Pozor! 30% in 40% POPUST na hormonski program celičnega POMLAJEVANJA (ANTI AGE ADAPTO) z adaptogeni in hormonski program za obdobje menopavze (ADAPTO MENO)
Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Seneni nahod (alergijski rinitis)

Seneni nahod (alergijski rinitis)

Seneni nahod oziroma alergijski rinitis, je posledica preobčutljivosti za alergene snovi iz okolja, ki jih človek vdihuje. Prizadete so predvsem sluznice zgornjih dihalnih poti, nos, obnosne votline in oči. Pojavijo se znaki kot so kihanje, solzenje, pordele oči, izcedek iz nosu, žgečkanje v nosu in požiralniku, glavobol in razdražljivost. Spremlja še slabše splošno počutje, moteno pa je tudi spanje
Seneni nahod lahko nastopa samostojno ali pa spremlja druge alergijske bolezni, kot je astma, sinusitis pri odraslih ter vnetje ušes pri otrocih.
Seneni nahod povzroča cvetenje rastlin, simptomi pa trajajo vse dokler je oseba izpostavljena cvetnemu prahu.
Prehlad povzroči virus in simptomi izginejo po približno 10 dneh. Seneni nahod lahko traja od nekaj tednov do nekaj mesecev, odvisno od prisotnosti cvetnega praha v zraku in tudi od tega, na koliko vrst cvetnega prahu je človek alergičen.
Vidna razlika pa se pojavlja v izcedku, ki je pri prehladu na začetku voden, kasneje pa postaja sluzast in rumeno-zeleno obarvan, pri senenem nahodu pa je izcedek ves čas voden.
Ljudje, ki imajo simptome v začetku leta, lahko se začne že januarja in traja tam nekje do marca, so najverjetneje alergični na lesko, jelšo, gaber ali brezo. Cvetenje breze se lahko potem nadaljuje še vse do maja, odvisno kako zgodnja pomlad je. V maju se začne cvetenje trav, ki traja do julija, v avgustu pa začnejo cveteti pleveli (pelin, ambrozija, trpotec, kopriva). 
V Evropi je bila ugotovljena kar 25% pogostost senenega nahoda, predvsem v bolj razvitih deželah. Pri nas povzroča težave vsakemu desetemu Slovencu. Alergija na pelode je tudi bolj pogosta v mestnem okolju kot na deželi, zaradi večje koncentracije peloda v zraku. Seneni nahod povezujejo tudi s pojavom bronhialne astme.
Pod določenimi pogoji iz okolja se tekom življenja pokažejo alergijski simptomi. Ko pride do stika z alergenom, nastopi občutljivostna reakcija, in imunski sistem začne tvoriti imunoglobuline E (IgE) – protitelesa proti določenim vrstam cvetnega prahu. Te reakcije telesa vodijo k sproščanju snovi HISTAMIN in tako posledično nastanejo že prej našteti bolezenski znaki kihanje, vodeni izcedek iz nosu, kašelj,... Kajenje in vdihovanje izpušnih plinov še dodatno poslabšata bolezen.
Seneni nahod vsekakor vpliva na slabšo kvaliteto življenja, na opravljanje dela in našo produktivnost.
Ljudje z alergijo na cvetni prah se srečujejo z vrsto omejitev, če želijo simptome omejiti. Zapirati morajo vsa okna in vrata v času cvetenja, kljub lepemu vremenu. Sprehajajo se lahko zunaj le med ali po dežju, ne smejo imeti svežega cvetja v stanovanju, prilagajati morajo svoj dopust in športne aktivnosti na prostem...
Možno je samozdravljenje z antihistaminiki, ki pa imajo zelo neprijeten stranski učinek, saj delujejo uspavalno in s tem vplivajo na našo produktivnost. Nekateri se poslužujejo tudi lokalnih dekongestivov, ki pa jih je potrebno uporabljati previdno le kratek čas, da se ne razvije neželena dodatna zamašenost nosu zaradi prekomerne uporabe.
Pri zelo težkih oblikah alergije na cvetni prah, splošna medicina predlaga imunoterapijo, ki se jo izvaja 3-5 let, več mesecev zapored. Pri tem zdravljenju gre za uživanje majhnih odmerkov alergenov, s čimer se doseže, da se telo na njih navadi. Slabost te terapije je, da je izjemno dolgotrajna in lahko ni niti 100%, temveč alergijo ublaži.

Seneni nahod mi uspešno pozdravimo s protialergijsko akupunkturo.

Pri senenem nahodu je eden glavnih vzrokov hrana zaradi navzkrižnih alergij, zato najprej v prvi fazi testiram pacienta, da se ugotovi katere vse alergije ima in se mu na podlagi tega odredi primerna terapija. Pri odraslih ljudeh je potrebno približno 6-8 terapij z lasersko protialergijsko akupunkturo, pri čemer se  je v obdobju zdravljenja potrebno izogibati določenim živilom. Po končanju terapije se potem lahko ponovno prehranjujejo normalno. Terapija je neinvazivna, neboleča in nima stranskih učinkov. Primerna je in se izvaja pri pacientih vseh starosti in pri nosečnicah, ne zahteva posebnih priprav in ne vpliva na nobeno drugo terapijo.
Telo se na alergene, ki so med seboj sorodni, odzove podobno. Navzkrižni alergeni so torej snovi, ki so podobne alergenu na katerega je bolnik res alergičen. Na primer, če je nekdo alergičen na pelode breze, je zelo verjetno alergičen tudi na koščičasto sadje, saj med njimi obstaja t.i. botanično sorodstvo (vsebujejo podobne beljakovine). Če je oseba preobčutljiva za neki alergen, se lahko ob stiku z drugim alergenom sproži alergijska reakcija. Pri pelodno-prehranski navzkrižni alergiji pride po zaužitju hrane do srbenja, oteklih ustnic, jezika in žrela, hripavost. Pri ljudeh, ki so alergični na cvetenje trav, pa je pogosto prisotna alergija na žitarice, paradižnik, sojo in grah.
Alergije je vsekakor potrebno zdraviti, saj se lahko iz ene alergije razvije še več drugih. Alergijskemu rinitisu se lahko kasneje pridruži še astma. Pri teh bolnikih se astma razvije v hujši obliki, zato je za učinkovito zdravljenje astme pomembno hkratno zdravljenje astme in alergijskega rinitisa.
Povezanost obeh bolezni potrjujejo tudi številni znanstveni dokazi o sorodnih in povezanih imunoloških procesih v sluznici nosu in bronhijev.
Odprava alergije na seneni nahod pa je pomembna tudi zaradi gibanja na prostem, ki je še posebej spomladi, ko je treba telo po zimskem počitku ponovno okrepiti, zelo pomembno.

Pri zdravljenju senenega nahoda smo zelo uspešni. Spomnim se primera pacienta, ki je bil dobesedno zaprt v stanovanju od februarja do septembra, zaradi tako močnih alergij na cvetni prah. Le da je stopil ven, se je začel dobesedno dušiti. Imel je tako močne alergije, da mu niti antihismatiki niso več pomagali. Po terapijah s protialergijsko lasersko akupunkturo, pa se je spet lahko gibal na prostem brez težav.

 

KONTAKT:

Gsm:031 393 272
FB: Center zdravljenja alergij in TKM
www.aku-alergije.si

Sorodne objave

Izpadanje las in fotobiomodulacija ali rdeča svetlobna terapija (alopecija areata in androgenetska alopecija)

Tukaj boste našli zapis o resnem izpadanju las, ne samo o situaciji, kjer se ti zdi, da je morda na krtači malo preveč …

Tedenski jedilnik za manj kilogramov! Hujšanje, vitkanje in zdrava izguba telesne teže

Dolgoletna priporočila omejevanja kalorij z namenom izgube odvečnihkilogramov so zavedla mnoge in danes vemo, da so …

Kaj je pogoj, da ženska zanosi? Kaj potrebuje ženska, preden zanosi? Priprava na zanositev

Kengurujka je oplojena in proces brejosti lahko dobesedno zaustavi in zamrzne do 2 leti. To mi je osebno povedal …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.