Rožičeva potica
Pripomočki:
-
posoda za mešanje
-
posoda za gretje napitka
-
pečica
-
podloga za valjanje testa
-
valjar
-
tehtnica
-
posoda za mešanje nadeva
-
pekač za potico, velikosti 30 ×12 cm
Sestavine za testo:
-
350 g pirine moke
-
3 žlice slivove paste (miks suhih sliv in vroče vode)
-
190–200 ml toplega sojinega napitka
-
1 sveži kvas
-
ščepec soli
-
pol žličke vanilje v prahu
Nadev:
-
400 ml rastlinskega napitka
-
150 g rožičeve moke
-
40 g kokosove moke
-
40 g zmletih indijskih ali drugih oreščkov
-
2 manjši ali eno večje naribano jabolko
Priprava testa:
Zmešate vse suhe sestavine. Dodate slivovo pasto ter topel kvasec iz rastlinskega napitka in kvasa. Zgnetete v testo. Če imate občutek, da je masa preveč suha, dodate še malo napitka. Testo na toplem vzhajamo vsaj pol ure. Ko testo za potico vzhaja, naredite namaz. Skupaj zmesamo mlete sestavine za namaz. Ko je testo vzhajalo, ga na pomokani površini razvaljate v pravokotnik. Premažete z nadevom. Zavijte in položite v pekač. Pecite v predhodno ogreti ventilacijski pečici na 160 °C 45 minut.
Kokosova potica
SESTAVINE:
-
3 skodelice (380–400 g) pšenične bele moke
-
100 ml sojinega mleka
-
1/4 kocke svežega kvasa
-
4 žlice kakava
-
1/2 skodelic (120 ml) olja
-
4 žlice kokosove smetane
-
4 žlice kokosovega sladkorja (za bolj sladko potico uporabite navadni sladkor)
-
200 g naribanega kokosa
-
1 naribano jabolko
-
4 žlice kokosovega sladkorja (za bolj sladko potico uporabite navadni sladkor)
-
200 ml kokosove smetane
-
1/4 skodelice (60 ml) olja
-
1 žlička mešanice začimb (cimet, ingver, klinčki, muškatni orešček)
POSTOPEK:
V manjšo posodico zlijte toplo mleko. Dodajte mu kvas. Vse skupaj dobro premešajte in pustite stati okoli 10 minut, da se kvas aktivira. V večjo posodo stresite moko, kakav, kokosov sladkor. Dobro premešajte. Naredite “jamico”. Dodajte mešanico kvasa in mleka, olje in kokosovo smetano. Z vilicami počasi vmešajte moko k mokrim sestavinam. Ko mešanje z vilicami ni več mogoč, postavite testo na pomokano površino in ga začnite gnesti. Testo gnetite vsaj 10–15 minut. Ko je testo gladko in rahlo lepljivo, ga postavite v posodo, premazano z oljem, ga pokrijte s plastično folijo in pustite stati okoli 1 ure. Medtem pripravite maso za potico. V večji posodi zmešajte skupaj nariban kokos, naribano jabolko, kokosov sladkor, kokosovo smetano, olje in začimbe. Ko čas vzhajanja mine, postavite testo na pomokano površino in ga razvaljajte, tako da bo debelo okoli 0,5–1 cm. Na razvaljeno testo postavite maso za potico in jo razporedite po celotni površini. Potico zavijte. Najbolje, da začnete od spodaj navzgor. Testo z maso postavite v premazan pekač za potico, ga do dna prebodite z iglo/slamico, da izpusti zrak, ga pokrijte s plastično folijo in pustite stati okoli 1 ure. Pečico ogrejte na 180o, potico pecite okoli 40 minut. Ko je potica pečena, jo vzemite iz pečice in jo pustite nekaj minut počivati v pekaču, nato pa jo postavite na rešetko za ohlajanje. Potico pred serviranjem posujte s sladkorjem v prahu.
Komentarji