Prelisičite mesojedce in jim za letošnje praznike pripravite brezmesno pečenko!
VEGANSKA PEČENKA
Sestavine:
-
skodelica rjavih šampinjonov
-
1 sladki krompir
-
skodelica zelene leče
-
par strokov česna
-
½ skodelice pekan orehov (ali pa naše, klasične)
-
½ skodelice indijskih oreščkov
-
timijan in šetraj
-
sol in poper
-
2 žlici drobtin
-
1 žlica kvasnih kosmičev
-
približno 300 g paradižnikove kaše
-
1 žlica paradižnikove mezge
-
1 žlička kokosovega sladkorja
-
2 žlici sojine omake
-
kokosovo olje
Priprava:
Za začetek na ponvici prepražimo orehe in indijske oreščke, lečo pa kuhamo v neslani vodi dobrih 20 minut (za manj komplikacij lahko uporabimo vloženo lečo). Gobe narežemo na rezine in jih prepražimo na kokosovem olju. Med praženjem dodamo sesekljan česen, na koncu pa zalijemo s sojino omako in za par minutk pokrijemo s pokrovko. Medtem olupimo in na rezine narežemo sladki krompir. Tudi tega par minut pražimo na kokosovi maščobi, nato pa ga zalijemo s skodelico vode in kuhamo dobrih 5 minut. V mešalniku najprej sesekljamo oreščke, dodamo gobe in sladki krompir ter zmešamo. Dodamo skuhano lečo, timijan, šetraj, sol in poper ter vse skupaj dobro zmešamo. Maso prestavimo v skledo in ji najprej primešamo pol skodelice paradižnikove kaše, nato še drobtine, kvasne kosmiče in sojino omako. Reč naložimo na pekač za kruh, obložen s peki papirjem. Štruco premažemo s paradižnikovo omako, ki bo ob vsakem grižljaju prijetno presenečenje. Skodelici paradižnikove kaše z metlico primešamo mezgo, žličko soli in žličko kokosovega sladkorja. Pečenko počasi premažemo z omako in jo končno postavimo v pečico, ogreto na 180 °C. Pečemo jo dobrih 45 minut, vzamemo iz pečice in pustimo počivati še vsaj 20 minut.
Postrežemo jo z najboljšim domačim tenstanim krompirjem in tole božansko vegansko gravy omako:
Komentarji