številne fiziološke   mehanizme, kot na primer odziv na stres, imunski odziv in uravnavanje vnetja, presnovo ogljikovih hidratov  in beljakovin, uravnavanje elektrolitov v krvi in vedénje.

Adrenalin posreduje pri pretvorbi glikogena v glukozo v jetrih in ledvicah,  zvišuje hitrost in jakost srčnega utripa in celotno srčno delovanje. Širi dihalne poti, ter tako izboljša dihanje in oži krvne žile v koži in prebavilih, ter poveča dotok krvi v mišičje in mu tako omogoča uspešno delovanje.

Noradrenalin je poleg seratonina eden najpomembnejših »hormonov za srečo«. Poživlja možgane, predvsem pa spodbuja sposobnost zaznavanja, motivacijo in energijo. Učinkuje kot antidepresiv. Novejše raziskave so pokazale, da v stresnih situacijah noradrenalin izboljšuje miselno zbranost ter poskrbi poleg tega celo za optimizem in evforijo.

 

Priželjc ali thymus izloča hormone imunskega odziva in deluje na dozorevanje limfocitov T.

Otočki tkiva (Langerhansovi) v trebušni slinavki izločajo insulin, glukagon, somatosatin in grelin.

Leydigove celice v modih izločajo androgene hormone – testosteron.

Tkivo rumenega telesca v jajčnikih izloča progesteron in estrogen.

Jetra izločajo faktorje za strjevanje krvi – plazemske beljakovine.

 

Dejstvo je, da prav žleze z notranjim izločanjem urejajo naše življenje – torej zdravje in razpoloženje. Zato bi morala biti skrb za normalno delovanje žlez prioriteta  vsakega posameznika. 

Pred časom sem v enem svojih zapisov pisala o pozitivnem učinku hrane na žensko lepoto, ki jo priporoča ajurvedska medicina: mleko, topljeno maslo, cvetlični in zeliščni čaj, mandlji, voda, matični mleček, cvetni prah, grozdje, rozine, fige, mango in žafran.  Ko pa sem na Altaju za mojo znanko, ki je imela zaradi porušenega hormonskega ravnovesja težave z zanositvijo, iskala kakšno naravno zdravilo, sem naletela na izjemno zanimiv proizvod – olje Altajska princesa. Zanimiv zato, ker je sestava olja precej nenavadna, ob analizi vsebnosti in terapevtskega učinka pa sem ugotovila, da »pokriva« potrebe  popolnoma vseh žlez z notranjim izločanjem. Moja znanka je po dveh mesecih uživanja tega olja zanosila, kar je verjetno le tudi posledica stimulativnega učinka kombinacije premišljenih sestavin tega olja, saj se je pred tem nekaj let tudi s zdravniško pomočjo neuspešno trudila, da bi zanosila.

Sestava olja Altajska princesa je namreč premišljena kombinacija petih olj in matičnega mlečka, ki ne le da ohranjajo mladost in lepoto, ampak tudi žensko zdravje in plodnost: olje sibirske cedre, rakitovca in pegastega badlja, ekstrakt borove matke (ortilium secunda), ekstrakt rdeče ščetke (rodiola gelida) in matični mleček.

 

Od sestavin olja sibirske cedre so za normalno delovanje našega organizma pomembni predvsem antioksidativni vitamni in adaptogeni C in E, vitamini B kompleksa, beta karoten, nenasičene maščobe  in minerali. V olju  sibirske cedre je izjemno veliko joda, magnezija in selena, katerih delovanje je precej raziskano in tudi poznano.  V zadnjem času prihajajo v strokovni medicinski javnosti na dan ugotovitve o  učinkovitosti selena v boju proti raku dojk, želodca, prostate, jeter in mehurja. 

Olje rakitovca ima edinstveno sestavo biološko aktivnih snovi, zlasti vitaminov in elementov v sledovih, in to v koncentracijah, ki jih ni mogoče najti pri nobeni drugi rastlini. Poleg celotnega B kompleksa je v olju rakitovca veliko vitamina E (tokoferol), ki je bistvenega pomena za ohranjanje in obnavljanje reproduktivnih funkcij. Kot močan antioksidant preprečuje razvoj ateroskleroze in prezgodnje staranje, zato ga pogosto imenujejo tudi vitamin mladosti. Klinične raziskave so potrdile  delovanje vitamina E na različne oblike raka. Znano je tudi, da prav vitamin E deluje na povišanje libida in potence. V plodovih rakitovca ga je kar 8 %. Olje sibirske cedre in rakitovca imata visoko vsebnost vitamina A (retinol), ki omogoča sintezo kolagena, enega iz glavnih sestavin kože. Kolagen daje koži prožnost, zdrav in svež videz. Vitamin A tudi zagotavlja visoko raven odpornosti, pomaga pri ohranjanju dobrega vida in pogojuje normalno presnovo železa v krvi. 

Olje pegastega badlja deluje predvsem pri razstrupljanju organizma od vseh škodljivih snovi, ki jih dobimo z neustrezno hrano in vodo. Znano je, da je pegasti badelj v ljudskem zdravilstvu cenjen kot močno sredstvo pri preprečevanju in zdravljenju jeter in žolčevodov. Na podlagi kliničnih študij, ki potekajo na Centru za rakava obolenja pod okriljem Nacionalnega inštituta za rakava obolenja ZDA, strokovnjaki proučujejo učinek pegastega badlja oz. njegove sestavine silimarina na poškodbe jetrnih celic po kemoterapiji. Poleg omenjenih učinkov se uživanje pegastega badlja priporoča tudi osebam s prebavnimi motnjami,  pri težavah z izločanjem žolča, osebam z žolčnimi kamni, pri povečani koncentraciji holesterola v krvi, pri zdravljenju luskavice in kot močan stimulator imunskega sistema.

Ekstrakt borove matke aktivno deluje pri ginekoloških boleznih vnetnega značaja (fibrom maternice, miomi, neplodnost, krvavitve iz maternice, toksikoze, neuravnan menstruacijski cikel, neprehodnost in vnetje jajcevodov itd.), pri vnetnih procesih v ledvicah in mehurju, pri cistitisu (vnetje mehurja) in pielonefritisu (vnetje ledvičnih čašic).

Ekstrakt rdeče ščetke povečuje umsko in fizično sposobnost in izboljšuje krvno sliko. Povečuje odpornost pred okužbami, odpravlja spazme možganskih žil, normalizira menstruacijski cikel,  pomaga pri težavah v menopavzi, pri mastopatiji (vnetje mlečne žleze), hipotireozi (zmanjšana funkcija ščitnice) in drugih stanjih hormonskega neravnovesja. Ta rastlina raste le v gorovju Altaja.

Matični mleček  je izloček hipofaringealnih in žrelnih žlez, ki ležijo ob čebelji glavi tik ob možganih. Izločajo ga mlade čebele dojilje, stare 5 do 12 dni, katerih naloga je skrbeti za matico, čebele delavke in trote. Vsebuje 22 aminokislin, vse nenadomestljive fermente (amilaza, katalaza, invertaza), vitamine B1, B2, B3, B5, B12, C, PP, H, E in A, mikroelemente (magnezij, železo, kobalt, cink, baker, srebro, cepa, krom). Matični mleček deluje pomlajevalno, krepi življenjsko moč, zvišuje telesne in umske sposobnosti, zavira proces staranja, omogoča daljše umsko delo brez utrujenosti, blaži težave v času mene, krepi lase, blaži živčno napetost, izboljšuje spomin in vid. 

Znanstveno dokazano je, da ima delovanje žlez z notranjim izločanjem učinek na naše počutje, razpoloženje, vedénje in tudi na naš značaj. Učinek je seveda lahko tudi obraten, saj je znano, da so veseli in srečni ljudje tudi zdravi. Naše misli in čustva so zato pomemben dejavnik našega zdravja. Pa vendarle ne moremo biti vedno dobre volje in polni energije. Zaradi velike nevarnosti, da prav v takih trenutkih, ko telo nima dovolj moči, da bi samodejno vzpostavilo homeostazo, pride do pojava raznih bolezni, se je potrebno zateči po pomoč k tistim naravnim proizvodom, ki »tarčno« delujejo na določene žleze z notranjim izločanjem. Takšna naravna sredstva so t.i. adaptogeni,  kot je na primer elevterokok ali hudičev grm, ki hitro vzpostavi stanje homeostaze, saj telesu pomaga pri prilagajanju na novo nastale okoliščine tako, da biokemijske reakcije v organizmu (metabolizem, delovanje hormonov in encimov, celično dihanje) preidejo v meje normale. Adaptogeni delujejo kot imunostimulatorji in antioksidanti, saj gre za substance, ki so sposobne preprečiti škodo, nastalo zaradi delovanja prostih kisikovih radikalov v tkivih. 

Žensko zdravje in lepota sta odraz pravilnega delovanja žlez z notranjim izločanjem. Če te žleze delujejo pravilno, ženske brez težav opravljajo svoje delo in dolgo v starost ohranjajo mladosten videz in vitalnost.  Ženska je v biološkem smislu nadaljevalka vrste.   V vseh arhaičnih kulturah pa je bila ženska tudi t.i. »čuvajka ognja« oz. domačega ognjišča. Vloga moškega je bila zagotoviti materialne pogoje za preživetje, vloga ženske pa je bila zagotoviti zdrav razvoj potomstva – v smislu telesnega in duševnega zdravja. V največjo pomoč ji je bila pri tem ljubezen, ki je v družini vzpostavljala okolje radosti, miru in topline. Da bi svojo primarno vlogo ženska lahko nosila tudi danes, je res da precej odvisno od okoliščin, pa vendarle tudi od ženske same. Če je  temelj zdrave družbe zdrava družina, pomeni, da bi morala biti ženska bolj zaščitena od vseh ogroženih živalskih vrst. V času, ki vrednoti človeka le po kapitalski donosnosti, seveda ni pričakovati, da bi bila ženska kaj več kot samo dobra potrošnica,  plačevalka davkov in proizvajalka potomstva oz. novih davkoplačevalcev in potrošnikov. S tem, ko je ženska izgubila svojo primarno naravno vlogo, je izgubila tudi ljubezen, radost in posledično lepoto in zdravje. Ko pa se bo odločila, da bo te vrednote postavila kot najpomembnejše v svojem življenju, bo z ljubeznijo in radostjo delovala na svoje telo, svoje okolje in vso družbo.  

Naslov tega zapisa obeta tudi besedo o ženski lepoti, zato podajam nekaj priporočil za vitko postavo in mladosten videz. 

Vitka postava: pred vsakim obrokom popijte 1 dcl mlačne vode s sokom ene limone.  Pol ure  po jedi pa dajte na konec jezika 1 g kuhinjske soli. 

Lepa koža, lasje in nohti: zvečer v 1 dcl mlačne vode namočite 1 žlico surove prosene kaše in to zjutraj na tešče popijte. 

Kot posebno učinkovito sredstvo za pomlajevanje kože  pa priporočam t.i. »čagin frogurt«. Izraz je uvedla znamenita moskovska kozmetičarka Arina Zalotuhina Noel, ki je s svojo naravno kozmetično linijo zaslovela v Franciji.  Zalotuhina pri svojih tretmajih uporablja maske iz iker in zdravilnih zelišč, ter t.i. čagin frogurt.  Žlico čagine raztopine je potrebno zmešati z eno žlico kefirja in preliti v modelčke za ledene kocke.  Z ledenim pripravkom si je potrebno zvečer osvežiti obraz, ne spirati, pustiti čez noč in se zjutraj umiti. Koža bo mehka, zdrava in sveža, gube pa »polikane«. Čagino vodo v zamrznjenih kockah se uporablja tudi za odpravljanje oteklin na obrazu ali nogah. Otekle predele osvežimo z ledenim čaginim pripravkom in oteklina bo če nekaj minut izginila.  

Znano je, da je čagino ledeno kozmetično masko uporabljala tudi ruska cesarica Katarina II., ki je slovela po svoji lepoti in mladostni koži tudi v visoki starosti.  V času vladavine Aleksandra I. pa je bila zelo odmevna zgodba o ljubezenskem razmerju grofa Stišinskega z mladim dekletom, ki jo je pripeljal iz Irkutska. Vsi so občudovali lepoto njene kože in las.  Zaupala jim je skrivnost svoje lepote: za umivanje je uporabljala vodo, v katero je namočila čago (Inonotus Obliquus), ki raste na brezah in macesnovo gobo (Polyporus officinalis), ki raste na macesnih.

 

Izvrstno pomlajevalno kozmetično sredstvo je maska iz čage in medu. Žlico medu in žličko čage dobro premešamo, nanesemo zmes na obraz in pustimo delovati vsaj 1 uro, po tem obraz umijemo in ne nanašamo nobenih krem! 

Za problematično kožo pa je priporočljiva maska iz mumije,  medu in dobrega hladno stiskanega olja v razmerju 1:1:1. 

Zelo pomembno je, da kože zvečer pred spanjem ne mažemo z nobenimi t.i. nočnimi kremami, ki kožo samo zapacajo in ji onemogočajo dihanje in obnavljanje. Kožo zvečer le očistimo - na primer s kamiličnim čajem ali naravnimi toniki. 

Ob izidu Žive knjige v slovenščini sem v Slovenijo povabila njeno avtorico. Valentina Anisimovna Baraškova, z umetniškim imenom Valio Ramira, je rojena leta 1946, videti pa je  vsaj 20 let mlajša. Ženskam, ki se niso mogle načuditi njenemu mladostnemu videzu, je zaupala svojo »kozmetično«  skrivnost: vse življenje uporablja le eno »kremo« - to je navadna sladka smetana – seveda nestepena in nesladkana. 

 

Maria Ana Kolman

Olje Princesa Gornjega Altaja

Olje Princesa Gornjega Altaja

Olje, ki prihaja z Altaja si zaradi izjemne sestave in močnega terapevtskega učinka …

58,00

Sorodne objave

Izpadanje las in fotobiomodulacija ali rdeča svetlobna terapija (alopecija areata in androgenetska alopecija)

Tukaj boste našli zapis o resnem izpadanju las, ne samo o situaciji, kjer se ti zdi, da je morda na krtači malo preveč …

Tedenski jedilnik za manj kilogramov! Hujšanje, vitkanje in zdrava izguba telesne teže

Dolgoletna priporočila omejevanja kalorij z namenom izgube odvečnihkilogramov so zavedla mnoge in danes vemo, da so …

Kaj je pogoj, da ženska zanosi? Kaj potrebuje ženska, preden zanosi? Priprava na zanositev

Kengurujka je oplojena in proces brejosti lahko dobesedno zaustavi in zamrzne do 2 leti. To mi je osebno povedal …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.