Pozor! 30% in 40% POPUST na hormonski program celičnega POMLAJEVANJA (ANTI AGE ADAPTO) z adaptogeni in hormonski program za obdobje menopavze (ADAPTO MENO)
Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

V VRTCIH SO SE POJAVILE GLISTE ali VAŠI OTROCI IMAJO GLISTE?

V VRTCIH SO SE POJAVILE GLISTE  ali VAŠI OTROCI IMAJO GLISTE?

Mnogo napisanega je bilo že o parazitih, pa vendar se zdi, da tega problema še vedno večina ne jemlje resno. Vedno pogostejša pa so opozorila o pojavu glist v vrtcih in šolah. Eno izmed opozoril na oglasni deski se glasi takole: V VRTCU SO SE POJAVILE GLISTE! Starši opozorilo pogledajo in gredo brezbrižno mimo v prepričanju – ne! moj otrok jih že nima, saj živimo v lepem in čistem domu! Morda bi bilo bolj prepričljivo  sporočilo: VAŠI OTROCI IMAJO GLISTE!

Glistavost je črevesna okužba. Povzročajo jo  različne razvojne oblike glist ali trakulj,najpogosteje podančice,  katerih jajčeca ostanejo na neumitih rokah, sadju, zelenjavi ali na neprimerno pripravljeni hrani, na tleh, v peskovnikih in na domačih živalih. Črevesna okužba s paraziti je bolezen!  Na njen nastanek in širjenje  vplivajo slabe higienske navade in neozaveščenost.

Jajčeca glist pridejo do ust in se v želodcu in črevesju razvijejo v gliste. Samice ponoči zlezejo iz črevesa in ležejo mikroskopsko majhna jajčeca okoli zadnjične odprtine. To povzroča srbenje, s praskanjem pa pridejo jajčeca za nohte in se preko rok znova prenašajo.  Ta krog traja do dva meseca, zato morajo biti glistavi otroci zdravljeni dva do trikrat letno.

Podančice so videti v blatu kot en do dva milimetra dolgi odrezani koščki vrvice, ki se premikajo. Gliste so videti kot deževniki. Od trakulje najdete v blatu otroka pet do deset milimetrske člene črvov, ki so kot špageti.

 

Znaki bolezni so odvisni od števila parazitov, količine izločenega strupa in alergijske reakcije na prisotnost parazitov. Prisotnost zajedavcev v črevesu je lahko brez znakov bolezni, lahko pa se pojavijo neznačilni znaki, kot so bruhanje, napihnjenost, driske ali zaprtje in bolečine oz. nelagodje ter krči v črevesju. Ker zajedavci človeku odjedajo hrano, le-ta hujša, otrok ne napreduje, lahko pride do pomanjkanja železa ali drugih življenjsko pomembnih snovi. Pri okužbi s podančicami je značilni srbež okolice zadnjika, ki je še prav posebej izrazit ponoči. Na koži se lahko pojavijo lokalizirane, srbeče spremembe, ki se najpogosteje nahajajo v spodnjem delu trebuha, na hrbtu, bedrih in okrog danke. Lahko se pojavi tudi alergijska reakcija v obliki izpuščajev po celem telesu (urtikarija). Bolezni lahko privedejo do razdražljivosti, apatije, izgube apetita in onemogočajo razvoj otrok, izjemoma pa privedejo tudi do smrti. 

Zavod za varovanje zdravja je določil ukrepe  ob pojavu izbruha črevesne nalezljive bolezni, zdi pa se, da tako starši kot odgovorni v vrtcih in šolah teh ukrepov ne upoštevajo.  Pri ugotovljeni okužbi je potrebno skrbeti za osebno higieno še bolj kot sicer. Pri okužbi s podančicami, ki povzročajo srbež okolice zadnjika, je primerno postriči nohte na rokah, da se na tak način preprečita ponovni prenos in širjenje infekcije.  Ker se jajčeca parazitov  lahko zadržujejo na predmetih, igračah in posteljnini, je potrebno vse to razkužiti. Otrok s podančicami ne bi smel obiskovati vrtca ali šole. Praktično bi to pomenilo, da bi bili naši in vrtci in šole skorajda  prazni!

Ljudje, ki v svoji vsakodnevni prehrani uživajo dovolj sveže čebule, česna in feferonov, parazitov praviloma nimajo. Pri otrocih pa seveda ni pričakovati, da bi jim taka hrana ustrezala. Poleg tega se otroci igrajo na tleh, v peskovnikih in z živalmi, kar je vir okužb s paraziti.  Vsaj dvakrat letno je otroke nujno razparazitit. V programu sibirske fitomedicine je za to primeren naraven proizvod po recepturi dr.Korepanova – lisičke, skorja trepetlike in nageljnove žbice. Protokol, ki se priporoča je sledeč: 

 - Otroci do 5. leta 1/3 kapsule dnevno 60 dni

 - Otroci od 5. do 10. leta ½ kapsule dnevno 60 dni 

Maria Ana Kolman

Sorodne objave

Izpadanje las in fotobiomodulacija ali rdeča svetlobna terapija (alopecija areata in androgenetska alopecija)

Tukaj boste našli zapis o resnem izpadanju las, ne samo o situaciji, kjer se ti zdi, da je morda na krtači malo preveč …

Tedenski jedilnik za manj kilogramov! Hujšanje, vitkanje in zdrava izguba telesne teže

Dolgoletna priporočila omejevanja kalorij z namenom izgube odvečnihkilogramov so zavedla mnoge in danes vemo, da so …

Kaj je pogoj, da ženska zanosi? Kaj potrebuje ženska, preden zanosi? Priprava na zanositev

Kengurujka je oplojena in proces brejosti lahko dobesedno zaustavi in zamrzne do 2 leti. To mi je osebno povedal …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.