PONOVNO NA ZALOGI ! Joni jajček okrepi mišice medeničnega dna in posledično prinaša vrsto ugodnih sprememb za žensko ... 

Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Si res želimo živeti dolgo?

Si res želimo živeti dolgo?

Nikoli ne bom pozabila svoje prve prakse v kliničnem centru, ko sem bila še študentka delavne terapije na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani.

Ko sem vstopala v različne sobe sem se približala vsem dobrim in slabim obrazom medicinske oskrbe, še posebej se me je dotaknilo zadrževanje ljudi pri življenju, ko človeku z vso srčnostjo želiš, da bi umrl in se osvobodil.

Prakso sem opravljala tudi na različnih oddelkih, od amputacij do travmatološke klinike, pa nevrološke ... spoznala sem mnogo obrazov različnih diagnoz bolezni, ki človeka povsem podredijo in prisilijo, da se začne ukvarjati s sabo, ker sem prej očitno ni ... 

In ko doživiš vse to in se vprašaš, če bi rad doživel 80, 90, 100? Seveda, a le kvalitetnih, vse ostalo ... ne, hvala! Spoznala sem, da človek, ki je priklenjen na posteljo daljše obdobje, v veliko primerih pozabi, da je bil kdaj mlad, vesel, razigran, zdrav! Samo še vegetira in obstaja v svoji bolečini, z občutkom krivde, da je v breme svoji družini, sistemu, v breme samemu sebi. 

Zakaj vse to pišem? Zato, ker je mene osebno to predramilo dovolj, da sem se začela ukvarjati s stvarmi, ki zares nekaj pomenijo. Z zdravjem. Z iskanjem zdravja. Z rutinami, vsakdanjimi navadami, s katerimi krepimo zdravje, s hrano, ki podpre telo ... kajti tiste sekunde dobrote nečesa, kar za nas niso dobre ... niso vredne! Ko vidiš takšne prizore v bolnišnicah, se tega zavedaš! In iluzija je, če mislimo, da nam takšne »drobne« vsakodnevne razvade pa že ne škodijo .... telo vedno izstavi račun, za vse neprespane noči, ves stres, za ves čas nategovanja samega sebe, da si boš odpočil in vzel čas zase. 

Ne potrebujem narediti te napake sama in zboleti. Ne rabim tega, ker sem se sposobna učiti in sprejemati lekcije, ki jih sicer ne doživim na lastni koži. Opazovanje je tukaj ključno in ko ponotranjiš kako bistven je odnos do sebe, ki je pravzaprav matrica za vse, kar počnemo s svojim telesom in kaj vanj vnašamo, potem postane vse lažje v sebi. In vse tiste »težje okoliščine« in manjše izbire hrane ... tisto ni nič v primerjavi s tem, kaj postane rezultat tega, da živimo nezdravo in vztrajamo pri navadah, ki nam škodujejo.

Spanje ob televiziji, premalo spanca, preveč kave, premalo vode, preveč procesirane hrane, premalo zelenjave .... vse to vaše telo beleži! In kdo je tukaj tisti, ki izbira? To si ti! 

Ne dodajajte let življenju. Dodajajte življenje letom!

Sorodne objave

Jasminino osebno sporočilo vsem ženskam v marcu + darilo: ZLATI LOTUS

Draga ženska, rada bi ti priznala, da sem bila toliko let izjemno stroga, povsem neizprosna do sebe. Preganjala sem sebe …

Jasmina osebno: Kako sem dojela kaj pomeni dom in ... roža življenje kot ključ, ki je lahko tvoj obesek za ključ! Darilo zate ...

Začel se je naš mesec. Mesec MAJ, ko pri nas praznujemo številni v ekipi, sama pa ga zaključim na zadnjega maja, ko bom …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.