Ste za to, da danes skuhamo nekaj enostavnega, zelenjavnega, poltekočega in nasitnega, a hkrati okusnega za prste polizat? Izbrskali smo podatek, da je v neki anketi iz leta 2016 35,7 % Slovencev kot najljubšo jed izbralo jed na žlico, in odločili smo se, da tokrat zadovoljimo prav to izbrano tretjino. Ljubiteljska kuharica Jagoda Tkalec nam je izdala, kako pripraviti zdravo enolončnico, ki zdrži več dni (no, iskreno, pri nas ni :)). Prepišite si recept in pripravite nekaj okusnega in zdravega. Priporočamo se tudi za slike, ki jih lahko pošljete na info@klepetobkavi.si.
Sestavine:
-
ena čebula
-
tretjina/polovica hokaido buče (odvisno od velikosti)
-
dva srednje velika krompirja
-
en korenček
-
skodelica čičerike (kuhane ali iz konzerve)
-
steblo zelene
-
pol skodelice graha
-
olje
-
koriander
-
rožmarin
-
kari
-
suhi česen
-
poper
-
sol
-
sok pol limone
-
dve do tri skodelice vode
Recept:
Najprej na dveh žličkah olja popražimo čebulo, potem dodamo ostale sestavine: bučo, krompir, čičeriko, zeleno, korenček in začimbe. Začimbe dodajamo po občutku, ampak se ne morete zmotiti, če vse (razen popra, odvisno od tega, kako pekoče imate radi in koriandra, ki je močnejši) odmerjate z eno zravnano žličko. Ko sta krompir in buča kuhana (za to rabimo nekje od 20 do 30 minut, odvisno od velikosti kosov), dodamo še grah. Če pa uporabljate sušenega, gre lahko v lonec prej. Na koncu dodate tudi limonin sok.
Nasveti:
1. Če imate radi svoje prste, potem bučo najprej specite v pečici, da se jo lažje olupi in jo dodajte jedi na koncu, enako kot grah. Če nimate ostrih nožev, jo lahko poskušate olupiti z nožem, a bodite previdni. Nikar ne poskušajte z lupilci, ker zelo drsi in to je še bolj nevarno, kot če bi se je lotili z nožem.
2. Jedi vedno lahko dodate kakšno koreninico ali zelenjavo, ki leži v hladilniku (koleraba, peteršiljev koren, sladek krompir, pesa …). Tako bo okus samo še bolj bogat.
3. Tistim, ki vas ni strah malo poeksperimentirati z eksotičnimi okusi: jed poskusite zmešati s kokosovim mlekom in ingverjem. Če se držite bolj domačih sestavin, pa lahko na koncu dodate tudi sojin jogurt.
4. Sveže začimbe bodo izpadle bolje od suhih. Svežega česna dajte manj!
Komentarji