ČIČERIKIN TOFU
-
½ skodelice čičerikine moke
-
1 ½ skodelice vode (3-kratna količina glede na količino čičerikine moke)
-
1 žlica arašidovega masla ali tahinija
-
1 žlička kvasnih kosmičev
-
½ žličke soli
-
¼ žličke vsakega: čebule in česna v prahu
Vse sestavine gladko zmešamo in pristavimo na ogenj. Med mešanjem kuhamo približno 5 minut, da se močno zgosti. Prelijemo v model, ki smo ga predhodno zmočili. Damo na hladno za vsaj 2 uri. V hladilniku zdrži 1 teden. Postrežemo na rezine narezano v sendviču, naribano na testeninah ali pa popečemo in uporabimo podobno kot bi tofu.
ZDRAVI NAMAZI
ROŽIČEV NAMAZ
-
200 g mletih rožičev
-
100 g mletih lešnikov
-
1dl rastlinske smetane
-
50 g kakava
-
0,25 dl mandjevega mleka
-
1 žlica medu
-
1 žlička kokosovega masla
-
noževa konica burbonske vanilije
LEČINA ZGODBA
-
250 g kuhane leče
-
150 g kuhane čičerike
-
50 g mletih sončničnih semen
-
1 čajna žlička gorčice
-
1 ali 2 stroka česna
-
6 kaper
-
1 žlica olivnega olja
-
ščepec mlete paprike
-
drobnjak
-
žlička balzamičnega kisa
-
sol in poper po okusu
GRAH V DRUŽBI ARAŠIDOV
-
200 g zamrznjenega graha (ki ga predhodno odtajamo)
-
100 g arašidov
-
50 g maskarponeja ( ali svilnati tofu)
-
sok polovice limone
-
Kajenski poper
-
peteršilj, drobnjak, lahko malo pora
-
sol po potrebi
AVOKADOV NAMAZ
-
1 Avokado
-
sol
-
poper
-
limonin sok
-
žlička olivnega olja
-
na drobno narezan paradižnik
-
na drobno narezana čebula
RASTLINSKA MAJONEZA
Sestavine
-
100 ml sojine (ovsene, riževe) smetane
-
1 kisla kumarica
-
1 žlička gorčice
-
ščepec soli
-
⅓ žličke kvasnega namaza
-
¼ žličke umeboshi paste ali kisa
-
sončnično ali kokosovo olje (po potrebi)
-
sok ½ ali 1 limone
Rastlinska majoneza za nekaj oseb
Čas priprave: 10 minut
Postopek
V višjo posodico zlijemo smetano, dodamo na drobno narezano kumarico in nato sol, kvasni namaz, umeboshi pasto, gorčico. Vse skupaj dobro zmešamo s paličnim mešalcem.
Nato čisto počasi, po kapljicah, vlivamo olje, dokler se zmes opazno ne zgosti, potem pa še po kapljicah vlivamo sveže stisnjeno limono.
Če je majoneza bolj redka, se bo čez nekaj časa, ko go stala v hladilniku, zgostila.
Komentarji
Komentiral Marina |
Kera smetana se uporablja pri zgornjih receptih a je za kuhanje ali za stepanje ali je Vseeno Hvalezen pozdrav MARINA