PONOVNO NA ZALOGI ! Joni jajček okrepi mišice medeničnega dna in posledično prinaša vrsto ugodnih sprememb za žensko ... 

Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Učinki meditacije: 8 presenetljivih ugotovitev

Učinki meditacije: 8 presenetljivih ugotovitev

Številne raziskave potrjujejo izredno raznoliko paleto pozitivnih učinkov meditacije na možganske funkcije ter posledično stanje miru in spokojnosti. Fizični, psihični in duhovni aspekt vpliva meditacije so bili dokumentirani že več tisočletij nazaj. Znanstveniki, filozofi in duhovni mojstri so že od nekdaj poudarjali pomen prisotnosti, čuječnosti, molitve, meditacije in tudi enostavnega sproščanja, pri vseh pa je končni cilj vedno enak – odklopiti se od dejavnosti in zaplavati v neki svet brez misli … Seveda je definicij meditacije še mnogo več. V tem kontekstu niti ni važno, kako si jo razlagamo, temveč kakšni so učinki meditiranja na človekovo telo. Zakaj se je ohranila toliko časa in kako deluje? 

  1. Vpliv na um, telo in duha 

Po nekaj tednih ali mesecih vsakodnevne meditacije se bo praksa prisotnosti/zavestnosti v trenutku (za kar si prizadevamo pri meditaciji) prenesla tudi na druge aktivnosti, ki jih primarno ne uvrščamo pod ta pojem. Ta preskok bo tako subtilen in lahkoten, da sprva ne bo opazno. Vsekakor bo zavestno opravljanje katere koli dnevne aktivnosti povečalo moč intuitivnih zaznav, kar bo posledično prineslo širšo perspektivo videnja sveta, globlji smisel, mir, dvignjeno zavest, večjo ustvarjalnost, lahkotnost … Odločitve bodo postale bolj spontane in pravilne. Spoznali boste, da postajate bolj avtentični …

  1. Umirjenost in spokojnost 

Po določenem času izvajanja meditacije bo torej prišlo do zavestnega delovanja tudi v preostalem času dneva. Postopoma se bo občutek miru, ki ga dosegate med meditacijo, naselil v vsakodnevna opravila ter med interakcije z drugimi ljudmi – opazili boste, da reagirate bolj zavestno in manj dramatično. Čez čas bodo življenjske izkušnje, v katerih zdaj ne vidite pomena, dobile večji smisel, jasneje boste razumeli sebe in svet, odprla se bodo marsikatera vrata v bolj spiritualne sfere, počutili se boste izpopolnjeni, veseli in brezskrbni. Ne glede na to, koliko vas zanima duhovni svet, bodo učinki meditacije zagotovo tudi praktični – povečala se bo želja po tišini, preživljanju časa v naravi, kontemplaciji in razmišljanju o možnosti izven trenutnega dometa zavesti. 

  1. Razvoj možganov – znanstvene raziskave 

V zadnjih nekaj letih preiskovanja so prišli do zaključka, da redna meditacija poveča samozdravilne sposobnosti telesa. Meditacija je močan pripomoček pri težavah z anksioznostjo, soočanju s stresom, raznih bolečinah, nemirnem spanju, krepitvi kognitivnih sposobnosti ter zagotavljanju fizičnega zdravja in psihične stabilnosti. Meditacija spreminja strukturo možganov 

(vir: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3004979/). Testirali so 16 ljudi, ki so dnevno meditirali 30 minut. Po 56 dneh so znanstveniki opazili vidne spremembe v strukturi možganov teh ljudi. Magnetna resonanca je pokazala povečanje sivega dela v hipokampusu, ki je odgovoren za učenje, orientacijo in spomin, ter zmanjšanje sivega dela v amigdali, kjer se formirajo strah, stres in anksioznost. Druga raziskava se je bolj osredotočala na možganske valove med meditacijo. S testiranjem so dokazali, da meditacija zmanjša občutek za bolečino.

  1. Vpliv na imunski sistem in zdravje fizičnega telesa

Med meditacijo pride do stimulacije tistih delov možganov, ki delujejo podobno kot glavni center imunskega sistema. Posledično učinkoviteje deluje tudi imunski sistem. Ljudje, ki prakticirajo čuječno meditacijo, izločajo večje količine protiteles, ki so potrebni za boj proti obolenjem (Študija Univerze Wisconsin Madison). Meditacija tudi zmanjšuje stres in nas naredi bolj odporne ter nam pomaga pri spopadanju s težkimi čustvenimi stanji. Znanstveniki z Univerze Harvard so s pilotsko študijo ugotovili, da lahko redno izvajanje meditacije lajša simptome sindroma razdražljivega črevesja.

  1. Krvna slika 

V krvi se zmanjša količina laktatov, ki so pokazatelji preobremenitve in stresa. V telesu poteka zdrava biokemija, ki je osnova za telesno zdravje in dobro počutje. Meditacija koristi tudi srčnim bolnikom in tistim s povišanim krvnim pritiskom. Med meditacijo se znatno zmanjša tudi poraba kisika.

  1. Prisotnost 

Med meditacijo pride do kemičnih sprememb v telesu. Za razliko od siceršnjih občutkov, ki jih doživljamo v običajnih situacijah (boj – beg, ego odzivi …), se v telesu vzpostavi ravnovesje: uredi se srčni ritem, telo sprošča manj stresnih hormonov ter več rastnega hormona in hormona sreče, okrepi se imunski sistem … To stanje “urejanja telesnih procesov” lahko traja nekaj trenutkov ali celoten čas meditacije pa tudi čas po meditaciji. Pri dnevni meditaciji se postopoma začnejo mehanizmi avtomatsko naravnavati na zgoraj opisano stanje “popravljanja”. Sčasoma bo postala zavestnost del naravnega stanja telesa, njeni učinki pa se bodo kazali tudi v doživljanju sveta: lažje boste odpuščali, vsakdan bo postal manj stresen in bolj lahkoten, pojavili se bodo jasnost, fokusiranost, spokojna milina, umirjenost, udobnost … Manj boste zavzemali položaj defenzivnosti/ofenzivnosti, težje vas bo vreči iz tira … Z meditacijo se spremeni dojemanje sveta! 

  1. Kreativnost in intuicija

S tem ko postajamo vedno bolj zavestni, se povečajo tudi kreativnost, intuitivnost in sproščenost. In, saj veste, da so izbire, ki jih naredimo v stanju neobremenjenosti, po navadi vedno najboljše izbire! Z rednim izvajanjem meditacije bodo odločitve bolj intuitivne in zato tudi “bolj pravilne”. Tudi dnevi, ki se zdijo naporni in stresni, pa bodo šli čez bolj gladko. 

  1. Spiritualni/duhovni učinki meditacije

Skorajda ni človeka, ki ne bi namensko ali vsaj podzavestno iskal neko povezavo, neki stik z božjim (stvarstvom, vesoljem, univerzumom …).  Meditacija nas poveže z duhovnim delom naše biti in na subtilnih nivojih vzpostavi prefinjeno komunikacijo, skozi katero se začnejo zdraviti mnogi aspekti. Obstaja veliko pričevanj ljudi, ki so prek meditacije doživeli stanje enosti, morebiti celo razsvetljenje. 

Meditacija je torej celostni pristop, s katerim poskušamo preiti iz faze vedno mislečega uma v območje popolne pozornosti in globoke umske sprostitve. Je način za doseganje umirjenosti, večje pozornosti, sprostitve stresa, morebiti tudi razsvetljenja. Ampak, kot pravi zenbudistična modrost, “pred razsvetljenjem sekaj drva, po razsvetljenju sekaj drva”. Namen meditacije torej ni odsotnost ali beg pred realnostjo, temveč način, kako lahko svojo intuicijo in racionalno zavest uskladimo. Počasi se zgodi preobrat, ko misli izginejo, takrat pa se pojavi popolna umirjenost. Takrat lahko nastopi pravi trenutek koncentracije, ko smo z vsem svojim bitjem navzoči tu in zdaj ter se zavemo lastne transcendence. 

Če se z meditacijo srečujete prvič in ne veste, kako začeti, vabljeni na Meditacijski vikend v Strunjan (+ ne pozabite preveriti možnosti koriščenja turističnega bona za del aranžmaja). Več info o dogodku: https://klepetobkavi.si/dogodki/podrobnosti/meditacijski-vikend-za-zacetnike.html 

 

Sorodne objave

Trenutno ni novic.

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.