Pozor! 30% in 40% POPUST na hormonski program celičnega POMLAJEVANJA (ANTI AGE ADAPTO) z adaptogeni in hormonski program za obdobje menopavze (ADAPTO MENO)
Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

RECEPTI: Slastni dateljni namesto čokolade za povišan oksitocin!

RECEPTI: Slastni dateljni namesto čokolade za povišan oksitocin!
Superživilo, ki so ga v davni Mezopotamiji uporabljali kot afrodizijak, ima številne pozitivne učinke, predvsem pa je zaradi zgovornih znanstvenih raziskav postal priljubljen med nosečnicami in mamicami po porodu. Dateljni so polni kalcija, bakra, magnezija, cinka, železa in pa polifenolov - izredno močnih antioksidantov. Ob uživanju se sproščajo večje količine oksitocina, hormona sreče, ki se pri ženskah tvori med seksom, božanjem, druženjem in klepetanjem s prijateljicami, božanjem domačih živali, gledanjem ljubezenskih prizorov itd. 
 
Zakaj so dateljni odličen prigrizek za nosečnice in mamice po porodu?
- Datlji vsebujejo snovi, ki krepijo sintezo prostaglandinov ter sprožijo učinek podoben oksitocinu. Posledično se v zadnji fazi nosečnosti poveča občutljivost maternice, kar spodbuja popadke in zmanjšuje poporodno krvavitev. Znanstvene raziskave kažejo, da so ženske, ki so uživale 6 datljev na dan v zadnjih štirih tednih nosečnosti, imele krajšo prvo fazo poroda, so bile bolj 'odprte' ob prihodu v porodnišnico, prav tako pa je bila manjša potreba po uporabi umetnih popadkov (sintetičnega oksitocina). Po porodu povišane vrednosti oksitocina ugodno vplivajo še na dojenje, krčenje maternice, preprečevanje poporodne depresije.
 
- Slabokrvnost je pogosto stanje pri nosečnicah. Poleg vnosa ostalih koristnih mineralov, 100 g datljev vsebuje približno 1 mg železa, kar predstavlja 11% priporočenega dnevnega vnosa.
 
- Še en neprijeten spremljevalec nosečnosti je zaprtje. V 100 g se nahaja okvirno 8 g vlaknin, približno četrtino priporočenega vnosa in so ključne za optimalno prebavo. V vodo dajte 5-6 datljev, pustite čez noč in jih naslednji dan užijte, s tem pa boste poskrbeli za še boljši odvajalni učinek!
 
Tudi, če so dateljni brez dodanega sladkorja, je potrebno biti previden pri vnosu večjih količin, ker vsebujejo veliko naravnih sladkorjev. Še posebej pa previdnost ni odveč v primeru nosečniške sladkorne bolezni.
 
Obstaja okoli 200 vrst dateljnov, zato se odločite za kvalitetno vrsto kot je deglet noor, brez dodanih sladkorjev in drugih aditivov!
 

Trenutno še ni nobenega artikla.

 
Priprava:
V blender dodamo orehe in jih zmešamo v fino maso. Dodamo ostale sestavine razen vode in dobro premešamo. Nato dodamo vodo da se masa ne drobi. Nato razporedimo po pekaču in za nekaj ur postavimo v hladilnik, da dobi čvrsto obliko. Nato razrežemo in postrežemo. 
 
 
 
Priprava:
Vse sestavine v blenderju dobro premešamo. nato naredimo kroglice in jih serviramo.
 
 
Priprava
Najprej operemo in posušimo ohrovt. Nato ga narežemo na male kose.  Za preliv v ponvi na nizki temperaturi v olivnem olju pražimo čebulo približno 5 minut. Dodamo česenj, sol in javorjev sirup. Počakamo da se ohladi stresemo v blender dodamo balzamični kis in vse zmešamo do finega. V posodo stresemo ohrovt in ga prelijemo s prelivom. Nato ga nekaj časa mešamo z rokami. Tu ne hitimo, ker želimo čim mehkejši ohrovt. Dodamo še preostale sestavine, še enkrat premešamo in postrežemo.
 
Znanstvene raziskave:
 
 

Sorodne objave

Tedenski jedilnik in Hofer nakupovalni seznam za januar

Za vas smo naredili velik korak k zdravi prehrani, h kateri imamo v januarskem času več motivacije. Celoten jedilnik in …

Popoln obrok za ženske z endometriozo (RECEPT)

Endometrioza je bolezen, ki prinaša vrsto preglavic, ki onemogočajo svobodno in lahkotno življenje marsikatere ženske. …

Drugačni napitki za več energije (RECEPT)

Prazna baterija? Tako ali drugače, nič neobičajnega … Ampak tokrat bomo govorili o nizkih obratih naših teles, ne …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.