Pozor! 30% in 40% POPUST na hormonski program celičnega POMLAJEVANJA (ANTI AGE ADAPTO) z adaptogeni in hormonski program za obdobje menopavze (ADAPTO MENO)
Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

To so negativne posledice uporabe maske!

To so negativne posledice uporabe maske!

Nošnja mask je po sili razmer postala obvezna oprema vsake ekspedicije v trgovino ali v ostale zaprte prostore. Če bi bili zgledni, potem bi jo menjali na vsake 3 ure po posebnem protokolu, tako pa vemo, kako je … Vržemo jo v torbico k ostalim zadevam in jo uporabimo naslednjič, ko se to zahteva. Kakšno škodo naredi neustrezna izbira oz. napačno rokovanje z masko za povprečnega uporabnika (pri tem so izvzete maske, ki so potrjeno osebna zaščitna oprema) s fiziološkega in psihološkega vidika?

Ali maske sploh ščitijo pred virusi? 3 vrste mask

Dr. Marjetka Kralj Kunčič, strokovnjakinja za medicinske pripomočke, opozarja, da je mask več vrst in da nas od tega določene ščitijo. Znak, ki potrjuje varnost in učinkovitost mask, je C (to pomeni, da je maska skladna z medicinsko direktivo, zanje so opravljena tudi določena testiranja, ki potrjujejo varnost pri za stiku s telesom, opredeljeno je, koliko so čiste (ali imajo na sebi mikroorganizme), kako enostavno je dihanje skoznje itd.). Take maske nas delno zaščitijo pred kapljicami, ki so tako velike kot bakterije. Večina ljudi, ki nismo medicinski delavci, teh mask nimamo … Splošne (pralne, netestirane) maske, ki jih nosi večinska populacija, so namenjena temu, da pokrivajo nosni in ustni del. V resnici pa ne vemo, ali maska sploh zadrži kapljice ter ali se z njo da normalno dihati. Za zdravstvene delavce, ki prihajajo v stik z okuženimi pacienti, pa je najbolj priporočljiva uporaba t. i. varovalne zaščitne opreme, ki pa potrjeno varuje tistega, ki jo nosi. Nošnja bombažnih in netestiranih mask in/ali obenem nepravilno rokovanje z masko ne ščiti ne nas ne drugih!

V videu na 14:06 lahko preverite, kaj kažejo znanstveni članki in testiranji pri pacientih s Covidom-19 in prehodom virusa skozi masko.

Pravilna uporaba mask. Je sploh smiselno nositi maske? 

Po mnenju znanstvenikov, ki so raziskovali kapljične prenose, je najboljše zagotovilo za varnost razdalja. Če to ni mogoče, se od nas pričakuje, da se zavarujemo z masko. Na maski, ki ima znak C, se s predpisi zahteva, kako masko pravilno namestiti − čiste roke, ko si jo namestimo, stremimo k temu, da se čim bolj prilega obrazu, da se maske po namestitvi NE dotikamo itd. Poleg tega so take maske namenjene kratkotrajni uporabi, ne večurni. Po uporabi bi morali masko zavreči. Bombažna maska se hitro premoči. Ko pride vlaga, nas ne ščitijo več (to pa se po navadi zgodi že po pribl. 20 minutah). Da ne govorimo o velikosti por, ki pri bombažnih, pralnih maskah niso preverjene. Medicinske so sicer stestirane, da zadržijo določeno velikost bakterij, pri čemer pa je treba poudariti, da testov na viruse ni − so pa virusi desetkrat manjši od bakterij! 

Negativne posledice nošenja mask

Negativne posledice nošenja mask


  • Material mask je lahko škodljiv (težke kovine, sintetični materiali, barvila, toksične snovi, formaldehidi …)
  • Maska in dolgotrajno nošenje − dolgotrajno nošenje ogreje obraz.
  • Manj kisika (testi to dokazujejo!)
  • Nastanek aken, “maskne” (vlaga in topel zrak)
  • Pri dihanju v masko vdihujemo bakterije, za katere sta zaprta maska in topel, vlažen zrak, odlično gojišče.
  • Izdihani CO2 − tudi standard osebne varovalne opreme (ki je najbolj zanesljiva in najbolj testirana oblika mask, namenjena zdravstvenim delavcem, ki so v stiku z okuženimi pacienti) meri vsebnost CO2.
  • Možne alergije
  • Razvijemo lahko novo bolezen − lahko vdihnemo bakterijo globlje v pljuča (organizem se bori proti več sovražnikom)
  • Potencialni negativni psihološki vidiki − maske izkrivljajo strukturo obraza. Spodnji del obraza je prikrit in tudi identiteta je skrita. Nobenega neverbalnega namiga ali čustev, ki jih sporočamo sočloveku, ne moremo razbrati. Vsa obrazna komunikacija se skriva pod masko. 

Razdalja je tista, ki je še vedno zakon. In pa krepitev imunskega sistema!

 

Sorodne objave

Izpadanje las in fotobiomodulacija ali rdeča svetlobna terapija (alopecija areata in androgenetska alopecija)

Tukaj boste našli zapis o resnem izpadanju las, ne samo o situaciji, kjer se ti zdi, da je morda na krtači malo preveč …

Tedenski jedilnik za manj kilogramov! Hujšanje, vitkanje in zdrava izguba telesne teže

Dolgoletna priporočila omejevanja kalorij z namenom izgube odvečnihkilogramov so zavedla mnoge in danes vemo, da so …

Kaj je pogoj, da ženska zanosi? Kaj potrebuje ženska, preden zanosi? Priprava na zanositev

Kengurujka je oplojena in proces brejosti lahko dobesedno zaustavi in zamrzne do 2 leti. To mi je osebno povedal …

Nazaj

Komentarji

Komentiral boris odreitz |

maske so nevarne in imajo hude posledic. Take posledice čutim tudi jaz po kakih dveh tednih nošenja od najmanj 8,30 do vsaj 15 30 zvečer me peče koža, glava boli, čutim tsko kot da bi imel hudo udarnino po obrazu, ko imam masko na sebi ne morem normalno razmišljani, odkar jo nosim vse pozabljam, ne morem se nikakor skoncentrirati za nič. Ko napišem zdravnici za pregled me ne jemlje resno . Bravo daleč smo prišli !

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.