Statistika navaja, da svetovna populacija letno zaužije približno 180 milijonov ton sladkorja (sladkor je dodan že skoraj vsaki industrijsko predelani hrani oz., z drugimi besedami, približno 80 % industrijskih izdelkov beleženo vsebuje sladkor). Tokrat bomo s certificirano nutricionistko Jeleno Dimitrijević pojasnili, v katerih primerih hrepenimo po sladkorju, z uživanjem kakšnih živil zmanjšati potrebo po slaščicah ali drugih sladkih pregrehah, zakaj dodajati hrano grenkega okusa, katere začimbe pomagajo ublažiti napade ter s kako v telo vnesti tri temeljna hranila za zmanjševanje potrebe po sladkorju (magnezij, krom in cink). Ne zamudite ogleda posnetka.
Po sladkorju hrepenimo, ko/če ...
-
smo pod stresom,
-
imamo leptinsko rezistenco,
-
imamo nizek nivo serotonina,
-
nam primanjkuje energije in smo premalo spali,
-
pride do hormonskih sprememb (značilno za predmenstrualno obdobje),
-
smo pod nezavednim vplivom različnih vonjav, zvokov, oblik in slik, ki spodbujajo željo po sladki hrani,
-
se intenzivno ukvarjamo s športom in se ne prehranjujemo temu pravilno,
-
imamo težave z diabetesom tipa 2 in hipoglikemijo,
-
imamo težave s kandido,
-
smo odvisni od sladkorja.
Za lažje premagovanje potrebe po sladkorju vnesimo več MAGNEZIJA, CINKA in KROMA
Magnezij vsebujejo: špinača, blitva, motovilec, rukola, koprive, alge, večina oreščkov, semen in stročnic, soja, avokado, buče, suhe fige, banane, proso in polnovredni riž.
Cink vsebujejo: polnovredna žita, kvinoja, pekan in brazilski oreščki, bučna semena, sezam, leča, čičerika, ingver, gorčica, čili, poper. V manjših količinah ga najdemo v grahu, korenju, rdeči pesi in zelju.
Krom vsebujejo: pivski kvas, polnovredna žita, brokoli, krompir, paradižnik, čebula, zeleni stročji fižol, zelene paprike, gobe, jabolko, banane, špinača, melasa, datlji.
Jelena Dimitrijević pa je ustvarila tudi zelo dodelan program vitkanja, s katerim boste težo izgubili trajno in zdravo, saj upošteva vse nivoje, tako fizičnega kot psihičnega in duhovnega.
Vabljeni še na TEČAJ ZDRAVEGA HUJŠANJA (VITKANJA) z Jeleno Dimitrijević, ki bo 31. 1.—15. 2. v Ljubljani. Več info in prijave na info@klepetobkavi.si ali 02 6200 230
https://klepetobkavi.si/
Komentarji