Imate pogosto hladne roke? Potem si naredite suši. Zakaj že? Hladne roke kažejo na pomanjkanje joda* in kvaliteten naravni vir joda so morske alge, osnovna sestavina te na videz komplicirane japonske specialitete. V bistvu gre za precej preprosto zadevo.
Kako torej pripraviti veganski suši?
Postopek priprave:
Riž skuhamo v osoljeni vodi, dokler ne vpije vse vode in postane lepljiv. Na koncu vmešamo rižev kis. Nato pripravimo skodelico z vodo. Na podlogo za zvijanje položimo nori algo s hrapavo ploskvijo navzgor in nanjo nanesemo riž. Zgornji rob pustimo prazen (okoli 2 cm). Po spodnji sredini naložimo poljubno zelenjavo, narezano na dolge in tanke paličice, črni sezam ali ostale dodatke ter zvitek zavijemo od spodaj navzgor. Prazni zgornji rob navlažimo z malo vode, da se prime na zvitek, in zlepimo. Postrežemo s sojino omako in vasabijem (po želji).
(Sestavine za suši dobite na prema.si).
* Raziskave kažejo, da da je stopnja joda pri ženskah med 20 in 39 letom v večini prenizka. Alge kot naravni vir organskega joda blagodejno vplivajo na ščitnico. Jod je namreč ključnega pomena pri sintezi ščitničnih hormonov, ki uravnavajo rast in razvoj, kar je še zlasti pomembno v času nosečnosti in v obdobju odraščanja. Jodirani soli pa se karseda izogibajte, saj gre za anorgansko obliko joda (sintetični jod), zaradi katere ga naš organizem slabo absorbira, predvsem pa ga zelo hitro izloči iz telesa. Drugi negativni posredni učinki so povezani s samo soljo, ki je dodana številnim prehranskim izdelkom, prekomerno uživanje soli pa lahko vodi do drugih zdravstvenih težav, povezanih z visokim tlakom in srčno-žilnimi obolenji.
Komentarji