Lara Bevk, predavateljica v Gaja akademiji, spletni akademiji za (bodoče) zavestne starše, ki svetuje o uvajanju goste hrane v koščkih na otrokovo pobudo (metoda BLW) in ustvarjalka bloga Gurmanček Gal je pripravila dva sladoledna recepta “za prste polizat”. Obe verziji sta primerni za vse družinske člane (oz. tudi za otroke od 6. meseca naprej). www.gaja-akademija.si
Mimogrede, sladoled je tudi super blažilec bolečin pri izraščanju zobkov. Več o tem na:
Veganski arašidov sladoled
Je kremastega in polnega okusa in brez dodanega sladkorja, mleka in mlečnih izdelkov, zanj pa boste potrebovali zgolj dve sestavini (za približno 0,5 L sladoleda):
-
3 večje banane
-
190 g 100-% arašidovega masla
Priprava:
Banane olupite, narežite na kolobarje ter zamrznite za približno 90 minut. Nato zamrznjenim bananam dodajte arašidovo maslo ter vse skupaj zmiksajte s paličnim mešalnikom ali blenderjem. Miksajte toliko časa, da dobite kremasto in homogeno zmes. Arašidov sladoled razporedite v manjšo posodico in postavite v zamrzovalnik še za 1 uro. Postrezite ga v skodelici ali kornetu.
Arašidovo maslo lahko v prehrano malčkov uvedete že kmalu na začetku uvajanja goste hrane. Pozorni bodite le, da kupite 100-% arašidovo maslo brez dodanega sladkorja, soli in drugih dodatkov. Poleg tega priporočamo večjo previdnost, če so v družini prisotne kakršnekoli alergije oziroma občutljivosti na določena živila.
-
Borovničev sladoled
Veganski sladoled iz kokosovega mleka, borovnic in z aromo vanilije je odlična osvežitev v poletnih mesecih za male in velike gurmane.
Za dve večji kepici borovničevega sladoleda potrebujete:
-
400 ml bio kokosovega mleka
-
100 g borovnic* (svežih ali zamrznjenih)
-
1 kavno žlička vanilije
Priprava:
Ohlajeno kokosovo mleko prelijte v posodo za stepanje. Dodajte vanilijo in borovnice. Z mešalnikom dobro premešajte, da dobite kremasto strukturo. Zmes prelijte v sladoledomat* (posoda sladoledomata naj bo v zamrzovalni skrinji približno 6 ur) in borovničev sladoled mešajte 30 minut. Ko postane gost in kremast, ga postrezite.
* Namesto borovnic lahko uporabite katerokoli drugo sadje. Če želite, lahko sladoledu dodate tudi grobo narezane oreščke in naravno sladilo za dodatno sladkobo.
Po dopolnjenem 9. mesecu lahko del kokosovega mleka nadomestite z vegansko sladko smetano.
Kaj pa, če nimam sladoledomata? Nič zato! Borovničevo zmes za pol ure postavite v zamrzovalno skrinjo. Po pol ure jo ponovno premešajte. To ponavljajte vsaj 3 ure oziroma toliko časa, da dobite želeno kremasto strukturo.
Komentarji