Pod zavihkom brezplačno preverite TEDENSKI JEDILNIK za zdravo izgubo telesne teže in e-revijo za Pomlad polno zdravja in vitalnosti!

Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Tri največje prednosti življenja izven sistema “off grid”

Tri največje prednosti življenja izven sistema “off grid”

Življenje izven omrežja je povsem opolnomočen življenjski slog posameznika, družine ali prijateljev (skupine), ki živijo neodvisno od »sistema«. 

Namesto da bi bili odvisni od običajne infrastrukture urbanega življenja, so samozadostni. Življenje izven sistema (znano kot off grid) je vedno v sodelovanju z naravo, oskrbo z lastno energijo, vodo in celo pridelavo lastne hrane.

Katere so prednosti off grid življenja in zakaj se za ta način življenja odloča vse več ljudi? 

  1. Večja varnost in neodvisnost

Življenje izven sistema pomeni neodvisnost od različnih trgov in javnih sistemov, v katerih se dogajajo izpadi, gospodarska nihanja, rušenja in prilagajanja. Na tak način si lahko zagotovimo, da na nas ne (ali pa vsaj minimalno) vplivajo situacije na trgu oziroma dogajanje znotraj sistemov, v katere nismo več vpeti.


  1. Zmanjšanje škodljivih vplivov na okolje

Izgorevanje fosilnih goriv povzroča emisije toplogrednih plinov, ki vodijo do dviga globalnih temperatur. V zadnjem desetletju je bilo najtoplejše v zgodovini in Zemlja je zdaj približno 1,1 stopinje Celzija toplejša kot pozno v 19. stoletju. Učinke podnebnih sprememb lahko opazimo v ekstremnih vremenskih pojavih, dvigu morske gladine, upadu biotske raznovrstnosti,...

Pri življenju izven sistema ni več tolikšne potrebe po dnevnem migriranju z vozili, saj je večina potrebnih stvari že dostopna v samooskrbi. Res je, da se fosilna goriva še vedno uporabljajo v določeni meri, nekaj za vozila, pa tudi za potrebno opremo (kot so kosilnice), so pa emisije bistveno zmanjšane. K temu prispeva tudi pridobivanje energije iz obnovljivih virov, ta način pa ni le trajnostni, pač pa tudi cenovno učinkovitejši in naprednejši. 

Najbolj priljubljen obnovljiv vir energije je sončna energija. Čeprav se morda zdi, da je vnaprejšnja naložba v sončno energijo velika, se ocenjuje, da se lahko začetna naložba v sončne celice povrne že v roku 5 letih. 

V samooskrbnem življenju se zmanjšajo emisije ogljika, saj so le-te veliko nižje od odtisa, ki ga proizvedejo gospodinjstva. Ponavadi imajo posamezniki, ki se odločijo za takšen način življenja tudi bolj minimalistično usmerjen življenski slog, kar prav tako prispeva k zmanjšanju odtisa na okolje, saj se večino hrane in ostalega blaga pridobi na sami posesti.


  1. Prehranska varnost

V zadnjih časih smo opazili, da se na trgu prehrane odvija zelo veliko sprememb, pomanjkanja in dvigov cen surovin. Vzrokov za to je veliko, pričakuje pa se, da bo varnost preskrbe s hrano postajala vedno večji problem. Večina ljudi, ki živijo izven omrežja postavljajo prehransko varnost na sam vrh prednosti samooskrbnega življenja. Vzpostavljene imajo zanesljive vire hrane, tako pridelkov čez celo leto, kot tudi živine. Pogoste so kokoši, krave in ostale živali, v vseh primerih samooskrbe pa dvorišče krasi obilni zelenjavni vrt.

Ko načrtujete svoje življenje izven sistema morate biti realistični glede tega, kaj boste zmožni narediti. Nekatere stvari so morda izven vašega nadzora ali niso v okviru vaših razpoložljivih virov. 

Vsekakor pa življenje izven sistema ni tako nevarno, kot nekateri verjamejo, da je, vendar se vseeno morate pripraviti na različne scenarije o katerih bomo govorili tudi na celodnevnem OffGrid dogodku za promocijo samozadostnega, neodvisnega življenja v Sloveniji. Več o dogodku si lahko preberete tukaj.

 

Sorodne objave

Andrew Huberman priznava svetlobno terapijo! Fotobiomodulacija za boljši vid, pri kožnih težavah, pri ljudeh z izmenskim nočnim delom …

Andrew Huberman je eden najbolj priljubljenih znanstvenikov našega časa. Kompleksne koncepte opisuje na način, ki ga …

Kaj pa, če je rešitev ozemljevanje? Kaj lahko naredimo?

Kako deluje ozemljitvena podloga?Podloga za stol je prevodna in vas preko ozemljene vtičnice (ne, to ni elektrika, …

Zdravilni učinki digitalnega detoksa! Prihaja 21. december, najboljši čas za to ...

Digitalni detoks je proces, kjer posameznik namerno zmanjša ali popolnoma prekine uporabo elektronskih naprav, zlasti …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.