PONOVNO NA ZALOGI ! Joni jajček okrepi mišice medeničnega dna in posledično prinaša vrsto ugodnih sprememb za žensko ... 

Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Robida za krepitev imunskega sistema

Robida za krepitev imunskega sistema

Navadna robida, Rubus fruticous L., je ena izmed najstarejših zdravilnih rastlin. Robido mnogi poznajo le kot jagodičje, saj so  njeni plodovi okusni in lahko prebavljivi. V zdravilne namene pa uporabljamo poleg okusnih jagod tudi ostale dele rastline:  liste, stebla in korenine. V Rusiji se robida zaradi trnja na vejah imenuje ježevika ali ježeva jagoda. Robidovje Rusi zasajajo v  bližini hiš, kar naj bi jih ščitilo pred tatovi in zlimi duhovi. 

V tradicionalni medicini so za zdravljenje raznih bolezni uporabljali vse dele rastline: mlade liste so žvečili za krepitev dlesni,  mlade poganjke so uporabljali pri krvavitvah in driski, celo stare razjede in gnojne rane so zacelili s sokom iz jagod. 

V sodobni medicini so klinične študije dokazale vrsto zdravilnih učinkov robid: 

• krepijo živčni sistem in delujejo proti stresu 

• krepijo imunski sistem 

• normalizirajo krvni tlak 

• znižujejo raven slabega holesterola v krvi 

• spodbujajo razgradnjo maščob v telesu in normalizirajo presnovne procese (zato so primerne za hujšanje) • izboljšajo spanje in razpoloženje ter lajšajo depresijo  

• normalizirajo tvorbo hormonov in pomlajujejo kožne celice 

• delujejo proti virusom in bakterijam 

• krepijo kostno tkivo, izboljšujejo delovanje sklepov 

• izboljšujejo spomin 

• zmanjšujejo tveganje za onkološke bolezni 

• iz telesa odstranjujejo toksine 

• delujejo kot diuretik pri vodenici 

• odstranjujejo kamne in pesek iz ledvic 

• delujejo pri zdravljenju bolezni grla in ustne votline 

• delujejo pri zdravljenju ascitesa (prosta tekočina v trebušni votlini) 

• delujejo proti vnetjem zgornjih dihalnih poti in pljučni krvavitvi 

PLODOVI 

Plodove nabiramo, ko so zreli. Uživanje robid se priporoča vsem, ki so slabokrvni, saj so plodovi bogati z vitamini, minerali in različnimi zdravilnimi učinkovinami kot so antioksidanti, fenoli, fitosteroli, itd. Plodovi tako pomagajo izboljšati kri, krepijo imunski sistem in zaradi lahke prebavljivosti izjemno blagodejno vplivajo na prebavni trakt ter pomagajo pri urejanju prebave.  Vplivajo na uravnavanje krvnega tlaka in se zato priporočajo tudi osebam s povišanim krvnim tlakom. Zahvaljujoč najbogatejšemu vitaminsko -mineralnemu kompleksu, ki ga vsebujejo robide, redno uživanje robid zagotavlja močan  imunski sistem in s tem močno zmanjšuje tveganje za okužbe z virusi, pa tudi za številne kronične bolezni. Tudi pri obolelih s prehladi, akutnimi respiratornimi virusnimi okužbami, bronhitisom, faringitisom in vnetim grlom robide  pomagajo pri hitri ozdravitvi.  

Pozor! Popolnoma zrele jagode so blago odvajalo, medtem ko se nezrele robide uporabljajo za zdravljenje driske.  

Robide olajšajo delo jeter in ledvic, odstranjujejo ledvične kamne in pesek, pospešijo odtok žolča, lajšajo vnetja v organih  genitourinarnega sistema in podpirajo spolno funkcijo. Pektini, ki jih vsebujejo jagode, omogočajo pospešitev  odstranjevanja soli težkih kovin, radioaktivnih spojin in drugih toksinov iz telesa. Fenolne spojine in druge snovi krepijo srčno mišico in elastičnost krvnih žil, ki se očistijo holesterola, s čimer se zmanjša  tudi možnost srčno-žilnih bolezni. Robide lahko tudi stimulirajo možganske nevrone, s čimer se izboljša spomin. Poleg tega redno uživanje robid spodbuja  proizvodnjo rdečih krvnih celic in s tem izboljša sestavo krvi, zaradi visoke vsebnosti vitamina A pa tudi ščiti oči pred  škodljivimi učinki UV žarkov in s starostjo povezanimi spremembami. 

Robide so koristne za skoraj vse, njihova uporaba pa se še posebej priporoča ljudem z naslednjimi boleznimi: • Diabetes mellitus (robide znižujejo krvni sladkor) 

• Težave s prebavnim traktom (pri razjedah na želodcu se priporoča robidov sok) 

• Kardiovaskularne bolezni 

• Onkološke bolezni (ustavljajo rast tumorjev in zmanjšujejo tveganje njihovega nastanka) 

• Bolezni živčnega sistema 

• Bolezni sklepov 

• Ginekološke bolezni 

• Očesne bolezni, vključno s starostno okvaro vida 

• Ateroskleroza 

• Osteoporoza 

• Nekatere težave z ledvicami in sečili 

• Hipertenzija (robide znižujejo krvni tlak) 

• Anemija 

• Prehlad in pljučne bolezni 

• Stomatitis in vnetje ustne votline 

Uživanje robid pa se odsvetuje pri sledečih boleznih:  

• Akutni pankreatitis 

• Diabetes mellitus - hude oblike 

• Bolezni prebavil v akutnem stanju (ulkusi, gastritis, kolitis)  

Nasvet! Pitje 30 dni vsak dan 50-70 ml robidovega soka, iztisnjenega iz svežih robid – in se potem poglejte v ogledalo: pomlajeni boste videti tudi navzven, tako pa bo tudi z vašimi celicami.  

Ko robide zorijo, naj bodo na jedilniku sveže. Za zimo pa jih lahko zamrznemo, posušimo, pripravimo marmelado ali sok.  Zamrznjeno jagodičevje ohrani vse zdravilne lastnosti. Med toplotno obdelavo pa se žal večina vitaminov izgubi, ohranijo se le v maščobi topni vitamini A, E in K, pa tudi v vodi topni vitamini B in vitamin PP. Pektini, vlaknine in fenolne spojine v  

robidovi marmeladi so praktično nespremenjeni, minerali pa ohranijo približno polovico prvotne vrednosti. Ena od možnosti, pri kateri se ohranijo vsa hranila, je tudi sušenje robidnic. Pravilno posušene robidnice se po svojih koristnih  lastnostih ne razlikujejo od svežih. Pomembno je le, da temperatura sušenja ne presega 40-50°C.  

Vsebnost vitaminov, mineralov in hranil v plodovih:

Vitamini in minerali 

mg/100g robid 

Beta karoten 

0,096

A, retinol 

17

C, askorbinska kislina 

15

B1, tiamin 

0,01

B2, riboflavin 

0,05

B4, holin 

8.5



Vitamini in minerali 

mg/100g robid 

B5, pantotenska kislina 

0,27

B6, piridoksin 

0,03

B9, folna kislina 

24

PP ali B3, nikotinska kislina 

0,5

E, tokoferol 

1,2

K, filokinon 

19.6

Kalij 

161.2

Magnezij 

20

Kalcij 

29

Fosfor 

22

Natrij 

0,9

Mangan 

0,7

Železo 

0,7

Baker 

0,16

Cink 

0,5

Selen 

0,3

in tudi nikelj, vanadij, molibden, titan, barij, krom.

 



Hranila 

mg/100 g 

Beljakovine 

1.4

Maščobe 

0,4

Ogljikovi hidrati 

4.3

Celuloza 

2.9

Voda 

88

Sladkor 

4.8

Organske kisline 

2

Pepel 

0,6

Omega-3 maščobne kisline 

0,09

Omega-6 

0,2



LISTI 
Liste v zdravilne namene nabiramo v aprilu in maju. Nabiramo zgolj liste, brez vršičkov poganjkov in brez pecljev. Sušimo jih  v senčnem, suhem in zračnem prostoru. Posušene liste shranimo v papirnati vrečki, v suhem in temnem prostoru.  Čaj, ki ga pripravimo kot poparek, pomaga zoper drisko in se lahko uporablja za lajšanje te težave tudi pri dojenčkih.  Učinkovito deluje tudi pri krvavitvah želodca; vnetju slepiča in želodca; pri močnem belem toku; pri aftah, vnetju mandeljnov  in dlesni; pri prehladu, kašlju in hripavosti; pri poliartritisu, osteohondrozi in drugih obolenjih sklepov; čisti kri in pripomore k izboljšanju imunskega sistema. 
Priporoča se tudi nosečnicam pred porodom, saj mehča porodne poti. 
Pitje čaja blagodejno vpliva tudi na lajšanje kožnih izpuščajev in lišajev ter drugih vrst kožnih bolezni. Sveže liste, ki jih  stolčemo, pa lahko kot oblogo uporabljamo za celjenje in zdravljenje izpuščajev, turov, ran, dermatitisa in ekcemov. Pri prebavnih težavah se priporoča čaj, ki ga pripravimo tako, da 2 žlici suhih listov robide dodamo v 400 ml vrele vode v  termovki, pustimo 3 ure, precedimo in pijemo 100 ml 20 minut pred obroki 3-4 krat na dan.

KORENINE 

Korenine nabiramo zgodaj spomladi ali pozno jeseni. Čaj pripravimo kot prevretek in ga uporabljamo kot diuretik pri vodenici,  pri zdravljenju bolezni grla, ustne votline, zgornjih dihalnih poti in pljučni krvavitvi, pri zdravljenju ascitesa (prosta tekočina v  trebušni votlini). Robidine korenine, kuhane v rdečem vinu, so nepogrešljiv pripravek za ženske v menopavzi.  

ROBIDE PRI ONKOLOŠKIH BOLEZNIH  

Robide so znane po svojem delovanju proti rakavim celicam. Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov, ki uničujejo škodljive  proste radikale, delujejo tudi kot najboljša zaščita pred rakom. Klinične študije so pri rednem uživanju robid potrdile znatno  zmanjšano tveganje za nastanek raka požiralnika, materničnega vratu in dojk. Rezultati znanstvenih raziskav, ki kažejo na zdravilnost robid, so bili povod za klinične študije in vitro in in vivo, ki so potrdile  aktivnost robide pri različnih vrstah tumorjev. Biološko aktivne snovi v plodovih robide, zlasti visoka vsebnost antocijanov in  elagotanina, uravnavajo presnovo rakotvornih snovi, zavirajo rast tumorskih celic, spodbujajo apoptozo rakavih celic, znatno  zmanjšujejo pokazatelje vnetja in angiogeneze (tvorbe novih žil pri tumorjih). Trenutno potekajo obetavne študije o učinku robid pri hormonsko odvisnem raku dojke, ki kažejo učinkovito delovanje robide in elaginske kisline na zmanjševanje volumna in števila tumorjev, pri čemer plod robide še dodatno omejuje izražanje  estrogenskega receptorja ERα. 
Prof.dr.Miroslava Krauze- Baranovska s Fakultete za farmacijo na oddelku za laboratorijsko medicino na Medicinski univerzi  v Gdansku proučuje plodove robide pri preprečevanju in zdravljenju nekaterih vrst raka. Trenutni rezultati raziskav  nakazujejo na veliko verjetnost, da bo v državah, kjer fitoterapijo vključujejo v uradno medicino, robida postala pomembno  zdravilo pri zdravljenju tumorjev, pri katerih se je v kliničnih študijah izkazalo, da sestavine plodov robide izzovejo apoptozo  rakavih celic: pri kožnih tumorjih, raku dojk, pri ustnem ploščatoceličnem karcinomu in tumorjih požiralnika. 

Nasvet! Eden od preprostih, a nadvse učinkovitih načinov preprečevanja onkoloških bolezni: v svoj dnevni jedilnik  vključite robide! 

Maria Ana Kolman 

24. 8. 2021

Sorodne objave

Letos znova odhajamo na IŽ! 7 dni za dušo in telo v JULIJU!

Otok Iž, skriti dragulj v Jadranu, je destinacija, ki ponuja veliko več kot le čudovite plaže in kristalno čisto morje. …

Diabetes in fotobiomodulacija ali rdeča svetlobna terapija

Rdeča svetlobna terapija, znana tudi kot fotobiomodulacija, je postala precej raziskana metoda za različne zdravstvene …

Kaj bi morali jesti kronično utrujeni, izčrpani, izgoreli ljudje?

Srčno vam priporočamo ogled spodnjega posnetka, ki je poln modrosti, predvsem pa razumevanja in strategije, kaj narediti …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.