Pozor! 30% in 40% POPUST na hormonski program celičnega POMLAJEVANJA (ANTI AGE ADAPTO) z adaptogeni in hormonski program za obdobje menopavze (ADAPTO MENO)
Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

To je prva pomoč pri depresiji ...

To je prva pomoč pri depresiji ...

Odlomek iz nove knjige "Darilo teme": 

Kot delovna terapevtka sem se v okviru izobraževanja na Zdravstveni fakulteti seznanila tudi z depresijami, tesnobami. Veliko sem se o tem učila, a vendarle to ni pomenilo nič, dokler nisem depresije videla od blizu. Preko zgodb in izkušenj meni dragih ljudi. Čisto od blizu. To niso bila stanja malo slabše volje, temveč stanja, ko ni energije, da vstaneš iz postelje. 

Depresija je tako pogosta, da si misliti ne moremo. Na vsaki delavnici, ki jo vodim, se najde kakšen, ki jo je imel, jo ima, je na antidepresivih že desetletja ali pa se bori z bipolarno motnjo, pri kateri imajo svoje redne obiske tudi stanja depresije. Izkušnje so me naučile zelo od blizu prepoznavati znaki in značilnosti, ki jih z vami tudi delim. Povsem praktično. 

Generalni znaki začetka depresije:

  • zadržanost in redkobesednost (nekdo, ki je že v osnovi redkobeseden, bo še bolj utihnil);
  • izogibanje aktivnosti v javnosti in javnih prostorov (čeprav gre cela družba, ta ostane doma in podobno);
  • bledoličnost, nekakšno pomanjkanje žara v očeh;
  • nasmeh na obrazu je redek;
  • počasnejši in bolj umirjeni gibi;
  • zelo negativen pogled na svet;
  • brezvoljnost in brezciljnost.

Pri depresiji se hitro pojavijo tudi iracionalni strahovi, ki nimajo nobene realne osnove, vendar človeka potisnejo v tesnobo, strah in mu kratijo spanec. 

Iracionalni strahovi so lahko različni – da ti bodo, recimo, zaradi ene neplačane položnice za elektriko vzeli hišo in da boš postal brezdomec. Tak primer sem doživela sama – ko sem preverila račune, sem ugotovila, da ta račun za elektriko sploh še ni zapadel. 

Takega človeka tudi motijo stvari, za katere ni potrebnega veliko truda, da jih spremeniš, vendar se v njihovem umu kažejo kot nekaj zelo obremenjujočega. Primer je recimo nepokošena trata.

 

Ravnanje s človekom v depresiji

Vsekakor te lahko spravi ob živce, če pričakuješ, da bo človek sprejel tvojo pomoč, da se bo sam trudil, da se nekaj spremeni in da bo aktivno sodeloval. Na to lahko kar pozabiš. Vsaka stvar, ki jo predlagaš, bo zavrnjena. Nobena pomoč ali ideja, ki jo ponudiš, ne bo sprejeta. In to je tisto, kar te lahko spravi ob živce, če tega ne sprejmeš že na samem začetku. 

Depresivnih ljudi, ki bi bili pripravljeni na pomoč, ni veliko. Finta je ravno v tem, da depresiven človek vidi, kot da zanj ni več pomoči, ker gleda na vse temno.

Ravnanje s človekom, ki trpi zaradi depresije, je primerljivo tistemu z razvajenim otrokom. Tudi voditi ga ne moreš, ker ne bo sledil. Zanj se moraš odločati in ne smeš pasti na njegovo vibracijo. A hkrati moraš to početi mirno in ljubeče, kot da je nekaj vsakdanjega.

Spodaj so navedeni koraki, ki sem jih v praksi preizkusila tudi sama in delujejo. Od vas pa zahtevajo, da si vzamete čas in da s to osebo preživite nekaj dni. Že v enem vikendu skupnega druženja lahko dosežete ogromno. Le pridite pripravljeni z rožicami, igrami, predvsem pa z zavedanjem in odločitvijo, da vas vse zavrnitve ne bodo užalile ali vas pripeljale do tega, da odidete. Vi ne smete obupati, kajti ravnali boste s človekom, ki pa je obupal. Vsaj tako si misli.

  1. Pripravi si papir in pisalo. Pristopi k človeku in mu reci:

“Vem, da trenutno ne vidiš, kakor da svet deluje v tvoje dobro. Vem, da ti je hudo. Dovoli mi, da vidim, kaj te straši, kaj je tisto, česar ne moreš sprejeti in kar te moti. Verjamem, da misliš, da ti ne morem pomagati, in morda imaš prav. A povej mi, kaj te najbolj mori, česa te je strah, da bi se zgodilo ali pa se je že zgodilo?”

Aktivno poslušaj človeka, kaj ti bo povedal. Skupaj zapišita, kaj je tisto, kar ga mori, da svoje strahove vidi na papirju. 

Če ne bo želel povedati ničesar, ga spodbudi na način: “Torej te nič ne mori, potem pa res nimaš razloga, da si tako kisel. Pojdi potem, greva danes na koncert ali pa po nakupih.” 

Najverjetneje boste nazaj dobili odgovor: “Odidi, daj mi mir. Pusti me pri miru. Hočem spati. Nočem tvoje pomoči. Izgini …”

Takšne izjave enostavno preslišite. Tega ne govori človek, ki ga imate radi, govorijo strahovi, ki so ga prevzeli, govori stanje depresije. To niso besede, ki bi jih jemali resno, in to je zelo pomembno. Skoraj zagotovo jih boste slišali in takrat odgovorite: “Lepo, da izraziš to, kar želiš, in tudi ti dam mir, a najprej skupaj poglejva, kaj te mori, kateri so tvoji strahovi, ker bo lažje za vse. Česa te je strah …?”

 

2. Črtajte razloge za takšno stanje

Ko ugotovite, katere stvari so tiste, ki človeka motijo, se jih takoj lotite in človeka z njimi soočite. Če bo povedal, da ga je strah bankrota, zberite na kup vse račune in poglejte, kaj je za plačati in kaj ne. Kaj lahko počaka in kaj je nujno. Hitro boste videli, da stanje ni tako grozno, kot je bilo opisano. 

Storite, karkoli človeka moti, in s tem črtajte razloge za depresivno stanje. 

 

3. Bivalno okolje

Prostor, kjer biva, dobro prezračite, pospravite in vanj prinesite kakšen svež šopek rož. Prinesite življenje, saj je to tisto, kar manjka. Sveža energija.

Človeku to niti slučajno ne bo dišalo. Svetlobe ne marajo kakor vampirji, a verjemite mi, da bo razlika očitna. 

V prostoru naj se sliši tudi glasba, ki jo ima rad ali jo je poslušal v mladosti.

 

4. Aktivnosti

Zelo pomembno je, da človeka spravite v pogon. Premikanje prinaša novo, svežo energijo. Vsekakor bi bilo optimalno vaditi tai chi, qi gong, pilates, malo joge, a vse to je verjetno fantazija v začetni fazi.

Sprehod po gozdu je izvrstno zdravilo, že zaradi fitoncidov. 

Še boljše zdravilo za človeka s temnimi mislimi pa je voda. Sprehod ob jezeru, prisotnost ob slapu, hoja proti toku reke, ki deluje kot čudež ... Ne pričakujte, da bo šel človek sam. Morala bosta iti skupaj.

In tega predloga ne predstavite z vprašanjem: “A bi šel na sprehod?”. Odgovor bo “NE”. Recite tole: “Zdajle greva na sprehod. Kje imaš jakno? Moraš še prej na stranišče?”

In potem gresta. Po sprehodu pa si lahko pogledata kakšen film, da bo malo pavze. Izberite komedijo, ob kateri se ne moreš zadržati, da se ne bi smejal. To je izjemno orodje, a znova … človek tega ne bo gledal sam. Vi morate gledati z njim. Smejte se na glas, že to bo zbudilo in prineslo nalezljivo dobro energijo.

Dobra aktivnost so tudi slikanje, sestavljanje puzzlov, igranje iger, kot je Človek ne jezi se, ter vseh tistih, ki jih pozna (nič novega) in jih je že igral. Mogoče so to karte, kakšen tarok, ki ste ga veliko preigravali na morju.

Znova. Vprašanje ni: “A bi se igral to in to?” Vprašate, kje ima to igro, ali pa jo kar prinesete s sabo ter recite: ”Uuuu, zdaj pa morava igrati tole. Tako slabe volje si, da bom mogoče celo imel šanse, da te premagam.”

Ja, hecajte se s takim človekom, zganjajte šale in ga pripravite k smehu. Smeh je nalezljiv, uporabite to orodje!

Skupaj lahko pregledate tudi fotografije iz mladosti in se spominjate lepih dogodkov.

 

5. Izločite

Izločite poročila, žalostne filme, časopise in druge vire negativnih informacij, ki stanje depresije samo še potrjujejo. Takrat s tem samo še dodatno hrani svoje stanje in ga poglablja v smislu: “Saj je ves svet v kurcu. Saj ni čudno. To življenje je res bedno, ne vem, zakaj sploh obstajam.” 

Temu lahko sledijo celo samomorilne misli, ki se začnejo, npr.: ”Jože sploh ni tako butast, da se je obesil.” 

In vemo, da v Sloveniji vsak pozna primere znancev, ki so obupali nad življenjem in si ga vzeli. 

Preskočite tudi obiske pokopališč, pogrebov in bolnic.

 

6. Pomoč

Stvar, ki pri ljudeh deluje kot čarovnija, je pomoč drugim. Lahko so to drugi ljudje, lahko živali, ki imajo nasploh izjemno vlogo in so naši zdravilci. 

Najdite oblike pomoči, ki jo lahko ponudite drugim, in se za nekaj odločite. 

Vsekakor pa lahko v sklopu pospravljanja najdete kakšne deke, posodice in drugo, kar lahko peljete v zavetišče za živali, kjer bodo te stvari prišle prav.

 

7. Objemi, poljubi …

Tudi delujejo kot čarovnija, saj sprožajo tako močne hormone, ki jih umetno ne more pričarati niti antidepresiv. 

Nasploh sem slišala že veliko primerov depresivnih žensk, pri katerih je depresija povsem izginila, takrat ko so spoznale moškega in začele biti ponovno spolno aktivne. Seks je zdravilo tako in drugače.

 

8. Ustrezna hrana

Ljudje se v času depresije različno odzivajo glede na odnos do hrane. Kakšni se prenajedajo in se poskušajo s hrano na neki način tolažiti. Kakšno hrano izbirajo? Procesirano, polno sladkorjev, soli in drugih umetnih ojačevalcev. Tako pridobijo kilograme, ki jih še dodatno pahnejo v depresijo. Drugi pa ne jedo. V obeh primerih je telo sestradano mineralov in vitaminov, ki jih potrebuje za delovanje. In tudi zaradi pomanjkanja hranil lahko pride v telesu do kratkega stika – četudi se sliši zelo divje, da bi človek padel v depresijo, zato ker ne uživa ustrezne hrane. 

V času depresije je hrana izjemnega pomena, se je pa v praksi izkazalo, da je treba dodati tudi ustrezna visokokvalitetna organska prehranska dopolnila.

B-vitamini ter C-vitamin je osnova. Vsekakor pa telo potrebuje tudi ustrezne maščobe. Sibirska fitomedicina pozna za takšne težave elevterokok, sicer pa je velikokrat pri depresiji prisotna nespečnost, pri čemer pomaga črna sibirska čaga, ki sodeluje pri tvorjenju lastnega melatonina, kar pripomore k spancu. Zanimivo je tudi, da je vse več izsledkov, v katerih depresijo povezujejo s stanjem našega črevesja, ki ga nekateri že opevajo kot bolj pomemben organ od možganov!

Najnovejša študija, ki povezuje probiotike in depresijo

 

V okviru študije so 10 tednov spremljali odrasle s sindromom razdražljivega črevesja in blago do močno depresijo in anksioznostjo. Polovica jih je dnevno jemala probiotik, druga polovica pa placebo (mislili pa so, da je probiotik). Že po šestih tednih so bili rezultati šokantni! Depresije je bilo med udeleženci študije, ki so jemali placebo, za 32 % manj, tisti, ki so jemali pravi probiotik, pa so depresijo znižali za kar 64 %. 

Prav tako so udeležencem spremljali delovanje možganov z magnetno resonanco in ugotovili, da so probiotiki vplivali na spremembe v možganskem delovanju, kar je bilo za raziskovalce znova potrdilo močne povezanosti med možgani in črevesjem. Ni kar tako, da rečemo, da imamo v trebuhu druge možgane. 

(Vir študije: Gastroenterology)

 

D-VITAMIN IN DEPRESIJA!

Strokovnjaki opozarjajo na povezavo med pomanjkanjem vitamina D in depresijo.

 

Režim in prehranska dopolnila kot podpora v času depresije:

PRED ZAJTRKOM: 

  • telovadba, raztezanje in nekaj globokih vdihov svežega zraka 
  • 6 dcl tople vode z limono
  • organski multivitaminski kompleks - odlične bodo ekološke rjave morske alge
  • probiotiki, 1 kapsula
  • kapljice D3K2, naj bodo ekološke!

 

PO ZAJTRKU: 

  • elevterokok s čago 1 mala žlička ali čaga z rožnim korenom, pri hujših oblikah!

 

PO KOSILU: 

  • 2-krat B-kompleks z dodanim vitaminom C
  • krilovo olje ali žlička olja altajske princese (miks 5 olj in matičnega mlečka)

 

PRED SPANJEM:

  • kompleks nočne regeneracije z algami (naj bodo ekološke)
  • kapljica živice (smole sibirske cedre) pod jezik
  • doza CBD-olja pod jezik

 

SAMOPOMOČ V ČASU DEPRESIJE

Če se v tem stanju znajdeš sam, si lahko pomagaš z vsemi zgoraj navedenimi točkami in načini, ki so navedeni za ravnanje z depresivno osebo.

Pomembno je, da se ne ustaviš. Da še vedno greš sam v trgovino, si pripraviš obrok. Da ne obležiš. In da nekomu poveš za svoje težave. In če se ti depresija ponavlja, si je dobro napisati pismo, takrat, kadar si dobro. Naj bodo to čudovita pisana kuverta, lep list papirja in lepo napisano besedilo od tebe za tebe. 

Tukaj je primer … 

“Vem, da zdajle vidiš samo črno. Same slabe stvari. Ampak povem ti, da ni tako črno in tako slabo, kot se ti zdi. Vem, da ne verjameš, ampak pravim ti, ni tako slabo. Ni tako hudo. Najbolj uživam v ... (zapišeš stvari, v katerih uživaš). V življenju čutim največ hvaležnosti za (navedeš stvari, ljudi, situacije). V prihodnosti si želim …”

Pismo prebereš takrat, ko ti je hudo, lahko pa ga daš tudi nekomu, ki mu zaupaš, da ti ga izroči, kadar bo sam ocenil, da ga moraš prebrati. 

Vir: Knjiga "Darilo teme" avtorice Jasmine Kandorfer. 

V knjigi so opisani različna čustvena stanja, življenjske okoliščine in dogodki, ki se jih bojimo, se jim skušamo izogniti, jih potlačiti ali zanikati. 

Knjiga “Darilo teme” prinaša razumevanje, zakaj se nam to dogaja, ter nam pomaga videti višji namen − resnično darilo izza celofana bolečine, ki prinaša rast, razvoj, napredek. 

 

 

Knjiga ni na voljo v knjigarnah in knjižnicah. V knjigi najdeš:

 

DARILA ZAZNAVANJA

Darilo strahu 

Darilo skrbi, zaskrbljenosti

Darilo preanaliziranja

Darilo pričakovanja in razočaranja

Darilo obžalovanja

Darilo jeze

Darilo egoizma

Darilo zavisti

Darilo zamere

Darilo žalovanja

Darilo depresije

Darilo nespoštovanja

Darilo “čudnosti”

 

 

DARILA TELESA

Darilo človeštvu – samozdravilni sistem

Darilo utrujenosti

Darilo bolečine 

Darilo bolezni

Darilo debelosti

Darilo težav s srcem

Darilo ranjenosti

Darilo ranljivosti

Darilo opozoril telesa

Darilo menstruacije

 

DARILO ŽIVLJENJSKIH SITUACIJ

Darilo kraje

Darilo izgubljene priložnosti

Darilo “bedne” službe

Darilo izgube službe

Darilo žrtve

Darilo izbire

Darilo ostudnega, grdega

Darilo splava

 

 

DARILA NARAVE

Rituali zdravja in lepote

 

DARILA, KI NAM JIH PONUJA VSAKDAN

Darilo teme

Darilo glasbe

Darilo ženskega orgazma

Darilo pravljic

Darilo ironizacije

Darilo hvaležnosti

 

KLJUČ DO OBVLADOVANJA VSEH ŽIVLJENJSKIH SITUACIJ

 

Preverite vsebino tukaj: 

Darilo teme; Jasmina Kandorfer

Darilo teme; Jasmina Kandorfer

V knjigi so opisani različna čustvena stanja, življenjske okoliščine in dogodki, ki se jih …

27,60
22,08
-20%

Sorodne objave

Izpadanje las in fotobiomodulacija ali rdeča svetlobna terapija (alopecija areata in androgenetska alopecija)

Tukaj boste našli zapis o resnem izpadanju las, ne samo o situaciji, kjer se ti zdi, da je morda na krtači malo preveč …

Tedenski jedilnik za manj kilogramov! Hujšanje, vitkanje in zdrava izguba telesne teže

Dolgoletna priporočila omejevanja kalorij z namenom izgube odvečnihkilogramov so zavedla mnoge in danes vemo, da so …

Kaj je pogoj, da ženska zanosi? Kaj potrebuje ženska, preden zanosi? Priprava na zanositev

Kengurujka je oplojena in proces brejosti lahko dobesedno zaustavi in zamrzne do 2 leti. To mi je osebno povedal …

Nazaj

Komentarji

Komentiral Tesa |

Bi kdaj predstavili naravne vire za uravnavanje razpolozenja. Kaj o litijevem orotatu, naprimer.

Lp

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.