Pod zavihkom brezplačno preverite TEDENSKI JEDILNIK za zdravo izgubo telesne teže in e-revijo za Pomlad polno zdravja in vitalnosti!

Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Zakaj naše telo potrebuje vitamin E?

Zakaj naše telo potrebuje vitamin E?

Osnovna vloga vitamin E je njegovo antioksidativno delovanje. Vključen je v sistem zaščite telesa pred kopičenjem reaktivnega kisika, s čimer se preprečuje peroksidacija polinenasičenih maščobnih kislin v membranskih lipidih. Avtooksidacija maščob vodi do nenadzorovanih in hitrih verižnih reakcij med molekulami. Pri tem pojavu pride do t.i. žarkosti maščob, prav vitamin E pa je ključna snov, ki ta proces zavira. Podobno vitamin E zavira tudi nastajanje oksidiranega LDL v plazmi, kar zmanjšuje tveganje za nastanek arterioskleroze. V tej vlogi ga sicer podpirajo številni drugi zaščitni sistemi v telesu, tako encimski (npr. glutationperoksidaze, ki vsebujejo selen) kot neencimski (npr. vitamin C).

 Alfa-tokoferol je biološko najbolj aktivna oblika vitamina E. Je močno protivnetno in antioksidantno sredstvo, ki brani kožo pred prostimi radikali, ki bi sicer povzročali škodo v telesu. V kombinaciji s selenom lahko antioksidantno aktivnost še povečamo saj se tako izboljša koncentracija glutationa v telesu.

 Vitamin E je še posebej pomemben za zdravje in lepoto kože, saj skozi lojnice prehaja na površino in ščiti zunanjo plast. Do izločanja pride šele 7 dni po zaužitju vitamina. Ključen je tudi za pomoč pri delovanju imunskega sistema, celične signalizacije, regulacije genske ekspresije in pri drugih presnovnih procesih v telesu.

Skrivnost lepe kože niso čudežne kreme ampak pravilna in ustrezna prehrana. Rešitev za naše težave s kožo se skriva v našem hladilniku in ne v dragih kremah ali lepotni kirurgiji.

Sovražniki kože so rafinirana obdelana maščoba, sol, kofein in alkohol, saj uničujejo elastan in kolagen. Koža pa potem postane bolj ranljiva.

Kako torej do lepe in sijoče kože brez kirurških posegov in (pre)dragih krem?

 Odgovor je zelo preprost in zelo poceni: vitamin E.

 

Znaki pomankanja vitamina E: 

  • Blaga slabokrvnost;
  • Nespecifično nevrološki primanjkljaj;
  • Bolezni, povezane z reproduktivni sistem, vključno z - neplodnosti;
  • Povečana krhkost rdečih krvničk;
  • Prezgodnja videz starostnih peg;
  • Katarakte;
  • Nevrološke poškodbe;
  • Slabitev spolnega poželenja;
  • Motnje mišičevje, jetra, kosti in možgane.

 

 Tudi hrana je bogata v vitaminom E, najdemo ga lahko v rastlinskih oljih, listnati zelenjavo in maslu. Problem pri rastlinskih oljih je, da so večinoma zelo nestabilna in se pri segrevanju pretvorijo v trans maščobe. Če ga uživamo z listnato zelenjavo pa je potrebno dodati dosti maščobe v katerih je vitamin E topen, saj se drugače ne bo absorbiral.

 Vitakingov izdelek Vitamin E je 100 % naravnega izvora in je vedno označen z majhno črko “d” pred različnimi oblikami vitamina, kot je d-alfa-tokoferol. Sintetično različico lahko prepoznate po ozanki “dl”. Naravni vitamin E deluje veliko bolje od sintetičnih različic, jetra ostale oblike enostavno izločijo iz telesa, brez absorbiranja.

 

 

Trenutno še ni nobenega artikla.

Sorodne objave

Izpadanje las in fotobiomodulacija ali rdeča svetlobna terapija (alopecija areata in androgenetska alopecija)

Tukaj boste našli zapis o resnem izpadanju las, ne samo o situaciji, kjer se ti zdi, da je morda na krtači malo preveč …

Tedenski jedilnik za manj kilogramov! Hujšanje, vitkanje in zdrava izguba telesne teže

Dolgoletna priporočila omejevanja kalorij z namenom izgube odvečnihkilogramov so zavedla mnoge in danes vemo, da so …

Kaj je pogoj, da ženska zanosi? Kaj potrebuje ženska, preden zanosi? Priprava na zanositev

Kengurujka je oplojena in proces brejosti lahko dobesedno zaustavi in zamrzne do 2 leti. To mi je osebno povedal …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.