PONOVNO NA ZALOGI ! Joni jajček okrepi mišice medeničnega dna in posledično prinaša vrsto ugodnih sprememb za žensko ... 

Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Zakaj ne jesti belega (sladkor, moka, sol) in kaj v resnici naredi GLUTEN?

Zakaj ne jesti belega (sladkor, moka, sol) in kaj v resnici naredi GLUTEN?

Kar je belo oz. predelano, je oropano hranil, to pa lahko povzroča zdravstvene težave, kot so avtoimune bolezni, prebavne težave, glivice, paraziti, staranje kože in vseh celic v telesu, utrujenost, depresija, debelost, srčno-žilne težave, nihanje sladkorja in inzulinska rezistenca, pomanjkanje hranilnih snovi, slabša odpornost telesa (prehladi, gripe), zakisanost telesa, odvisnost itd. 

Beli sladkor, moko in sol imenujemo tudi bele smrti. V nasprotju s sladkim je slan okus pridobljen, torej se ga priučimo. Sol je zato dejansko nepotrebna in v velikih količinah nevarna. Dojenčkom do prvega leta starosti strogo odsvetujejo kakršno koli soljenje hrane. Včasih je bila sol dragocenost, rabljena le redko, danes pa se soli vsepovprek. Industrijsko pripravljena hrana je polna sladkorja in soli, ki delujeta kot konzervansa. Veliko skritega sladkorja in soli se nahaja v suhomesnatih izdelkih, v različnih sirih in vseh industrijsko pripravljenih živilih. Težava s presoljenostjo živil se pojavlja na nacionalnem nivoju in bi jo verjetno morali urejati z zakoni, šele takrat bo potrošnik verjetno pripravljen sprejeti spremembe. Brezplačen e-priročnik #30dnibrezcukra, v katerem so po točkah zapisane prednosti cuker detoksa, najdete na: https://klepetobkavi.si/brezplacno.html

Sol pripomore k visokemu krvnemu tlaku in razvoju kardiovaskularnih bolezni, za katere vemo, da v Sloveniji vzamejo visok odstotek ljudi, dodaten problem pa predstavlja dejstvo, da premalo pijemo in prihaja do dehidracije. Vzemimo za primer pico: sol najdemo v testu, v salami, v siru itd., v eni sami pici najdemo torej vrednost soli za dva dneva, ki se je ne zavedamo, in po zaužitju v organizmu zadržimo liter in pol vode. Tako se poveča tudi naša telesna teža, saj se voda v telesu zadrži in jo še nekaj dni prebavljamo. Na dan človek poje okoli 50–80 g sladkorja in 12–15 g soli. Če ne bomo pazili na vnos vseh treh substanc, nas bo to slej ko prej pahnilo v nenalezljive bolezni, v prekomerno telesno težo in debelost, povzročilo visok krvni tlak, hromile nas bodo na imunskem področju in zagotovo se bodo zapleti poznali v obliki razvoja metabolnega sindroma, visokega holesterola, kardiovaskularnih bolezni itd. Namesto po predelani hrani posezite po ekoloških sestavinah, hrano pa pripravljajte doma. Jod, ki je velikokrat dodan soli (in nujen za normalno delovanje telesa, zlasti ščitnice), je običajno sintetičen. Posezite raje po naravnem viru, ki ga najdemo v algah.

GLUTEN
Gluten je rastlinska beljakovina, ki jo vsebujejo številne žitarice, med njimi tudi pšenica, rž, pira, ječmen, kamut, enozrnica, oves …  Gluten naredi testo prožno, spužvasto, uporablja pa se tudi za zgostitev juh in omak. Strokovnjaki ocenjujejo, da približno eden na 133 ljudi trpi za boleznijo, imenovano celiakija, pri kateri so posamezniki izjemno občutljivi na gluten. Po zaužitju dobijo močan odziv telesa, ki se kaže kot prebavne težave, pomanjkanje nekaterih pomembnih prehranskih snovi v telesu, kar pa lahko na dolgi rok povzroči poškodbo tankega črevesa. Če stanja ne zdravimo, lahko privede do raka prebavil ali drugih zapletov, kot sta neplodnost in osteoporoza. 

V zadnjih letih pa je postalo vse bolj jasno, da obstaja še ena težava, povezana z glutenom: vse večja občutljivost na gluten se kaže tudi pri ljudeh, ki ne trpijo za celiakijo. Občutljivost lahko vodi do podobnih simptomov, kot jih izkušajo celiakaši. Pojavijo se krči v trebuhu, driska, napihnjenost, a v nasprotju s celiakijo ti simptomi ne poškodujejo prebavil. S tako intolerantnostjo se sooča že vsak četrti prebivalec zahodnega sveta. Obstaja več razlogov, tisti najbolj očiten pa je prekomerna izpostavljenost glutenu v zadnjem stoletju. Gluten je odlično vezivo in je zato izjemno priljubljen v živilski industriji, še posebej pri izdelavi predelanih živil. Poleg tega ga najdemo tudi v številnih nežitnih izdelkih, vključno s predelanim mesom, mlečnimi izdelki, namazi in celo v kozmetičnih izdelkih. Ker se je prehranjevanje s predelano hrano močno povečalo, danes zaužijemo več glutena kot kdaj koli. Drugi razlog za to, da se z občutljivostjo na gluten spopada vse več ljudi, pa je tudi, da pšenica ni več to, kar je bila. Pšenice je zaradi genskega inženiringa precej drugačna od tradicionalne oblike žita, ki jo je danes že težko dobiti. Nove oblike žita naš imunski sistem ne sprejema tako dobro, zato smo vse bolj nagnjeni k vnetnemu odzivu imunskega sistema. Da bi preprečili negativne učinke glutena, je tako najbolje, da se naučite poslušati svoje telo. Opazujte, katera živila imajo na vas slab vpliv, in če sumite, da je med njimi gluten, se o tem pogovorite s svojim zdravnikom, ki vas lahko napoti na test, ki razkriva, ali trpite za celiakijo ali ste občutljivi na gluten. Pomembno je, da odkrijete pravi vzrok za težave in ob njih ravnate pravilno. Vsekakor pa v vseh primerih velja, da se čim bolj izogibajte predelani hrani, če želite vedeti, kaj vsak dan vnašate v svoje telo.

rjave morske alge

Nočno popravilo: fitokompleks ekoloških rjavih morskih alg za 90 dni

Fitokompleks NOČNO POPRAVILO se pridobiva iz najbolj kvalitetnih rjavih morskih alg na …

68,00
51,00
-17,00

Sorodne objave

Nas zdravstveni sistem na koncu zdravi ali nam škoduje? Nas medicina ubija?

Več kot desetletje ustvarjam oddajo Klepet ob kavi. Lotila sem se različnih tem, kjer bi lahko dobila po glavi, pa sem …

Zlom kolka in pomoč svetlobe za hitrejšo regeneracijo

Rdeča svetlobna terapija, znana tudi kot fotobiomodulacija ali fotobiostimulacija, ima številne aplikacije pri …

Domača naloga zate za to pomlad … se splača! Za zdravje in mladost.

Čas pomladi je tukaj …  s hčerko vsak dan hodiva na gozdno malico. Kar v gozdu in na jasi se najeva trobetnic, …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.