Pozor! 30% in 40% POPUST na hormonski program celičnega POMLAJEVANJA (ANTI AGE ADAPTO) z adaptogeni in hormonski program za obdobje menopavze (ADAPTO MENO)
Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

So marelice skrivnost najbolj vitalnih stoletnikov po svetu? + Miklavževo darilo za vas!

So marelice skrivnost najbolj vitalnih stoletnikov po svetu? + Miklavževo darilo za vas!

Če vam povemo, da skrbijo za zdravo telo in srce, pomagajo pri razvoju sklepov, pri močnih kosteh, vplivajo na prebavo in še in še bi lahko naštevali, bi ugotovili, o katerem sadju govorimo? O Marelicah. Ampak niso vse suhe marelice dobre. Če kupite marellice, ki so svetle, pomeni, da so jim dodali žveplo, zato da ostanejo lepe barve. Kar pa se tiče zdravja, pa sigurno niso dobre.  Ljudstvo Hunza v Pakistanu je eno najbolj zdravih ljudstev na svetu, je pleme, ki ima največ 100 letnikov na svetu. Njihovo merilo uspešnosti pa ni denar, temveč  število stebel marelic.

Marelice so skrivno orožje proti staranju. Raziskave kažejo, da imajo marelice od vseh živil najvišjo raven karotenoidov. Karotenoidi so antioksidanti, ki pomagajo preprečevati bolezni srca, znižujejo raven slabega holesterola in ščitijo pred rakom. V tradicionalni kitajski medicini marelice veljajo za koristne pri regeneraciji telesnih tekočin, razstrupljanju in gašenju žeje.

Pa si poglejmo 8 koristi suhih marelic za dolgoživost in zdravje:

  1. Povečana koncentracija mikrohranil

Vitamini, minerali in prehranske vlaknine prisotni v marelicah postanejo skoncentrirani, ko jih posušimo.

  1. Skrbijo za zdravje oči

Posušene marelice so naravni vir vitamina E in vitamina A, ki imata izjemne koristi za zdravje. Marelice vsebujejo betakaroten, ki ga telo razgradi v aktivno obliko. Vse več dokazov kaže, da imajo lahko vitamini A in E ter beta-karoten pomembno vlogo pri preprečevanju ali blažitvi s starostjo povezanih očesnih motenj.

Karotenoidi, ki jih najdemo v marelicah, lahko pomagajo zmanjšati oksidativni stres na mrežnici in očesnih lečah. To lahko pripomore k odličnemu zdravju oči tudi, ko se staramo.

  1. Izboljšanje kostne gostote

Ženske po menopavzi in številni starejši na splošno doživljajo izgubo kostne gostote. Pravzaprav je to eden najpogostejših vzrokov za številne bolezni kosti, kot so osteoartritis, osteoporoza in druge podobne bolezni.

Posušene marelice vsebujejo bor, naravni mineral z neverjetnimi koristmi za zdravje. Študije so pokazale, da ima bor bistveno vlogo pri funkcionalnih lastnostih zdravja kosti. Dokazi kažejo, da lahko bor pomaga pri splošnem zdravju kosti, celjenju kosti in prenovi kosti.

  1. Poškodbe kože in učinki staranja

Znano je, da imajo vitamini in karotenoidi ključno vlogo pri splošnem zdravju in videzu kože. Pravzaprav številni kozmetični izdelki vsebujejo vitamine in naravne karotenoide, ki lahko spodbujajo zdravje kože.

Dokazi kažejo, da je pravilna prehrana ključnega pomena za zdravje in videz kože. Posušene marelice vsebujejo veliko teh vitalnih hranil. Vsebujejo na primer betakaroten, ki ga vaše telo pretvori v vitamin A (retinol). Obstajajo trdni dokazi, da lahko nudijo dodatno zaščito pred sončnimi opeklinami in trajnejšimi nevarnostmi UV-žarkov.

  1. Zdravljenje anemije

Anemija je posledica pomanjkanja železa. Uživanje živil, bogatih z železom, je najboljši način za preprečevanje in zdravljenje anemije. Ena skodelica posušenih marelic lahko vsebuje približno 3,5 miligrama železa.

Marelice pa vsebujejo tudi vitamin C. Le ta izboljša absorpcijo železa v našem telesu.

  1. Pomagajo zniževati krvni tlak

Posušene marelice so bogat vir kalija, minerala, ki je povezan s spodbujanjem zdravega krvnega tlaka. Če pojeste približno pol skodelice marelic boste zaužili približno 259 mg kalija.

Raziskave so pokazale, da lahko uživanje kalija zniža visok krvni tlak pri posameznikih s hipertenzijo. Študija je nadalje pokazala, da je večji vnos kalija povezan s 24-odstotnim zmanjšanjem tveganja za možgansko kap.

Kalij je tudi elektrolit, ki tesno sodeluje z drugimi minerali, kot je natrij, da zagotovi ravnovesje tekočine v telesu. Lahko pomaga pri uravnavanju živčnih signalov in mišičnih kontrakcij v telesu.

  1. Spodbujajo zdravje črevesja

Suhe marelice vsebujejo približno 2 grama prehranskih vlaknin na vsakih 100 gramov ali 1/2 skodelice sadja. Dokazano je, da prehranske vlaknine upočasnjujejo gibanje hrane, ko gre skozi vaš prebavni trakt. Zato hrani dobre črevesne bakterije v vašem črevesju, kar lahko povzroči veliko bolj zdravo črevesje.

Trilijoni bakterij živijo v vašem telesu, večinoma v črevesju. So izjemno pomembni za vaše zdravje in hrana, ki jo jeste, določa vrsto bakterij, ki živijo v vašem telesu. Raziskave kažejo, da lahko bolj zdrav črevesni mikrobiom zmanjša tveganje za debelost.

Posušene marelice vsebujejo tako topne kot netopne prehranske vlaknine. Nove raziskave kažejo, da lahko prehranske vlaknine zagotovijo dodatne koristi za zdravje, kot je vzdrževanje zdrave ravni sladkorja v krvi in ravni holesterola.

  1. Bogate z antioksidanti

Marelice vsebujejo veliko antioksidantov, ki vključujejo beta karoten in druge vitamine z antioksidativnimi lastnostmi. Marelice vsebujejo tudi flavonoide, skupino antioksidantov, ki so potencialno povezani s pozitivnimi učinki na bolezni, kot so bolezni srca in sladkorna bolezen.

Flavonoidi delujejo tako, da nevtralizirajo proste radikale v našem telesu, ki so odgovorni za povzročanje oksidativnega stresa in poškodbe naših celic. Poleg tega lahko uživanje flavonoidov pomaga zmanjšati vnetje. Študije so pokazale, da imajo lahko flavonoidi protivnetni učinek pri nekaterih kroničnih boleznih.

Dodajanje suhih marelic vaši dnevni prehrani lahko pomaga zagotoviti zdravo in naravno oskrbo s temi vitalnimi spojinami.

Posebna akcija v naši spletni trgovini med 1. in 10.12.: Pri nakupu nad 60 eurov vam ta teden Klepetov Miklavž prinese brezplačen paket suhih ekoloških marelic!

Trenutno še ni nobenega artikla.

Sorodne objave

Izpadanje las in fotobiomodulacija ali rdeča svetlobna terapija (alopecija areata in androgenetska alopecija)

Tukaj boste našli zapis o resnem izpadanju las, ne samo o situaciji, kjer se ti zdi, da je morda na krtači malo preveč …

Tedenski jedilnik za manj kilogramov! Hujšanje, vitkanje in zdrava izguba telesne teže

Dolgoletna priporočila omejevanja kalorij z namenom izgube odvečnihkilogramov so zavedla mnoge in danes vemo, da so …

Kaj je pogoj, da ženska zanosi? Kaj potrebuje ženska, preden zanosi? Priprava na zanositev

Kengurujka je oplojena in proces brejosti lahko dobesedno zaustavi in zamrzne do 2 leti. To mi je osebno povedal …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.