PONOVNO NA ZALOGI ! Joni jajček okrepi mišice medeničnega dna in posledično prinaša vrsto ugodnih sprememb za žensko ... 

Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Tadej Pretner o tem, kako starši “zasmetimo” svoje otroke …

Tadej Pretner o tem, kako starši “zasmetimo” svoje otroke …

Zadnji objavljen članek o zanositvi je dosegel veliko ljudi in hvaležni smo za vaše odzive.
Tokrat objavljamo pogovor o porodu in razvoju polnega potenciala novega bitja.

Če pa še niste prebrali prejšnjega članka, vam ga toplo priporočamo:
Jasmina Kandorfer in Tadej Pretner o pripravi na zanositev in nosečnosti

 

Jasmina Kandorfer: Kaj se dogaja v času poroda in prvih urah življenja za otroka in mati? Je kaj posebej pomembno?

Za novorojenčka je v prvi fazi stresno pravzaprav vse. Iz temne in mirne maternice se rodi v svetlo in hrupno okolje, začne samostojno dihati, spremeni pa se tudi način prehranjevanja, ki ne poteka več prek popkovine. Te stresne dejavnike najlažje prebrodi ob podpori energije, ki izhaja iz eteričnega in toplote fizičnega telesa matere. Zato je pomembno, da je čim več v fizičnem stiku z materjo. To je pomembno predvsem v prvi uri po porodu, da se stabilizirajo procesi prilagoditve na ključne spremembe. Pogost fizični stik z materjo je za otroka zelo pomemben tudi kasneje, zlasti v prvih šestih mesecih življenja. Zelo pomembno takrat, ko otrok zaradi nekega nelagodja, ki ga občuti joka. Jok je namreč način, s katerim otrok procesira nelagodje in mamin objem mu je pri tem v veliko pomoč, saj ključno vpliva na to, da se v otroku na pravilen način razvijajo instinkti preživetja.

 

Tadej Pretner: S čim najbolj onemogočamo polni razvoj potenciala novega bitja? S čim čustveno obremenimo, "zasmetimo" svojega otroka?

Psihologi pravijo, da je le okoli 5% naših odzivov na takšne in drugačne dražljaje iz okolja zavestnih – vsi ostali so plod podzavestnih programov, ki se formirajo v procesu vzgoje, v glavnem do sedmega leta starosti. Ti podzavestni programi temeljijo na svetu čustev, skozi katera vrednotimo tako zunanji svet kot sebe; ko pride do nekega dražljaja/dogodka, se vedno najprej aktivira naš čustveni svet, ga ovrednoti in sproži podzavestno reakcijo nanj, še preden se ga v resnici zavemo in se vključijo misli. Pri formiranju čustvenega sveta pa imajo ključno vlogo starši, saj je znano, da sicer obstajajo primarni čustveni pari (veselje – žalost, strah – jeza, sprejemanje – zavračanje in pričakovanje – presenečenje), a ko gre za čustveno doživljanje konkretnih dogodkov, lahko rečemo, da so vsa čustva naučena. Ta proces se začne že takoj po rojstvu. Otrok se od staršev skozi procesa, ki ju imenujemo direktno in indirektno zrcaljenje uči, na kakšen način se mora odzivati, kadar je ogrožen, kadar se čuti varnega, kadar želi zadovoljiti potrebo po ugodju itd., pa tudi to, na kakšen način doživlja in vrednoti sebe.
Od načina vzgoje torej ni odvisno le to, ali bo dobil otrok vtis, da je svet poln groženj, ali pa poln priložnosti, ampak tudi to, kako bo v njem deloval, zato je ključno, da mu je v tem procesu dovoljeno izražati čustva in mnenje, da je pogostokrat pohvaljen, da mu pomagajo razviti adekvaten občutek odgovornosti itd. Kar se tiče formiranja samopodobe pa je dobro vedeti, da otrok relativno dolgo, tja nekje do začetka pubertete ne ločuje jasno tistega, kar počne od tistega, kar je. Če mu bomo večkrat rekli, da je lenuh, da je neroden, neiznajdljiv …, se bo začel kot takšnega tudi doživljati.
Dejstvo je, da ima vsak otrok določene talente in nagnjenosti, zato je zelo pomembno, da mu jih starši pomagajo poiskati in razvijati. Za to pa si pogostokrat ne vzamejo časa, saj si največkrat želijo predvsem otroka, ki se bo v svet pravil in pogostokrat »nezdravih« vrednot vključil tako, da bodo imeli z njim čim manj problemov, to pa je pristop, ki je zelo zgrešen.

V naslednjem Tadejevem članku boste lahko izvedeli?

  • Če otroka pazijo različne varuške, babice ter dedki ... ali lahko otrok povzame njihove škodljive miselne vzorce, ki bi jim utegnili škodovati?
  • Je možno, da si duša izbere napačne starše?
  • Katera je največja bedarija, s katero se starši obremenjujejo, pa nima nobenega smisla?

 

V prejšnjem članku ste si lahko prebrali tudi o fizičnih pripravah na zanositev in tudi za čas same nosečnosti, danes pa bi želeli ob koncu tega članka izpostaviti pomembnost uporabe tekstila, ki je ekološko neoporočen. Preko kože namreč v svoje telo vnašamo različne kemikalije, predvsem veliko plastike. 

Zgrozila sem se ob dejstvu, da preko oblačil in tekstila doma, pa seveda nekaj tudi preko hrane … vsak dan zaužijemo 5 g mikro plastike, kar pomeni 1 kreditna kartica vsak teden. 

To seveda precej moti naše organe, celotno delovanje hormonskega sistema, zato je bistvenega pomena, da uživamo rjave morske alge, da se ta zadeva sproti izloča in seveda, da vsaj pri dojenčku uporabljamo tekstile, ki so certificirani, prijazni in po možnosti še fair trade. 

 

Naša priporočila najdete v kategoriji MAMA in OTROK v naši spletni trgovini.

EKO igrača dinozaver (moder)

EKO igrača dinozaver (moder)

Ta eko igrača je bila v 2018 finalist za darilo leta!

24,00

Sorodne objave

Otroci in alergije: vodnik po prehrani, navadah in dopolnilih

Alergije so 'nenormalen' odziv našega telesa na snovi iz zraka (v naše telo pridejo z dihanjem), hrane, materialov s …

Ničesar ne naredim zase, vse dam za otroke in družino. Kaj pa jaz?

Ko postanemo starši, se pogosto zavemo, da smo pripravljeni storiti vse za svoje otroke. Nesebično se žrtvujemo za …

Kaj je pogoj, da ženska zanosi? Kaj potrebuje ženska, preden zanosi? Priprava na zanositev

Kengurujka je oplojena in proces brejosti lahko dobesedno zaustavi in zamrzne do 2 leti. Ko je Jasmina obiskala …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.