Imamo ljudi, ki se bojijo staranja zaradi gub, ki bodo popačile obraz. In smo ljudje, ki se zavedamo, da želimo upočasniti staranje, da ohranimo svobodo v gibanju.
Gibanje je svoboda. In za to potrebujemo zaupati svojim kostem in sklepom ter jih ustrezno negovati.
NAVADE
a) Redna vadba
Izvajajte vaje za moč in vaje z utežmi, kar spodbuja nastanek nove kosti.
Tai chi, qi gong so odlične oblike vadbe za krepitev ravnotežja in hkrati za ohranjanje gibljivosti
b) Hidracija
Čeprav se zdi, da so, kosti niso suhe. Pravzaprav so približno 30 odstotkov vode, zato količina vode, ki jo popijete, pomaga ohranjati kosti in kostni mozeg. Voda torej maže sklepe in pomaga prenesti kalcij in druge hranilne snovi v kosti.
PREHRANA
a) Zelenjava je odlična za vaše kosti. Ugotovili so tudi, da zelenjava poveča mineralno gostoto kosti.
Študija pri ženskah, starejših od 50 let, je pokazala, da so imele tiste, ki so najpogosteje uživale čebulo, 20 % manjše tveganje za osteoporozo v primerjavi z ženskami, ki so jo uživale redko.
b) Dovolj živalskih in rastlinskih virov beljakovin
V enoletni študiji so ženske, ki so dnevno zaužile 86 gramov beljakovin na dieti z omejenim vnosom kalorij, izgubile manj kostne mase na rokah, hrbtenici, bokih in nogah kot ženske, ki so zaužile 60 gramov beljakovin na dan.
Kako izgledajo obroki, ki nudijo približno 100 g beljakovin dnevno?
Kar je sicer težko oceniti, ker je odvisno od kvalitete živil, kar pa v realnosti zelo niha.
2 jajci z zelenjavo ponujata nekje 22 g beljakovin
Skodelica ekološke skuta in korenček nekje 25 g beljakovin
1 pest mandljev in nekaj ekološkega sira 12 g proteinov
Kvinoja z brokolijem nekje 20 g beljakovin.
Enolončnica s stročnicami (leča, čičerika, fižol) 20 g beljakovin
c) Kostne juhe, ki se dolgo kuhajo. Včasih so ljudje mnogo pogosteje kuhali kostne juhe, ki so se pripravljale in počasi kuhale po več ur. Danes nam časovno to ne znese, ceno pa plačujemo s svojim zdravjem. Kosta juha ima popolno ravnovesje mineralov in elektrolitov, ki so ključni za zdravje sklepov in kosti.
Hrana, ki slabi kosti in sklepe:
procesirana slana hrana, procesirana sladka hrana, kofein, alkohol, rdeče meso,
Hrana visoka z okslalati v omejeni količini: zelo veliko špinače, rabarbare, nekateri sojini izdelki (kot so edamame, tempeh in tofu) vsebujejo veliko oksalata, zato z njimi ne pretiravamo. Ko se oksalat zaužije, se veže na kalcij v črevesju in ga vaše telo izloči, kar preprečuje absorpcijo kalcija.
DOPOLNILA
- Kolagen Na trgu obstaja nešteto kolagenskih dodatkov, ki naj bi pomagali kostem, sklepom in tkivom. Vendar stvar ni tako preprosta. Če želimo učinek od kolagena, mora biti le ta v pravi obliki, hkrati pa moramo imeti tudi dovolj encimov za presnovo, pomaga pa tudi pomoč protivnetnih rastlin, antioksidantov, tudi hialuronska kislina, ki je sicer zelo priljubljena v kozmetični industriji.
Klepetovi strokovnjaki ravno zaradi same asimilacije kolagena in za holistično podporo sklepov svetujejo Flex Complex, ki vsebuje poleg več tipov hidroliziranega kolagena tudi raslinski kolagen, hondroitin, magnezij, hialuronsko kislino, bosvelijo, kurkumin, hudičev krempelj, cimetov izvleček, C vitamin in kompleks encimov (bromelain in papain). Tako lahko z eno vrečko nadomestite vsaj 9 prehranskih dopolnil in zmanjšate strošek, hkrati pa tudi zmanjšate vnos nekoristnih polnil od dopolnil, ki pogosto delujejo kot mašilo.
Flex Complex preprosto zmešate z vodo in spijete.
Za optimalne rezultate se izdelek uporablja 3-6 mesecev.
Običajni odmerek: 1-2 vrečki dvakrat na dan, enkrat ali po delih.
Intenzivne terapije (pri travmah, poškodbah, vremenski občutljivosti): max. 4 vrečke/dan, 1-2 tedna.
b) Vitamin D in vitamin K sta izjemno pomembna za izgradnjo močnih kosti.
Vitamin D igra več vlog pri zdravju kosti, vključno s tem, da telesu pomaga absorbirati kalcij.
Študije so dejansko pokazale, da imajo otroci in odrasli z nizko ravnjo vitamina D nižjo gostoto kosti in so bolj izpostavljeni tveganju za izgubo kostne mase kot ljudje, ki ga uživajo dovolj vitamina D.
Na žalost je pomanjkanje vitamina D zelo pogosto in prizadene približno milijardo ljudi po vsem svetu. Slovenci si lahko v poletnih mesecih vitamin D zagotovimo z zdravim in pravilnim sončenjem, od septembra do maja pa ga moramo dodajati v obliki dopolnil. Naši strokovnjaki priporočajo, da je le ta v ekološkem olivnem olju, da se dozira pod jezik v kapjlicah, da vsebuje tudi aktivno obliko K vitamina.
Komentarji