Danes ti častimo poštnino! Za zdrav začetek leta 2020! Pokukaj v spletno trgovino ... 
Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Tadej Pretner o tem, kako starši “zasmetimo” svoje otroke …

Tadej Pretner o tem, kako starši “zasmetimo” svoje otroke …

Zadnji objavljen članek o zanositvi je dosegel veliko ljudi in hvaležni smo za vaše odzive.
Tokrat objavljamo pogovor o porodu in razvoju polnega potenciala novega bitja.

Če pa še niste prebrali prejšnjega članka, vam ga toplo priporočamo:
Jasmina Kandorfer in Tadej Pretner o pripravi na zanositev in nosečnosti

 

Jasmina Kandorfer: Kaj se dogaja v času poroda in prvih urah življenja za otroka in mati? Je kaj posebej pomembno?

Za novorojenčka je v prvi fazi stresno pravzaprav vse. Iz temne in mirne maternice se rodi v svetlo in hrupno okolje, začne samostojno dihati, spremeni pa se tudi način prehranjevanja, ki ne poteka več prek popkovine. Te stresne dejavnike najlažje prebrodi ob podpori energije, ki izhaja iz eteričnega in toplote fizičnega telesa matere. Zato je pomembno, da je čim več v fizičnem stiku z materjo. To je pomembno predvsem v prvi uri po porodu, da se stabilizirajo procesi prilagoditve na ključne spremembe. Pogost fizični stik z materjo je za otroka zelo pomemben tudi kasneje, zlasti v prvih šestih mesecih življenja. Zelo pomembno takrat, ko otrok zaradi nekega nelagodja, ki ga občuti joka. Jok je namreč način, s katerim otrok procesira nelagodje in mamin objem mu je pri tem v veliko pomoč, saj ključno vpliva na to, da se v otroku na pravilen način razvijajo instinkti preživetja.

 

Tadej Pretner: S čim najbolj onemogočamo polni razvoj potenciala novega bitja? S čim čustveno obremenimo, "zasmetimo" svojega otroka?

Psihologi pravijo, da je le okoli 5% naših odzivov na takšne in drugačne dražljaje iz okolja zavestnih – vsi ostali so plod podzavestnih programov, ki se formirajo v procesu vzgoje, v glavnem do sedmega leta starosti. Ti podzavestni programi temeljijo na svetu čustev, skozi katera vrednotimo tako zunanji svet kot sebe; ko pride do nekega dražljaja/dogodka, se vedno najprej aktivira naš čustveni svet, ga ovrednoti in sproži podzavestno reakcijo nanj, še preden se ga v resnici zavemo in se vključijo misli. Pri formiranju čustvenega sveta pa imajo ključno vlogo starši, saj je znano, da sicer obstajajo primarni čustveni pari (veselje – žalost, strah – jeza, sprejemanje – zavračanje in pričakovanje – presenečenje), a ko gre za čustveno doživljanje konkretnih dogodkov, lahko rečemo, da so vsa čustva naučena. Ta proces se začne že takoj po rojstvu. Otrok se od staršev skozi procesa, ki ju imenujemo direktno in indirektno zrcaljenje uči, na kakšen način se mora odzivati, kadar je ogrožen, kadar se čuti varnega, kadar želi zadovoljiti potrebo po ugodju itd., pa tudi to, na kakšen način doživlja in vrednoti sebe.
Od načina vzgoje torej ni odvisno le to, ali bo dobil otrok vtis, da je svet poln groženj, ali pa poln priložnosti, ampak tudi to, kako bo v njem deloval, zato je ključno, da mu je v tem procesu dovoljeno izražati čustva in mnenje, da je pogostokrat pohvaljen, da mu pomagajo razviti adekvaten občutek odgovornosti itd. Kar se tiče formiranja samopodobe pa je dobro vedeti, da otrok relativno dolgo, tja nekje do začetka pubertete ne ločuje jasno tistega, kar počne od tistega, kar je. Če mu bomo večkrat rekli, da je lenuh, da je neroden, neiznajdljiv …, se bo začel kot takšnega tudi doživljati.
Dejstvo je, da ima vsak otrok določene talente in nagnjenosti, zato je zelo pomembno, da mu jih starši pomagajo poiskati in razvijati. Za to pa si pogostokrat ne vzamejo časa, saj si največkrat želijo predvsem otroka, ki se bo v svet pravil in pogostokrat »nezdravih« vrednot vključil tako, da bodo imeli z njim čim manj problemov, to pa je pristop, ki je zelo zgrešen.

V naslednjem Tadejevem članku boste lahko izvedeli?

  • Če otroka pazijo različne varuške, babice ter dedki ... ali lahko otrok povzame njihove škodljive miselne vzorce, ki bi jim utegnili škodovati?
  • Je možno, da si duša izbere napačne starše?
  • Katera je največja bedarija, s katero se starši obremenjujejo, pa nima nobenega smisla?

 

V prejšnjem članku ste si lahko prebrali tudi o fizičnih pripravah na zanositev in tudi za čas same nosečnosti, danes pa bi želeli ob koncu tega članka izpostaviti pomembnost uporabe tekstila, ki je ekološko neoporočen. Preko kože namreč v svoje telo vnašamo različne kemikalije, predvsem veliko plastike. 

Zgrozila sem se ob dejstvu, da preko oblačil in tekstila doma, pa seveda nekaj tudi preko hrane … vsak dan zaužijemo 5 g mikro plastike, kar pomeni 1 kreditna kartica vsak teden. 

To seveda precej moti naše organe, celotno delovanje hormonskega sistema, zato je bistvenega pomena, da uživamo rjave morske alge, da se ta zadeva sproti izloča in seveda, da vsaj pri dojenčku uporabljamo tekstile, ki so certificirani, prijazni in po možnosti še fair trade. 

 

Naša priporočila najdete v kategoriji MAMA in OTROK v naši spletni trgovini.

Belly Armor zaščitna odeja 100 % organski bombaž

Visoko kakovostni ORGANSKI - EKOLOŠKI bombaž v kombinaciji z zaščito RadiaShield® tkanine …

89,00
IGRAČA ZA OTROKE

Ekološka igrača LUNA (100% organski bombaž iz Egipta)

Ekološka igrača narejena iz 100 % ekološkega bombaža iz Egipta, z vsemi certifikati.

26,00

Ekološka igrača OBLAK (100% organski bombaž iz Egipta)

Ekološka igrača narejena iz 100 % ekološkega bombaža iz Egipta, z vsemi certifikati.

26,00

EKO igrača dinozaver

Ta eko igrača je bila v 2018 finalist za darilo leta!

24,00

Eko igrača beli zajček (100 % ekološko)

Ekološka igrača narejena iz 100 % ekološkega bombaža s certifikatom.

23,00

Sorodne objave

V leto 2019 je rodilo okrog 20 žensk, ki so zanosile s pomočjo tega sibirskega pripravka!

Pred kratkim nam je pisala gledalka Martina, ki je Mario Ano spraševala o tem, kako učinkovita je stara sibirska …

BREZPLAČNO: Vodena meditacija za nosečnice

Ste opazili v oddaji "Klepet ob kavi" vse več vsebin za nosečke in mamice? Z nosečnostjo naše Jasmine se je odprlo kup …

Naravna domača lekarna za mlade mamice in rešitve pri utrujenosti in poporodni depresiji

Rojstvo otroka je zagotovo ena najlepših stvari v življenju, vsekakor pa nova vloga prinaša številne izzive, ki si jih …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.