PONOVNO NA ZALOGI ! Joni jajček okrepi mišice medeničnega dna in posledično prinaša vrsto ugodnih sprememb za žensko ... 

Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Zdravilna moč postenja – vpliv postenja na telo in duha

Zdravilna moč postenja – vpliv postenja na telo in duha

Neprijetnih aktivnosti in drastičnih sprememb se ponavadi lotimo šele takrat, ko je zelo ogroženo naše zdravje. Takrat se tudi zgodijo največji premiki … In med take “neprijetne aktivnosti” bi lahko uvrstili tudi post. Nekateri se ga lotevajo zaradi razstrupljanja, drugi zaradi hujšanja, tretji po praznikih, ker so preveč jedli, četrti, ker bi radi s stradanjem spremenili nekaj v družbi (gladovna stavka Gandhija), peti, ker poznajo še druge prednosti postenja … 

O zdravilnih učinkih posta na telo pričajo številne raziskave, tokrat pa bomo post opredelili še malo širše … Postenje namreč vpliva tudi na um, ustvarjanje vizij in spremembe v zavesti. 

Post je namreč popoln reset, ki ni povezan samo s čiščenjem na telesni ravni, ampak je čudovito orodje, s katerim se čistimo tudi na mentalni, duhovni in čustveni ravni. Je protiutež stresnemu in hitremu načinu življanja, nezdravi prehrani in toksinom, z njim pa pridobimo marsikaj.
Nezdrav način življenja obremenjuje nemoteno delovanje celotnega telesa in strupi, ki nastajajo pri presnovnih procesih, se ne morejo izločiti iz organizma. Tako se kopičijo v telesu in upočasnjujejo oz. ovirajo delovanje osnovnih telesnih funkcij. 

 

To so najbolj splošne koristi postenja:

  • zmanjšanje stresa in strahov
  • več energije
  • več fokusa
  • izguba kilogramov
  • pomlajevanje – lahko upočasni staranje in podaljša življenjsko dobo
  • odstranjevanje starih, napačnih vzorcev
  • izboljšanje zdravja in spodbujanje samozdravljenja
  • doseganje notranje harmonije
  • preseganje odvisnosti
  • spoznavanje svojega telesa in prepoznavanje njegovih sporočil
  • optimiziranje delovanja celotnega telesa, še posebej črevesja in možganov
  • uravnava krvni sladkor (z zmanjšanjem inzulinske odpornosti)
  • krepi imunski sistem in zmanjšuje vnetja in je dobra preventiva pred virusi in prehladi
  • čisti telo po preboleli okužbi 
  • lahko izboljša zdravje srca, uravnava krvni tlak in holesterol 
  • lahko izboljša delovanje možganov in prepreči nevrodegenerativne motnje
  • pospešuje presnovo
  • poveča izločanje rastnega hormona, ki je ključnega pomena za lepoto, presnovo, hujšanje in mišično moč
  • izboljša spanje
  • lepši lasje, koža in nohti 
  • pomaga pri slabem zadahu

 

Osnovna navodila

  1. Med postom uživajte tekočino (vodo, zelenjavne juhe, sadne in zelenjavne sokove, nesladkane čaje ...). V teh dneh se je treba odpovedati vsemu, kar telesu škodi (nikotin, alkohol, sladkarije, kava in zdravila, razen če so nujna ...).
  2. Da bi lažje zdržali post, se je treba, če je le mogoče, izolirati od zunanjih vplivov in novic, odpovedati koledarjem, rokom, pregledovanju elektronske pošte, spremljanju novic … Naj bo post čas za srečanje s samim seboj. Prepustite se notranjemu vodstvu in svoji intuiciji. Dobili boste sporočila “od zgoraj”. 
  3. Poslušajte telo. Ko ste izčrpani, spite, če se radi gibate, pa pojdite na sprehod, poslušajte glasbo, berite in se ukvarjajte s hobiji. Nič ne delajte na silo. 
  4. Spodbujajte redno telesno izločanje – redno praznjenje črevesja, znojenje, nega kože z rastlinskimi olji za pretok limfe, samonegovalni rituali … 


Vir (source): https://www.favorece.net/

Kakšen je širši namen postenja? 

Tisti, ki se postenja lotevajo izključno zaradi hujšanja, so verjetno spregledali resnično razsežnost postenja. Gre namreč za duhovno izkušnjo. Poleg fizičnega čiščenja se med postom dogaja tudi duševno in duhovno čiščenje. Ko se postimo, plast za plastjo prodiramo globlje in čistimo svoje tkivo in celice, v katerih so zapisana tudi čustva in travmatična stanja. Tako skozi čiščenje odpadnih snovi čistimo tudi čustvene blokade in zastoje, možgane in misli. Ne samo to, med in po postu se nam razširi tudi zavest in pogosto dobimo uvide v preteklost, sedanjost ali prihodnost.

Moč skupinskega postenja

Če se odločite za solo postenje, se skoraj vedno srečate z dvema težavama – prva je, da niste obkroženi s pravim ambientom za začetek zdravega načina življenja, in druga – nimate prave podpore in strokovnega vodstva. 

S povezaovanjem s podobno mislečimi lažje vztrajate v skupni izkušnji. Z drugimi se namreč povezujemo ravno prek skupnih izkušenj in razni postni vikendi so super za to (pri čemer se velja zavedati, da v dveh dneh ne bo dramatičnih rezultatov, če se boste takoj naslednji dan vrgli v rutino in pozabili vse nasvete, ki ste jih izvedeli na delavnici – ključ je v spremembi življenjskega stila!).

 

Zakaj najlažje naredimo spremembo na potovanju/vikend umiku/delavnicah?

Ljudje smo bitja navade in večina stvari, ki jih izvajamo, je rutiniranih, avtomatiziranih. V takem stanju pa težko naredimo spremembe. Zato je spremembe veliko lažje doživeti na potovanju, delavnicah, vikend umikih. Ko se umaknemo iz znanega okolja, se menja ritem, urnik oz., z drugimi besedami, resetira se naš “način delovanja”. To pa je odlična platforma za prevzemanje NOVIH (bolj zdravih) navad. 

Če se posta lotevate prvič, vas vabimo, da z nami preživite celosten očiščevalni Vikend tekoči post in samonegovanje ob mlaju na eko kmetiji; post bo vključeval juhe, zeliščne napitke, čaje, zelenjavne sokove pa tudi rituale samonegovanja meditacijo …

Več o dogodku TUKAJ.

Sorodne objave

Nas zdravstveni sistem na koncu zdravi ali nam škoduje? Nas medicina ubija?

Več kot desetletje ustvarjam oddajo Klepet ob kavi. Lotila sem se različnih tem, kjer bi lahko dobila po glavi, pa sem …

Zlom kolka in pomoč svetlobe za hitrejšo regeneracijo

Rdeča svetlobna terapija, znana tudi kot fotobiomodulacija ali fotobiostimulacija, ima številne aplikacije pri …

Domača naloga zate za to pomlad … se splača! Za zdravje in mladost.

Čas pomladi je tukaj …  s hčerko vsak dan hodiva na gozdno malico. Kar v gozdu in na jasi se najeva trobetnic, …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.