Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Za vse, ki želite preprečiti negativne posledice stresa in nezdravega življenja

Za vse, ki želite preprečiti negativne posledice stresa in nezdravega življenja

Sodoben način življenja nas je pahnil v stanje bolj ali manj pogostega oksidativnega stresa, ki se dogaja v vsakem od nas. Dejansko se že v samem procesu celičnega dihanja naravno tvorijo prosti radikali. To so reaktivne molekule, ki se vežejo na druge molekule v telesu in s tem poškodujejo tkiva in celice. Ta proces (oksidativni stres) se še intenzivneje dogaja, če smo izpostavljeni dejavnikom, ki povzročajo prekomerno količino prostih radikalov. 

Dejavniki, ki povzročajo prekomerno količino prostih radikalov: 

  • kemikalije, konzervansi in pesticidi v hrani
  • stres oz. stresni odziv
  • alkohol
  • kajenje
  • okoljski dejavniki (onesnaženost zraka, izpušni plini …)
  • šibek imunski sistem
  • UV-sončni žarki itd. 

Več kot imamo prostih radikalov, hitreje propadajo celice. V naravi povzročijo rjavenje železa in žarko olje, v človeškem telesu pa poškodujejo DNK in pospešujejo staranje. Prosti radikali so torej odgovorni za pospešeno uničenje in deformacijo celic, posledično pa tudi za številne bolezni – najprej v obliki pogostih sezonskih obolenj, krhkih laseh in nohtih, starostnih gubah, utrujenih očeh in slabših fizičnih sposobnostih, kasneje pa tudi v negativnem vplivu na živčni sistem in navsezadnje tudi v raku. 

Dejstvo je, da se je nemogoče popolnoma zaščititi pred prostimi radikali – lahko pa jih nevtraliziramo, da jih je v telesu čim manj. Pri tem pa so nam v pomoč antioksidanti. 

Antioksidanti nevtralizirajo proste radikale
Antioksidanti onesposobijo/nevtralizirajo proste radikale in tako zaustavijo procese oksidativnega stresa. 

Kje jih najdemo? 
Antioksidanti so lahko zelo različne snovi, največkrat pa gre za vitamine in minerale. Najdemo jih v vsem sadju in zelenjavi, so pa nekateri antioksidanti močnejši kot drugi (kar pomeni, da hitreje reagirajo – prej in bolje uničijo proste radikale). Na splošno velja, da živila živalskega izvora ne vsebujejo antioksidantov, medtem ko jih živila rastlinskega izvora (predvsem sadje in zelenjave) vsebujejo veliko. 

Najmočnejši antioksidant na svetu 
Obstaja lestvica ORAC, ki klasificira rastline in gobe po antioksidativni vrednosti. Večja kot je stopnja ORAC, bolj antioksidativno je živilo (se lažje bori proti škodljivim prostim radikalom). Na tej lestvici najdemo acai jagode, goji jagode, borovnice, granatno jabolko, šisandro, robide … Prvo mesto na tej lestvici pa zavzema sibirska čaga, ki je torej najmočnejša antioksidativna stvar na svetu!

Sorodne objave

Vsestranska uporabnost konoplje

Konopljo se kot zdravilno in uporabno rastlino po vsem svetu uporablja že tisočletja. Njeno vsestransko uporabnost …

Vitamin K: kje ga dobimo in zakaj ga potrebujemo?

Vitamin K so dolgo časa podcenjevali pa tudi raziskovali so ga precej pozno, saj ni bilo pravih analitičnih postopkov. V …

Brezplačne stvari, ki imajo večjo moč kot kupljene!

Da, to vam piše ženska, ki ima v omari vsaj za tisoč evrov prehranskih dopolnil najmočnejših adaptogenov in izvlečkov …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.