Preveri novo brezplačno meditacijo pod zavihkom MEDITACIJE!

Seznam hranil, ki izboljšajo razpoloženje in povrnejo energijo

Seznam hranil, ki izboljšajo razpoloženje in povrnejo energijo

Določene sestavine živil imajo lahko bolj ugodne učinke na naše zdravje, telo in počutje. S pravim izborom živil lahko torej vplivamo tudi na naše razpoloženje.

Danes smo dobre volje, naslednji dan pa se počutimo, kot da smo vstali z levo nogo. Seveda, naše razpoloženje niha. Če smo dobro razpoloženi, nas to niti ne moti, ko pa postanemo slabe volje, nam je vse skupaj zelo odveč.

 

Serotonin

Naše telo ga lahko proizvaja samo, vendar bolj ko so dnevi krajši, sivi in turobni, tem manj se ga tvori. Da znova pospešimo proizvodnjo, sezimo po živilih, ki vsebujejo veliko triptofana, pomemben gradnik za hormon sreče. Med njih spadajo:

  • stročnice,
  • posušeni dateljni,
  • ovseni kosmiči in
  • oreščki.

  

Vitamin B

Vitamini B imajo zelo pomembno vlogo tudi pri prenosu živčnih celic, zato jim pravimo tudi nevrotropni vitamini. Ta skupina vitaminov uravnava razpoloženje in kognitivne zmožnosti, sodeluje pa tudi pri nastanku različnih nevrotransmitorjev, in sicer serotonina (hormona za notranji mir in srečo), melatonina (zagotavlja dober spanec), noradrenalina (ta nas poživlja), dopamina (zagotavlja veselo in neobremenjeno razpoloženje), acetilholina (za dober spomin) ter še 40 drugih kemičnih prenašalcev. Vitamini iz skupine B so tako zelo pomembni tudi za našo duševnost, saj močno vplivajo na počutje in razpoloženje, prav tako pa so zelo pomembni tudi za zagotavljanje umske zmogljivosti.

 

Vitamin E

Za boljše razpoloženje poskrbite, da boste imeli dovolj vitamina E, ki ga najdemo v polnovrednih živilih, v oreščkih, semenih ter sadju in zelenjavi, kot sta špinača in avokado. Nekatere raziskave so celo dokazale, da veliko bolnikom z depresijo primanjkuje vitamina E.

 

Vitamin D
Za boljše razpoloženje je kriv tudi vitamin D, ki ga pozimi zaradi manj sonca primanjkuje. Živil, ki imajo vitamin D je zelo malo, koristno bo, če boste tudi jeseni in pozimi ulovili čim več sončnih žarkov.

 

Omega 3 maščobne kisline

Omega-3 maščobne kisline niso koristne le za duševno, pač pa tudi telesno zdravje, zato so nujne v vsakodnevni prehrani.

 

Kalcij                                                                                                                                    

Kalcij deluje protistresno. Tisti, ki jim primankuje kalcija so pogosteje brezvoljni, utrujeni, imajo težave s spancem in vstajanjem. Najdemo ga v listnati zelenjavi, brokoliju, tofuju in sezamovih semenih.

 

Elevterokok

Grm iz družine bršljanovk, ki raste v višjih predelih na JV Sibirije. Nenavadno ime elevterokok pomeni »prost ali osvobojen kokov«. Nenavaden učinek, ki pomirja, hkrati pa oživlja! Zakaj? Eleveterokok močno zniža nivo stresa, hkrati pa podpre vašo življenjsko energijo. V nekaterih državah ga zdravniki predpisujejo kot zdravilo ob podpori pri kemoterapiji.

VITAMIN-E 400IU, 60 mehkih kapsul

Vitakingov izdelek Vitamin E je 100 % naravnega izvora

23,00

Elevterokok ali hudičev grm

Najpomembnejše je delovanje elevterokoka na povišanje telesne odpornosti, veliko pa …

30,00
b kompleks

Organski B COMPLEX z dodanim C vitaminom, 30 kapsul

Vitaking Stres B-kompleks je kombinacija vseh potrebnih vitaminov B in vitamina C, ki …

34,00
23,00
-11,00

Sorodne objave

Kako zaščititi lastno energijsko polje?

Danes smo razlagali, kaj je energijska zaščita oz. kako zaščititi svojo energijo pred vdori drugih energij – z nami je …

Kako poskrbeti za staranje obraza na naraven način?

Staranje našega obraza je lep in naraven proces, ki ga je nemogoče popolnoma ustaviti in preprečiti. Ampak vseeno si vsi …

Se moramo pripraviti na invazijo Nezemljanov?

Imamo rentgensko sliko punce iz naše ekipe, na kateri so razvidni čudni kovinski elementi zanimivih oblik. Imamo zgodbe …

Nazaj

Komentarji

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se