Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Slovenska ženska. Koliko da na svoje zdravje in lepoto? V kakšne pasti se zlahka ujame?

Slovenska ženska. Koliko da na svoje zdravje in lepoto? V kakšne pasti se zlahka ujame?

V zadnjih letih se vam je življenje močno spremenilo - zamenjali ste intimnega partnerja, postali mati … Kako ste zdaj zadovoljni s sabo in življenje na sploh?

Edina stalnica v naših življenjih so spremembe in jaz sem človek, ki se jim ne upira. Ko človek spusti vse navezanosti, ki nas včasih kar preveč fiksirajo v nekih situacijah, potem nas to začne izčrpavati. Biti povsem iskren s sabo in drugimi je včasih boleče za vse. A vidim, da se nahajamo res v posebnem času, ko vse stare stukture, ki niso bile narejene na čisti brezpogojni ljubezni ali pa vsaj z jasno določenimi pogoji, razpada. Za sabo imam res veliko izobraževanj, izkušenj, poznanstev na področju osebne in duhovne rasti, a dejstvo je da se vse to lahko skrije proti materinstvu. Materinstvo je ultimativen trening osebne rasti in zame je bil kar konkreten trening. Moje življenje pred materinstvom je bilo super razčlenjeno, v skladu s cirkadialnim ritmom, kjer je vsaka aktivnost, vsak obrok, vsaka skodelica čaja imela svojo uro, svoje mesto in potem ... kaos v dnevnem ritmu in bilo je treba potrgati mnogo navezanosti na prejšnji slog življenja. Sem pa seveda neizmerno hvaležna za to.

Ste veseli, da živite v državi, kjer se ženske lahko odločajo, kaj bodo s svojim telesom?

Iskreno sploh ne morem vstopiti v polje tega, da nimam izbire, kaj bi počela s svojim telesom. To se mi zdi skrajno razčlovečenje, konec ženske, ultimativno varanje sebe, božjega načrta in še kaj. Živim v modelu sveta, kjer se vse zgodi z določenim namenom, hkrati pa tudi razumem, da se trenutno dogaja veliko čiščenje starih vzorcev še naših prednikov, predvsem po ženski liniji, saj se v svetu zdravi ženska energija, zato verjamem da se bo na tem področju dogajalo še kar nekaj absurdov, preden bo ženska energija zasidrana v ravnotežnostnem stanju. Nihalo gre vedno najprej v eno, potem v drugo skrajnost, preden se umiri v središču.Kako komentirate to, da je tudi v politiki in na drugih vodstvenih položajih vedno več žensk?

Pozdravljam to za tiste, ki to čutijo in se za to pot odločijo iz želje po samoaktualizaciji, ker čutijo da je to njihovo poslanstvo, ne pa da se za to odločijo iz lastne bolečine in potrebe po dokazovanju ali celo tekmovalnosti z moškimi. Je pa dejstvo, da ženska v primerjavi z moškim v službi doživlja VIŠJE nivoje kortizola, torej stresnega hormona, kot moški. Veliko žensk še vedno doma nima pomoči pri gospodinjskih opravilih, tako da je zadeva kar dvorezni meč, saj ne samo, da zahtevna služba negativno vpliva na ženske hormone, temveč tudi na hormonsko dinamiko v partnerstvu, kjer se moški čustveno velikokrat lahko počuti "kastriran".

Vse je prav, nič ni prav, kajne? Kje je torej bistvo? Mislim, da vse izhaja iz platforme, ozadja iz katerega štartaš. Če v življenju sprejemaš odločitve iz strahu boš naletel na veliko ovir. Če v življenju sprejemaš odločitve iz ljubezni, lahko da bo v začetku težko, saj povzročaš bolečino sebi in drugim zaradi sprememb, vendar je to tek na dolge proge. Kot pravijo ... vsaka lahka pot s časoma postane težka. In vsaka težka, s časoma postane lahka.


Ste vi vedno vedeli, da želite otroka?

Glede materinstva sem imela ogromno programov, strahu in s tem se veliko ukvarjala. Nikoli ne bom pozabila trenutkov na Japonskem, kjer sem v njihovem "truga hotelu" sedela v svojem boxu (ali pa malo večji krsti) in si pisala ZA in PROTI temu, da bi postala mama. In na koncu sem ugotovila, da če se odločim biti brez otrok, bo to odločitev iz strahu pred tem, da ne vem koliko bo soupadalo z mojo kariero, koliko sem "materinska" (za otroke se prej nisem veliko zanimala), pa iz strahu da sploh ne bi mogla zanositi, pa da bi imela težek porod (pa sem se odločila roditi doma, ko sem sčistila te strahove vezane na dan, ko sem se jaz rodila) skratka ... odločila sem se za odločitev, ki je bila sprva težka, saj sem morala predelati vse te strahove, ampak sem nagrajena ....


Kakšne smo ženske, ste sicer dobro spoznali tudi zaradi svojega dela, delavnic in drugih programov, ki jih vodite, saj se jih večinoma udeležujejo ženske. Bi rekli, da ste vi zelo drugačni od večine?

Tako bom rekla ... če živiš v isti državi, se seveda rodiš različnim staršem, kjer so različne dinamike in si v stiku z različnimi ljudmi, ampak nek kolektivni vpliv vseeno obstaja. Jaz v to nisem verjela, dokler nisem šla intenzivno potovat in spoznavati ženske v drugih koncih sveta. Ponavadi je tako, da ko predelaš svoje "sranje", imaš še vedno "kolektivno" in tukaj v resnici ni konca. Zdravljenje svoje duše pa ni to, da ti postaneš najboljša verzija same sebe. Ampak da sprejmeš najslabšo verzijo same sebe in si z njo ok.

Slovenska ženska je dobra ženska, z velikim srcem, odprta. Najprej pomisli na najslabši scenarij, skrbi jo. Večina ljubezen izraža ravno iz tega vidika, da jo skrbi. Če te skrbi, potem je to ljubezen. Pa ni čisto tako ....

Slovenska ženska bo najprej poskrbela za vse druge, seveda najprej za otroke, potem za moža in še kakšen od familije, na koncu pa zase.
Vse prevečkrat vidim, da slovenska ženska svoje potrebe povsem zatlači, da se dobesedno utiša in ves svoj trud usmeri v to, da bo pridna punčka. Priden pa pomeni biti zasužnjen (kot pravi dr. Karel Gržan) in biti priden pomeni izpolnjevati, delati tako kot velijo drugi, ne pa tako, kot sam čutiš. Slovenska ženska ni drzna, je pa zelo praktična. Slovenska ženska zna ogromno stvari in je samooskrbna skoraj do te mere, da moškega ne rabi in tukaj je že prva "frka", s katero se sooča ogromno poročenih žensk, ki imajo program, da morajo potrpeti, saj bo. Tako kot je potrpela njena mama, pa babica, zdaj pa je ona na vrsti da bo potrpela.

Koliko damo na svoje zdravje?

V vseh letih so k meni na predavanja, delavnice, vikende za duše in na počitnice ter potovanja prišle ženske v številu  cca. 10.000 in od tukaj izvirajo moja opazovanja, ki pa niso obsodbe, daleč od tega. Morda so prej budnica, kajti slovenska ženska da na svoje zdravje in lepoto, vitalnost in zadovoljstvo premalo.
Če sebično razkrijem svoje misli ... želela bi si delati z ženskami, ki bi se za "delo na sebi" odločile prej kot takrat, ko gredo v penzijo ali takrat, ko dobijo potrjeno diagnozo težav s ščitnico, policističnimi jajčniki, rakom, diabetesom in drugimi težjimi diagnozami.


Kaj je še prav posebnega za slovenske ženske?

Slovenska ženska da premalo na svoje zdravje, saj nima časa zase. Program, da je to sebično je premočan, da bi si dovolila poskrbeti zase, da bi si dovolila reči NE in si nameniti nekaj časa. Sama sem bila ista, zato dobro vem kako je to. Če že ostane kaj časa viška, potem boš nekaj naredila, pa še to te pograbi panika, ko imaš pol ure zase, ker ne veš kaj sploh bi, imaš preveč idej in potem na koncu pol ure preživiš v multitaskingu "skrbi zase", ki te na koncu samo izmozga, ker ženska, da bi se ima rada naredi to in to in to. Pa ni tako. Ženska naredi nekaj zase ZATO, ker se ima rada. Ne zato, da BI SE imela rada. Razlika je ogromna, izgleda pa isto.


V kakšne pasti se ujamejo ženske po 40-tem?

Ženske po 40., ki prihajajo k meni so v zelo različnih situacijah, obdobjih in odlično je opazovati kaj se zgodi, ko ženske v teh letih daš za nekaj dni (ali vsaj za par ur) skupaj. Dejansko dobijo globoke vpoglede, brez da jih učiš meditacijo ali jim razlagaš o tem, kako delujejo njeni hormoni.
Nekatere so pri teh letih že "oddelale" tisto obdobje otrok in se zdaj iščejo, kaj je naslednja zadeva, za koga je treba zdaj poskrbeti, glede na to, da so tudi v službi v večini že naredile, kar so mislile. Nekatere imajo krizo ravno v tem, da čutijo drugo poslanstvo v svoji karieri in zbirajo pogum, da naredijo ta korak. Druge zbirajo pogum in že leta razmišljajo o ločitvi in se mirijo s tem, da je pač treba malo potrpeti, medtem ko druge ugotavljajo, da je to njihova zadnja šansa za otroka, pe še moškega nimajo, ker so glasne, ambiciozne in vedo kar hočejo. Spet druge so pri 40. letih v srečni partnerski zvezi, vendar ne morejo zanositi, obstaja pa prevelik odstotek teh, ki se pri 40. letih ukvarjajo s simptomi menopavze, nihanja razpoloženja, ginekološkimi ter hormonskimi izzivi, s premalo energije in občutkom, da si konstantno v teku, vedno v zamujanju in da se ne morejo umiriti. No, pa brez kave si živlenja sploh ne predstavljajo.
Različne zgodbe, ampak prav vsaka od teh žensk potrebuje isto ... to, da se sprejme, razume in da poskrbi zase. Ker nihče drug ne bo poskrbel zanjo in tukaj je mnogokrat v Sloveniji moja vloga na delavnicah ta, da jih "brcnem v ritu", da se pobrigajo zase, ker ne bo boljšega časa, ko bo več časa, ampak samo še slabše stanje, ki ga bomo dlje časa popravljale, zdravile.


Kaj pravite na tiste, ki si v zrelih letih želijo ohraniti postavo, kot so jo imele kot najstnice? Je bolje, da se sprijaznimo, da so boki vedno širši?


v zrelih letih ženska lahko izgleda odlično, magnetično in energijsko na nivoju, ki ga niso dosegale kot najstnice. Ženska v zrelih letih morda ne bo imela postave najstnice, ima pa lahko fit in vitalno telo, če le dojame, da se za zrelo telo skrbi drugače kot v najstniškem obdobju. Srce se mi para, ko ženska v srednjih letih po službi gre tekat ali na fitnes, ker bi rada shujšala, za večerjo pa je samo solato. To je plan, ki ni samo neučinkovit, ampak škodljiv. Zelo škodljiv!
Če ženska nima mačehovskega odnosa do sebe, sprejema in obvladuje svoje telo, ima oživčenega, povezanega (to dosežemo z ustrezno telovadbo tipa joga, tai chi, qi gong, pilates), potem ne bo niti za stotinko razmišljala o tem, kako je izgledala kot najstnica in da si želi takšno telo. Ste morda opazili zelo jasen trend zadnjih let, ko se mlajši moški slinijo po starejših ženskah v zrelih letih? Veste od kod to izhaja? Ženska v zrelih letih nima telesa kot najstnica, ima pa magnetičnost, samozavest, ki je samozavedanje in zna uživati navkljub nepopolnostim. Le to pa v najstniškem svetu konstantnega iskanja potrditev preko socialnih omrežjjih manjka mladim puncam v mnogo večjih razsežnostih, kot njenim mamam, ko so bile v dvajsetih.

Zakaj so pri ženskah tako pogoste težave s hormoni in kako si lahko pomagamo?

Slovenska ženska ima mnogo težav s hormoni zaradi tega, ker se začne z njimi ukvarjati šele takrat, ko gredo stvari narobe. Ker si ne vzame časa zase, ker sama sebi ni dovolj vredna, ker preveč dela in sledi izpolnjenvanju nekih zahtev in standardom, ki si jih zna povsem sama postaviti, niti ne okolica. Ženska ima na fizični ravni izzive tudi zaradi tega, ker ne razume kako deluje kot hormonsko bitje in hormoni delujejo tudi v odnosih, če to razumemo, potem bolj razumemo sebe, svoje reakcije. Način, na katerega predavam sama je zelo preprost, jasen in enostaven, brez mulekularnih zgradb in zdravstvenih izrazom, kljub temu da prihajam iz zdravstva.  Ko na poljuden način razumemo svoje telo, bolj razumemo sebe, se povežemo s telesom in lažje gradimo. Tukaj je alfa in omega cirkadialni ritem.


Kako to, da na primer Kitajke nimajo kakšne krize v menopavzi, pri nas pa je že redna praksa, da si pomagamo s hormonskimi terapijami?


Menopavze tako in tako sploh ne razumemo. Ženske se jo bojijo, imajo velike težave.
Starodavni so govorili o drugi pomladi, o transformaciji v zlato žensko, o novi vlogi zdravilke.
Pri nas pa ženske sopihajo ob valungah in se borijo s kilogrami, težave s kostmi tako in tako pozno opazijo, ker se tako in tako borijo s svojo bipolarno osebnostjo, ki je v enem trenutko razdražena in nervozna, v drugem trenutku pa se joče.

No, pa je jasno. Ravno to je čas, da ženska rodi novo sebe. Da se rodi nova ženska!
Ženska, ki bo tako uživala življenje, da ne bo iskala hitrih rešitev v čokoladicah, piškotkih in drugih hitrih zadovoljitvah, ki vse simptome samo še poslabšajo.

Ko gre ženska čez Abrahama bi se morala odpreti novemu življenju.
Osebna rast in samonegovanje postane prioriteta, otroci so preskrbljeni in ni več njena vloga in naloga, da se vtika v njihovo življenje. Zdaj poskrbi za svojo srečo, ki ni vezana samo na otroke in družino. Zdaj je res njen čas. To je njena druga pomlad!

Tudi radar, kdaj ti kdo laže, ima takrat dobro razvit. Ne nasede. Zna reči ne in to brez slabe vesti.
Potrpežljiva je in to olajša življenje. Vsaj tako bi bilo, če bi znala poskrbeli zase preko razumevanja.Ženske tarnamo nad moškimi. Ampak saj jih vendar same vzgajamo, kajne?

Ženska ne razume svojih hormonov in svoje narave, moške pa tudi ne, čeprav je neprimerljivo bolj enostavno kot ženska, ki je ciklično bitje. Če bi ženska moškega bolj razumela na njegovi hormonski ravni, bi ji bilo lažje. Vedela bi, kdaj lahko poskrbi zanjo in kdaj ne, kaj lahko pričakuje z njegove strani in česa ne.
Predvsem pa ni njena naloga, da moškega vzgaja. Vzgojiti mora samo sebe v žensko, ki se ima rada, se sprejema ter ima jasno postavljene svoje osebne meje. Če jih ima, potem ni tukaj nobene vzgoje, samo funkcionirata drug ob drugemu, se podpirata.


Imamo še vedno preveč maminih sinčkov ali se to kaj spreminja?

V Sloveniji je dinamika mame in sina v visokem odstotku zelo uničujoča. Mame zdravijo svoje zamere do moških preko sinov, izkoriščajo njihovo energijo, rušijo osebne meje, dušijo in jih oropajo zdravega partnerskega in nato družinskega življenja. Zakaj? Zato, ker so zlobne? Ne, zato ker jih skrbi. Zato, ker jih imajo preveč rade in bi rade vse za njih naredile. To je poškodovana ljubezen, ki jo ima ženska od sebe, do sebe. Ko bodo ženske pozdravile sebe, ne bo več maminih sinčkov.


Se moški bojijo uspešnih žensk?

Moški se velikokrat utemeljeno bojijo uspešnih žensk, ki vidijo, da jih bodo energijsko pojedle in kastrirale. Ampak to ni v odvisnosti uspeha, ampak v odvisnosti od ozadja, zakaj se je ženska tako pognala v ta uspehl Če se je pognala iz dokazovanja in tekmovanja z moško energijo, potem bo tudi v osebnem življenju imela izzive z moškimi, brez katerega bo sicer težko, z njim pa tudi. Takšna ženska bo moškega izzivala, rušila njegove meje, preizkušala do kod ga lahko in ... dosti moškim se tega ne da, čutijo da jim ni treba. Seveda lahko gredo tudi tukaj v tako skrajnost, da jim je najlažje izbrati 10+ let mlajšo, brez lastne hrbtenice, ki potrebuje veliko zunanje potrditve, takšno ima pod kontrolo, takšna ne izzove njegovega ega, v takšni zvezi je glavni.
Zdaj pa moramo vedeti še jasno. Če si ti zdrav v duši in imaš zdrave meje, potem to ni tvoj scenarij. Mi se privlačimo glede na naše "poškdobe" in zato vedno naletimo na pravega. Naš partner je zmeraj učitelj, četudi mučitelj. In ko oddelamo lekcijo, gremo naprej in ko pridemo do nivoja, ko ne iščemo več svoje boljše polovice, samo še eno celo polovico, potem smo to oddelali.


Ste Jasmino že spoznali v živo?
Vabljeni na kakšen dogodek ali vikend oddih.

https://klepetobkavi.si/dogodki/podrobnosti/vikend-na-off-v-objemu-neokrnjene-narave.html

Sorodne objave

Jasmina osebno: ta mesec berem/gledam/poslušam/potujem/se veselim ...

popravek bo! Berem in VPISUJEM. Ko tole pišem imam pred sabo točno 2 dnevnika za zadnjih 8 let svojega življenja. …

Vrnila sem se nazaj v Slovenijo in samo to mi je ostalo od potovanja!?

Danes se vam javljam na hitro, da samo z vami nekaj podelim ....   

Jasmina osebno: ta mesec berem/gledam/poslušam/potujem/se veselim ...

Ta mesec berem ....   Blaženi možgani! Super knjiga, ki prav vsakega prepriča, da začne z meditacijo in pri …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.