PONOVNO NA ZALOGI ! Joni jajček okrepi mišice medeničnega dna in posledično prinaša vrsto ugodnih sprememb za žensko ... 

Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

V vrtincu akutne kolektivne travme - Življenje v karanteni

V vrtincu akutne kolektivne travme - Življenje v karanteni

Življenje v karanteni

Cel svet je zajela akutna kolektivna travma. Najbolj naravno je, da nas je v tej situaciji strah.   Stiska se je pokazala na vseh nivojih. Ljudje se bojijo za svoje ljubljene, zase, za eksistenco, skrb za prihodnost. Počutimo se ujeti in nemočni. Okužba je v porastu, grožnja je realna.

Torej pojavili so se  strah, tesnoba, anksioznost, burn out sindrom, depresija in panični napadi. Situacija, ki se dogaja je stresna. Posledično takšno počutje vpliva na imunski sistem, ko telo postane magnet za resne bolezni.

Na preizkušnji so tudi družinski odnosi. Mnogi klienti so mi v preteklosti rekli, kako so se veselili, da je konec dopusta, saj ne zdržijo več z družinskimi člani. Le kaj se dogaja zdaj, ko si primorani biti skupaj, v izolaciji?

Karantena. Občutek ujetosti in utesnjenosti. Morda. Hkrati je to tudi nova priložnost! Vsak zase imamo MOČ, da IZBEREMO. Lahko je novo nastala situacija trpljenje ali pa se odločimo, da poiščemo prav v vsakem trenutku novo priložnost.

Kako si torej lahko pomagamo?

Prej, ko sprejmemo dano situacijo, lažje nam bo. Pomembno je, da se ne borimo s strahom ampak ga sprejmemo. Kaj to pomeni? Dobesedno, ko začutiš strah, ga sprejmi, objemi se. Najbolj naravno je, da strah pride. Objemi ga, objemi se, ozavesti svoj občutek strahu in senzacije v telesu. Ljubeče se objemi, sprejmi ta občutek in nato ga ljubeče pošlji stran. Ne daj mu več moči. Ne rabiš tega. Vizualiziraj se nasmejanega v okolju ali z ljudmi, ki te izpolnjujejo.

Mnogi ljudje imajo težave s strahom in anksioznostjo že iz otroštva in se v dani situaciji ti težki občutki še intenzivnejše stopnjujejo. Če je stanje prehudo, poiščite strokovno pomoč. Terapije potekajo preko Skype-a. Če kdo potrebuje medikamentozno terapijo, obišče psihiatrično pomoč.

 Zelo pomaga, če govorimo o svojih občutkih in čustvih. Če si sam in osamljen, pokliči osebo, ki ji zaupaš in spregovori o svojih čustvih in svojemu počutju. K sreči je danes tehnologija zelo razvita in lahko izbiramo načine komunikacije Ko ubesedimo svoje čustvo, se le ta raztopi. Izgubi moč. Počutiš se olajšanega in pomirjenega.

Morda je čas, da poiščeš svoje notranje resurse. Kje je tvoja moč? Kaj te izpolnjuje? V čem si bil vedno dober a nisi si vzel čas zase, ker si bil preveč ujet v zahtevni utrip vsakdana.

Zelo pomaga, da zavestno dihaš. Zamisli si, da si v zrak daš informacijo, ki jo ta trenutek potrebuješ. Morda se počutiš vznemirjenega? Potem se zavestno usmeri v svoj dih in občuti, kako vdihuješ mir. Če potrebuješ občutek ljubezni, varnosti, moči, si  zamisli to informacijo in si jo dovoli občutiti. Zelo hitro boš občutil, da se veliko bolje počutiš, tukaj in zdaj, v danem trenutku.

Naše misli begajo. Večinoma smo v mislih v prihodnosti, zaskrbljeni ali se krivimo za stvari v preteklosti. Vaja z dihanjem nam bo pomagala, da se vrnemo v ta trenutek. Poskusimo vaditi čuječnost. Biti v trenutku. Ko pogledaš svojega otroka, bodi zares tukaj, z njim. Ozri se v svojega partnerja tukaj in zdaj. Dovoli si imeti čudovite trenutke tukaj in zdaj. Bodi prisoten in uživaj v drobnih radostih.

Priložnost, da se povežemo, razvijamo spoštljive odnose. Kakšna je naša komunikacija? Vsak trenutek lahko izberemo ali bo komunikacija razdiralna (vpitje, kričanje, ignoriranje, zmerjanje, poniževanje) ali povezovalna, spoštljiva in ljubeča.

Ustavi se! Zdaj je čas, da poiščeš svoje konjičke. Morda imaš rad umetnost, morda rad bereš, ustvarjaš, plešeš, poješ, telovadiš, pogledaš vse tiste filme, za katere nikoli ni bilo časa. Morda se končno lahko pripraviš za najbolj zoprn izpit, ki ga skozi odlašaš.

Končno si lahko v miru pospraviš ali pa gledaš v miru televizijo zadovoljen, da nihče ne bo prišel in videl tvoj nered.

Poišči komedijo, razvedri se, smej se. Kje si ti? Kaj te osrečuje? Kdaj si zadnjič sedel za instrument? Kdaj si nazadnje vzel čopič v roke, pa tako si nadarjen… Dovoli si, končno je prišel čas, da se malo odpočiješ in si privoščiš drobne radosti v svojem domu.

Situacijo lahko vzamemo torej kot katastrofo   ali pa vendarle pogledamo, kaj nam prinaša.

Trenutno stanje nas je prisililo, da smo se ustavili. Življenje, ki je bilo norenje, lov za uspehom, dokazovanjem, prestižem, se je ustavilo.

Koliko solz v mojih ordinacijah otrok, mladostnikov, odraslih, ko se večno počutijo nikoli dovolj dobri, neljubljeni, nemočni, nesprejeti v šoli in doma. V ospredju je bila le storilnostna naravnanost, uspeh in kaj bodo rekli drugi, če moj otrok ne bo uspešen.

Otrok je bil le še učenec, dijak. Imaš nalogo ali je nimaš? Zakaj nisi naredil to in to? Kričanje, zmerjanje, poniževanje. Hitro, mudi se!

Čas se je ustavil! Prišlo bo do redefiniranja odnosov v družini.

Družine, ki so že prej delovale disfunkcionalne, obstaja velika verjetnost, da se bo družinska dinamika nadaljevala.  Nasilje v družini se dogaja, vsak dan. Prav gotovo se ob dodatnih stiskah in omejitvah še stopnjuje.

Nihče si tega ne zasluži. Najmanj otroci, ki živijo v strahu in nemoči. Kakšno sporočilo dajete otrokom, če vztrajate v takšnem odnosu in ne zaščitite sebe in otrok? Mnogi ne zmorejo zaradi lastne ranjenosti. Poiščite strokovno pomoč in recite nasilju Ne.

Morda lahko vsaj malo pogledamo življenje v izolaciji kot darilo. Kdaj si se nazadnje igral s svojim otrokom? Se smejal? Bil sproščen? Čas skupnega bivanja je priložnost, da se lahko v odnosih zopet povežemo. Ko zares lahko začutiš sebe in sočloveka. Ko si dovoliš svojega otroka videti in slišati ločeno od tega, da je učenec ali dijak. Poslušaj ga! o čem razmišlja? Kaj ga razveseljuje? Kje so njegove sanje? Kaj mu je težko? Vprašaj sočloveka, kaj lahko storiš zanj, da se bo bolje počutil!

Situacija nas je vrnila k naši prvinskosti, na katero smo v bitki za denarjem, uspehom in prestižem, bolj ali manj pozabili.

Vrnimo se k naravi. Posadi drevo, kupi semena, sadike in uživaj v svojemu vrtičku. Če živiš v bloku, si v korita posadi svoje najljubše rastline. Dovoli si živeti v trenutku, v miru s seboj in s svojimi ljubljenimi.

Prišel je čas, ko so prišle na plan vrednote, pomoč sočloveku, ljubezen, uživati v miru v trenutku, ki ga imamo. Če smo zares iskreni, smo bogati v mnogih aspektih.

In še enkrat… Da, primorani smo biti v svojemu domu. Lahko se tudi varno sprehodimo v naravo.

Kljub temu nismo nebogljeni. Prav vsak trenutek lahko izberemo ali bo naše življenje v karanteni pekel ali čudovita priložnost za povezovanje s samim  seboj in s svojimi ljubljenimi osebami. Kaj izbirate zase? Tukaj sem za vas, tokrat po telefonu in Skypu!

Amina Mehanović, www.audiva.si  040 224 980

Sorodne objave

Nas zdravstveni sistem na koncu zdravi ali nam škoduje? Nas medicina ubija?

Več kot desetletje ustvarjam oddajo Klepet ob kavi. Lotila sem se različnih tem, kjer bi lahko dobila po glavi, pa sem …

Zlom kolka in pomoč svetlobe za hitrejšo regeneracijo

Rdeča svetlobna terapija, znana tudi kot fotobiomodulacija ali fotobiostimulacija, ima številne aplikacije pri …

Domača naloga zate za to pomlad … se splača! Za zdravje in mladost.

Čas pomladi je tukaj …  s hčerko vsak dan hodiva na gozdno malico. Kar v gozdu in na jasi se najeva trobetnic, …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.