Holesterol je le simptom. In kaj je vzrok? Najpogostejša sta dva, in sicer tiha vnetja in zamaščena jetra. Če torej želite znižati holesterol, očistite bazo in odpravite vnetne procese v telesu. Problem je sila pereč! Preveč holesterola namreč povzroča maščobne obloge na stenah krvnih žil, ki postanejo ovira pri pretoku krvi po arterijah (zaradi česar srce ne dobi dovolj krvi, bogate s kisikom, kar lahko privede do srčnega infarkta, zmanjšan dotok krvi v možgane pa lahko povzroči možgansko kap). Kakšno vlogo imata dobri in slabi holesterol, zakaj se sploh sprošča presežek slabega holesterola in kje se vse to dogaja, s katerimi živili situacijo še poslabšamo in katera zelišča, čaje, začimbe in dodatke vključiti v vsakodnevni prehranski režim? Je možno, da se s pravilnim pristopom celo za vedno poslovimo od tablet za holesterol?
Kako skrbeti za ustrezno raven holesterola?
Ustavite tiha vnetja (ki jih povzročajo npr. neustrezna hrana, plesni, elektromagnetni smog, motnje v mikrobioti, hormonski motilci ...) in RAZSTRUPITE JETRA!
VNETJA: Ko jetra zaznajo vnetje, sprožijo proces izločanja holesterola (da bi izgradili zdrave celice in pozdravili vnetje). Drugače rečeno − če imate povišan holesterol, je to zagotovo znak, da imate v telesu kakšno vnetje. Pomembno je, da v vsakodnevno prehrano dodate več protivnetnih živil: zelenolistnato zelenjavo, jagodičevje, ingver, stročnice, oreščki, semena … Eno najboljših protivnetnih začimb je tudi kurkuma oz. kurkumin. Kurkumin namreč aktivira proizvodnjo različnih encimov in antioksidativnih molekul ter preprečuje aktiviranje tistih, ki povzročajo vnetje. S tem je odlična podpora za uravnavanje holesterola (znižuje slabega).
JETRA: Kako so jetra povezana s holesterolom? V telesu moramo ohranjati razmerje med dobrim in slabim holesterolom. Več kot je dobrega holesterola, več se iz telesa izloči slabega holesterola. Vse to se dogaja v jetrih, ki spreminjajo slabi holesterol v dobri holesterol.
Če so vaša jetra zamaščena in preobremenjena, se slabi holesterol ne more spremeniti v dobrega in zgraditi novih, zdravih celic. Če želite uravnati holesterol, potem najprej očistite bazo – jetra. Problem je tudi vse večja uporaba zdravil. Ogromno ljudi, še posebej po 50. letu, uživa razna zdravila (proti holesterolu, za zniževanje pritiska …), kar dodatno obremeni jetra. V jetrih se namreč presnavljajo vsa zdravila, ki jih zaužijete. Preveč zdravil torej še dodatno obremenjuje že tako izčrpana jetra.
Kako torej na naraven način znižati holesterol?
Uživajte kvalitetno polnovredno rastlinsko hrano, ki deluje protivnetno in krepi jetra
Kakovostna olja: olivno, laneno, kokosovo, ričkovo, sezamovo.
Maščobe, bogate z omega-3.
Začimbe in čaji: kurkuma, koriander, rožmarin, drobnjak, koriander.
Zelišča: kopriva, rman, pegasti badelj, pehtran, peteršilj, muškatni orešček, piment.
Zelenjava: artičoka, korenje, avokado, česen, cvetača, brokoli, paradižnik, ohrovt.
Vlaknine: indijski trpotec, ovseni kosmiči, oreščki.
Izogibajte se naslednjim živilom
Mesni izdelki ter ostala živila živalskega izvora (sir, mleko, jogurti).
Ocvrta hrana in transmaščobe.
Sladkor, škrob, bela moka, predelana živila.
Komentarji