Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

TEST: Preveri kakovost svojih prehranskih dopolnil doma!

TEST: Preveri kakovost svojih prehranskih dopolnil doma!

Večino vitaminov, mineralov in esencialnih hranil bi bilo najbolj optimalno dobiti iz hrane – vemo pa, da je današnja prst in posledično hrana precej osiromašena – polni samo želodec, ne nahrani pa nas s hranili. Dejstvo je, da “lokalno, sezonsko, ekološko” ni vedno na našem jedilniku, zaradi česar moramo snovi dobiti iz dopolnil. 

 

 

Naj pa jemanje dopolnil ne bo potuha – dopolnil ne jemljite namesto sadja in zelenjave, ampak kot dopolnilo – poleg sadja in zelenjave. Zdrav življenjski slog naj bo celosten. 
Kakšne vitamine, hranila, minerale v obliki dopolnil pa vzameti? Na trgu je ponudbe na vsakem koraku … Kako vi izbirate dopolnila? Se poglabljate v sestavo? Izberete tiste z najboljšim virom vitaminov in mineralov?
So bolj draga tudi bolj kakovostna? Včasih ja, ni pa nujno. 
Priznana znamka? Morda vidite reklamo za določeno blagovno znamko in mislite, da morajo biti odlične … Ampak to ni vedno res. 
Da vas ne zmedemo preveč – izberite dopolnilo, ki je pridobljeno iz polnovrednih, ekoloških živil. Torej iz hrane. Sintetična hranila v nekaterih dodatkih telesu težje predelajo, razgradijo in absorbirajo vitamine. Sintetična hranila so tudi narejena v laboratoriju in ne prihajajo iz naravnih virov. Narejena so tako, da posnemajo način, kako naše telo uporablja naravne vitamine, vendar jih naše telo ne more uporabiti ali prepoznati na enak način kot vitamine iz polnovrednih živil. Na žalost večina dopolnil, označenih kot “naravni”, dejansko ni naravnih. Za to oznako mora biti “naravnega” približno 10 %, vse ostalo je lahko sintetično.

Kako preveriti kakovost prehranskih dopolnil? Test s pomočjo peke. 
Dopolnilo pecite pri 150 ℃ približno 10–15 minut.  

Tako boste ugotovili, ali gre za 100-% naravno dopolnilo ali za sintetično dopolnilo oz. dopolnilo, ki je mešane sestave (npr. 10 % naravno, ostalo sintetično) 

Dopolnilo prestane test peke (JE KVALITETNO), če:

  • tableta/prašek v kapsuli po pečenju postane temnejši (pri čemer se črnina NE razliva iz dopolnila!)
  • Kapsula se topi, vendar ne potemni/počrni

 

Dopolnilo ne opravi testa peke (NI KVALITETNO, JE SINTETIČNO), če:

  • tableta/prašek v kapsuli po pečenju postane v celoti črna, spusti katranu podobno črno snov* oz. se stopi
  • Kapsula se NE topi (če pa se topi, hkrati tudi počrni)

 

*Ta črna, katranu podobna snov, ki se razliva iz sintetičnih dopolnil, so močna vezivna tkiva in polnila. Tega pa si seveda ne želimo!

Sorodne objave

Rastlinski viri beljakovin + beljakovinski proteinski recepti

Beljakovine so ključni gradniki telesa in imajo številne pomembne funkcije. V prehrani je pomembno zagotoviti zadosten …

Reševanje napihnjenosti na naraven način

Ali ste že kdaj doživeli občutek težkega, napetega trebuha, ki ga spremlja nelagodje? Če je odgovor pritrdilen, se …

Jetra in tradicionalna kitajska medicina: izkoristi pomlad

Pomislite na jetra - organ, ki skrbi za filtriranje in razstrupljanje našega telesa. Toda ali ste vedeli, da …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.