Pozor! 30% in 40% POPUST na hormonski program celičnega POMLAJEVANJA (ANTI AGE ADAPTO) z adaptogeni in hormonski program za obdobje menopavze (ADAPTO MENO)
Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Seznam hranil, ki izboljšajo razpoloženje in povrnejo energijo

Seznam hranil, ki izboljšajo razpoloženje in povrnejo energijo

Določene sestavine živil imajo lahko bolj ugodne učinke na naše zdravje, telo in počutje. S pravim izborom živil lahko torej vplivamo tudi na naše razpoloženje.

Danes smo dobre volje, naslednji dan pa se počutimo, kot da smo vstali z levo nogo. Seveda, naše razpoloženje niha. Če smo dobro razpoloženi, nas to niti ne moti, ko pa postanemo slabe volje, nam je vse skupaj zelo odveč.

 

Serotonin

Naše telo ga lahko proizvaja samo, vendar bolj ko so dnevi krajši, sivi in turobni, tem manj se ga tvori. Da znova pospešimo proizvodnjo, sezimo po živilih, ki vsebujejo veliko triptofana, pomemben gradnik za hormon sreče. Med njih spadajo:

  • stročnice,
  • posušeni dateljni,
  • ovseni kosmiči in
  • oreščki.

  

Vitamin B

Vitamini B imajo zelo pomembno vlogo tudi pri prenosu živčnih celic, zato jim pravimo tudi nevrotropni vitamini. Ta skupina vitaminov uravnava razpoloženje in kognitivne zmožnosti, sodeluje pa tudi pri nastanku različnih nevrotransmitorjev, in sicer serotonina (hormona za notranji mir in srečo), melatonina (zagotavlja dober spanec), noradrenalina (ta nas poživlja), dopamina (zagotavlja veselo in neobremenjeno razpoloženje), acetilholina (za dober spomin) ter še 40 drugih kemičnih prenašalcev. Vitamini iz skupine B so tako zelo pomembni tudi za našo duševnost, saj močno vplivajo na počutje in razpoloženje, prav tako pa so zelo pomembni tudi za zagotavljanje umske zmogljivosti.

 

Vitamin E

Za boljše razpoloženje poskrbite, da boste imeli dovolj vitamina E, ki ga najdemo v polnovrednih živilih, v oreščkih, semenih ter sadju in zelenjavi, kot sta špinača in avokado. Nekatere raziskave so celo dokazale, da veliko bolnikom z depresijo primanjkuje vitamina E.

 

Vitamin D
Za boljše razpoloženje je kriv tudi vitamin D, ki ga pozimi zaradi manj sonca primanjkuje. Živil, ki imajo vitamin D je zelo malo, koristno bo, če boste tudi jeseni in pozimi ulovili čim več sončnih žarkov.

 

Omega 3 maščobne kisline

Omega-3 maščobne kisline niso koristne le za duševno, pač pa tudi telesno zdravje, zato so nujne v vsakodnevni prehrani.

 

Kalcij                                                                                                                                    

Kalcij deluje protistresno. Tisti, ki jim primankuje kalcija so pogosteje brezvoljni, utrujeni, imajo težave s spancem in vstajanjem. Najdemo ga v listnati zelenjavi, brokoliju, tofuju in sezamovih semenih.

 

Elevterokok

Grm iz družine bršljanovk, ki raste v višjih predelih na JV Sibirije. Nenavadno ime elevterokok pomeni »prost ali osvobojen kokov«. Nenavaden učinek, ki pomirja, hkrati pa oživlja! Zakaj? Eleveterokok močno zniža nivo stresa, hkrati pa podpre vašo življenjsko energijo. V nekaterih državah ga zdravniki predpisujejo kot zdravilo ob podpori pri kemoterapiji.

Trenutno še ni nobenega artikla.

Sorodne objave

Izpadanje las in fotobiomodulacija ali rdeča svetlobna terapija (alopecija areata in androgenetska alopecija)

Tukaj boste našli zapis o resnem izpadanju las, ne samo o situaciji, kjer se ti zdi, da je morda na krtači malo preveč …

Tedenski jedilnik za manj kilogramov! Hujšanje, vitkanje in zdrava izguba telesne teže

Dolgoletna priporočila omejevanja kalorij z namenom izgube odvečnihkilogramov so zavedla mnoge in danes vemo, da so …

Kaj je pogoj, da ženska zanosi? Kaj potrebuje ženska, preden zanosi? Priprava na zanositev

Kengurujka je oplojena in proces brejosti lahko dobesedno zaustavi in zamrzne do 2 leti. To mi je osebno povedal …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.