Obstaja pet skupin hranil/živil, ki bi jih morali dnevno zaužiti, in sicer: proteini, maščobe, vlaknine, zelenjava/fermenti in adaptogeni. Tokrat bomo na Klepetu ob kavi s pomočjo raziskovalke sonaravnega bivanja Mance Cvetko prav po šolsko razdelali vsako od naštetih skupin. Izvedeli boste, koliko vsakega bi dejansko morali zaužiti, katera olja izbrati, kakšna je vloga fermentirane hrane in zakaj za piko na i “izkoristiti” tudi nenadomestljive danosti naše zlate narave v obliki adaptogenih rastlin. Ne zamudite ogleda posnetka!
Obstaja pet skupin hranil/živil, ki bi jih morali dnevno uživati:
1. Proteini
Priporočena dnevna količina: 50 g
-
konopljina semena
-
namočeni mandeljni
-
golice
-
brokoli
-
spirulina
-
črni fižol
-
leča
-
gobe
-
kvinoja
-
fermentirana soja
-
jajca iz proste talne reje …
2. Maščobe
-
hladno stiskano olivno olje
-
kokosovo olje
-
avokado
-
namočena semena in oreščki
-
organsko pridobljeni fermentirani izdelki …
3. Vlaknine
Priporočena dnevna količina: od 20 do 30 g
-
šparglji
-
artičoke
-
oves
-
stročji fižol
-
leča
-
grah
-
jagodičevje
-
goji jagode
-
aronija
-
drnulje
-
kisla jabolka
-
višnje
-
murve
-
temne rozine
-
dateljni
-
kivi
-
hruške
-
kaljene stročnice
-
cikorija
-
indijski trpotec
-
bambusove vlaknine
-
črni riž …
4. Zelenjava/fermenti
Naj bo organska, sezonska, prosto vzgojena.
Posebej priporočljiva je morska in varna divja zelenjava:
-
alge
-
divji šparglji
-
dve vrsti trpotca
-
regrat
-
koprive
-
mladi rman
-
regačica
-
krompirjevka
-
kuhana česen in čebula
-
listi dreves
5. Adaptogeni
Adaptogenih rastlin ni veliko, mednje pa sodijo čaga, elevterokok, sveta bazilika, rodiola, noni, acai in še nekaj drugih.
Komentarji