Zaradi sodobnega načina življenja ga večini Slovencev zelo primanjkuje! Govorimo o mineralu magneziju, katerega pomanjkanje (lahko) spremljajo glavoboli, krči v telesu podnevi in ponoči (tudi menstrualne bolečine), diabetes, osteoporoza, osteopenija, padec sladkorja, utrujenost, visok krvni pritisk, holesterol, nespečnost, anksioznost, depresija, brezvoljnost, nihanje razpoloženja, bolečina v mišicah, fibromialgija, zaprtost, vnetne črevesne bolezni ali razdražljivost črevesja, slab spomin in še kaj.
Kateri so najpogostejši vzroki za pomanjkanje magnezija? Zakaj tolikšno pomanjkanje?
Predvsem zato, ker mineralov ne moremo proizvajati sami, kar pomeni, da jim moramo dobiti od zunaj – s hrano. Dandanes pa je težava, ker teh mineralov v prsti ni več dovolj (prst je izropana mineralov), obenem pa ga zaradi sodobnega načina življenja pospešeno izgubljamo.
Vzroki za pomanjkanje magnezija
- enolična prehrana
- diete
- jemanje zdravil
- črevesne težave
- določene bolezni, kot je diabetes
- stres — za zmanjšanje stresnih hormonov telo potrebuje magnezij, ki je shranjen v celicah
- nosečnost ali dojenje
- šport
- alkohol — alkohol izplavlja vse vitamine in minerale, ki so topni v vodi
- sladkor — da lahko prebavimo 1 molekulo sladkorja, telo porabi kar 54 molekul magnezija.
Kdaj pospešeno porabljamo magnezij?
Ko smo v stresu, ko veliko razmišljamo (magnezij je hranilo za možgane), če pojemo preveč sladkorja, če se veliko potimo, če pijemo veliko kave, alkohola, če kadimo, uživamo zdravila, kontracepcijo, če smo zakisani …
Katera hrana je bogata z magnezijem?
- sončnična semena
- indijski oreščki
- črni fižol
- mandeljni
- krompir
- zelje
Primer jedi, bogate z magnezijem – RECEPT
Tempeh sendvič s karameliziranimi jabolki in čebulo (za 2 sendviča)
- 1 srednja čebula, narezana
- 1 ½ jabolka (sesekljane)
- 2 žlici olivnega olja
- sol
- nekaj rezin tempeha
- ⅓ skodelice tamari omake
- ¼ skodelice javorjevega sirupa
- 2 žlici stopljenega kokosovega olja + 1 čajna žlička za kuhanje
- namaz iz indijskih oreščkov
- 4 rezine kvašenega kruha
- narezane bučnice (za posip)
Priprava:
V veliki, široki ponvi na srednjem ognju segrejte olivno olje in prepražite čebulo (10 minut). Dodajte jabolka in premešajte. Po potrebi dodajte nekaj žlic vode ali olja. Kuhajte, da se jabolka zmehčajo in da čebula karamelizira. V srednji skledi zmešajte tamari, javorjev sirup in stopljeno kokosovo olje. Rezine kruha potopite v marinado za vsaj pet minut. Na srednje močnem ognju segrejte ponev. Dodajte žličko kokosovega olja in prepražite tempeh. Rezine kruha položite v toaster, jih namažite z namazom iz indijskih oreščkov, položite nanj tempeh, karamelizirano čebulo in jabolka, narezane bučnice, nato pa položite še drugo rezino kruha.
Kdaj dodati več magnezija?
- če imate pogoste migrene in glavobole
- če vas grabijo krči v mišicah in vam manjka fizične moči
- če imate menstrualne težave
- če imate povišan krvni pritisk, holesterol in krvni sladkor
- če ste pogosto utrujeni in slabo spite
- če imate težave s spominom
- če imate težave z živci
Kako je magnezij neposredno povezan z zdravjem srca, hormoni in psihičnimi boleznimi?
Magnezij redči kri oz. pomaga vzdrževati normalno viskoznost krvi. Če telesu zagotovimo dovolj magnezija, lahko celo preprečimo kap! Pomemben je tudi za zdravje hormonov – magnezij pomaga odstranjevati nevarne estrogene iz telesa. Prav tako so psihične bolezni posredno povezane s pomanjkanjem magnezija (depresije, nervoze, serotonin itd., magnezij pospešuje proizvodnjo melatonina) …
Komentarji