Pozor! 30% in 40% POPUST na hormonski program celičnega POMLAJEVANJA (ANTI AGE ADAPTO) z adaptogeni in hormonski program za obdobje menopavze (ADAPTO MENO)
Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Ste zaprti? Ljudske rešitve, ki pomagajo!

Ste zaprti? Ljudske rešitve, ki pomagajo!

Zaprtje za seboj prinese polno nevšečnosti. Slabo počutje, nejevolja, napihnjenost ... Kako se ga rešiti z ljudskimi nasveti? Najpogosteje je zaprtje posledica napačne prehrane, zato omejite vnos sladkorja in bele moke ter dodajte več balastnih snovi.

Zaprtje je civilizacijska bolezen razvitih zahodnih dežel. Pogosteje prizadene ženske kot moške, je pa tudi problem več kot polovice starejših ljudi. 

Topla voda na tešče

Zaprtje, tako kot mnoge druge zdravstvene težave (glavobol, težave z želodcem, sklepi …) sodobnega človeka, lahko nastane zaradi dehidracije oz. nezadostnega pitja vode. Pazimo, da zaužijemo toliko vode, kot jo dnevno izločimo, kar je približno 2−2,5 l vode. Alfred Vogel je svetoval, naj dan, posebej kadar nas muči zaprtje, začnemo s kozarcem tople vode.

Figova pašteta

Če kozarec tople vode zjutraj ne zaleže, lahko temu dodamo še nekaj rezin figove paštete. Po potrebi od mase odrežemo rezino in jo zaužijemo skupaj s kozarcem tople vode in zaprtje kmalu ne bo več problem.

Juha proti zapeki

Za spodbujanje lenega črevesja je Vogel svetoval tudi uživanje posebne juhe, ki naj bi jo zaužili zjutraj na tešče, skupaj s prepečencem ali s kruhom iz debelo zmlete moke. Juho skuhamo iz zmletega pšeničnega zdroba ter dodamo narezano čebulo in zmečkan strok česna. Kuhani juhi dodamo peteršilj in žlico olivnega olja. V trdovratnih primerih lahko juhi dodamo še sveže mleto laneno seme ali seme bolšinca.

Rastline, ki delujejo odvajalno

Ko se pojavi zaprtje, bi človek za olajšanje naredil praktično vse. Posegel bi po škodljivih laksativih (odvajalih) in še čem agresivnem. Na Klepetu ob kavi raje priporočamo popolnoma naravna odvajala, recimo spodnjo mešanico rastlin:

  • listi tinevelške sene

  • navadna krhlika

  • divja aloja

  • kitajska rabarbara

  • gozdni slezenovec

  • citronka

  • cejlonski cimet

  • dišeči klinčevec

 

Preventiva

  • Izogibajte se predelanim živilom.

  • Čim manj kofeina in alkohola.

  • Nič mlečnih izdelkov.

  • Dnevna rekreacija.

  • Probiotična živila ali kvalitetni probiotično-prebiotični kompleks z dodanimi prebavnimi encimi in večji vnos magnezija. 

Probiotiki povzročijo razmnoževanje črevesnih bakterij in s tem večanje količine črevesne vsebine, kar spodbuja črevesno gibljivost in skrajšuje čas potovanja črevesne vsebine po črevesju. Gibanje črevesja dodatno okrepi magnezij, ki spodbudi črevesne hormone in s tem prebavo. Magnezij je namreč eden izmed esencialnih elektrolitov, ki pomaga pri zaprtju – na telo deluje kot naravno odvajalo in tako omili zastajanje blata, zaradi česar ga v veliki meri priporočajo tudi nosečnicam.

  • Uživajte zdrave maščobe! Poleg tega pijte veliko vode in jejte živila z več vlakninami. 

Vprašalnik Stanje moje prebave najdete pod zavihkom BREZPLAČNO (pod kategorijo Samoraziskovanje). 

Rastlinske granule - naravno odvajalo

Rastlinske granule - naravno odvajalo

Rastlinske granule sestavljene iz osmih rastlin, ki skupaj pospešijo prebavo in učinkovito …

25,00
ConcenTrace; popolni spekter ionskih mineralov v sledeh

Mineralne kapljice (popoln spekter ionskih mineralov v sledovih)

Popolni spekter ionskih mineralov v sledovih za naravno ravnovesje telesa.

38,00

Sorodne objave

Izpadanje las in fotobiomodulacija ali rdeča svetlobna terapija (alopecija areata in androgenetska alopecija)

Tukaj boste našli zapis o resnem izpadanju las, ne samo o situaciji, kjer se ti zdi, da je morda na krtači malo preveč …

Tedenski jedilnik za manj kilogramov! Hujšanje, vitkanje in zdrava izguba telesne teže

Dolgoletna priporočila omejevanja kalorij z namenom izgube odvečnihkilogramov so zavedla mnoge in danes vemo, da so …

Kaj je pogoj, da ženska zanosi? Kaj potrebuje ženska, preden zanosi? Priprava na zanositev

Kengurujka je oplojena in proces brejosti lahko dobesedno zaustavi in zamrzne do 2 leti. To mi je osebno povedal …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.