Katere začimbe naj uporabijo doječe mamice, da bo njihovega mleka količinsko več (da bo laktacija večja) in da bo mleko okusno tudi za otročke? Doječe ženske morajo biti pri izbiri prehrane bolj selektivne kot sicer. Nekatere sestavine lahko namreč škodljivo vplivajo na laktacijo in tudi dobro počutje dojenčkov. To velja za običajno hrano kot tudi za začimbe. Da bi zaščitili sebe in svojega otroka, je priporočljivo, da v prvem mesecu dojenja uporabljate samo sol in malo kasneje črni poper. Po treh mesecih pa nekako uvajate tudi nove vrste začimb, vključno z zelišči. Med najbolj varna sodijo: lovorov list, zelena čebula, beli in črni poper ter posušena zelišča. Če otrok nima alergij, lahko uporabite cimet, vanilijo, česen, baziliko, zeleno in čebulo, v vsakem primeru pa je dobro uporabiti začimbe v majhnih količinah in nujno ekološke!
Katere začimbe in zelišča so lahko torej zelo koristni za doječe matere?
Janež: izboljšuje proizvodnjo mleka, poveča apetit, lajša krče in pomaga pri zaprtju. Pazljivo pa z janežem v času nosečnosti!
Bazilika: najbolje sveža; krepi imunski sistem, zmanjšuje stres in pomaga pri nespečnosti, obenem pa spodbuja nastajanje materinega mleka in blaži kolike.
Vanilija: (nekje okoli šestega meseca naprej) izboljšuje pa razpoloženje in apetit ter pomirja;
S klinčki malo bolj previdno; v majhnih količinah, sicer lahko povzroči alergije.
Kumina, sezam in koromač: vse troje povečuje laktacijo. Kumina super deluje tudi proti napenjanju, smena koromača pa neposredno vplivajo na pospešeno izločanje mleka.
Kurkuma: zmanjša otekline, vnetje dojk in bolečino ter olajša dojenje. Se pravi, če imate vnete dojke ali pa če zaradi zamašenih por težje dojite, potem je kurkuma prva, učinkovita in neškodljiva naravna pomoč.
Rožmarin: v majhnih količinah pozitivno vpliva na proizvodnjo mleka. Obnavlja hormone, izboljšuje jetra in prebavo, lajša krče in odpravlja bolečine v trebuhu. Dobro dene pri zaprtju, migreni in nespečnosti, stresu in močni živčni napetosti.
Česa pa raje ne?
Laktacijo zmanjšujeta meta in žajbelj, zato se jima raje izognite, enako pa velja za čili, gorčico, kari in rdečo papriko. Vse to lahko draži črevesje, poveča kolike pri dojenčkih, povzroči razne alergije in želodčne bolezni itd.
Botrinja Mirjam Kopše kot izjemno blagodejne omenja še nekatere druge zelišča in začimbe.
Do dodatnih informacij za nosečnice in novopečene mamice (od vzgoje, poporodnega načrta, do prehrane v obdobjih pred in med nosečnostjo in po porodu, pa partnerstva po rojstvu otroka in še in še …) boste lahko od 13. januarja dostopali prek spletne akademije za zavestne starše − GAJA AKADEMIJA − nova spletna šola za starše, za NARAVNO VZGOJO ZA NOVO ZEMLJO. Pozanimajte se o ugodnostih ob vpisu!
Ne pozabite pa tudi na članke pod zavihkom Mama in otrok ter na videe iz oddaj − na YouTube kanalu Klepet ob kavi smo ustvarili plejlisto s tematikami za mamice. Preverite v linku spodaj.
https://www.youtube.com/
Komentarji