Superživilo, ki so ga v davni Mezopotamiji uporabljali kot afrodizijak, ima številne pozitivne učinke, predvsem pa je zaradi zgovornih znanstvenih raziskav postal priljubljen med nosečnicami in mamicami po porodu. Dateljni so polni kalcija, bakra, magnezija, cinka, železa in pa polifenolov - izredno močnih antioksidantov. Ob uživanju se sproščajo večje količine oksitocina, hormona sreče, ki se pri ženskah tvori med seksom, božanjem, druženjem in klepetanjem s prijateljicami, božanjem domačih živali, gledanjem ljubezenskih prizorov itd.
Zakaj so dateljni odličen prigrizek za nosečnice in mamice po porodu?
- Datlji vsebujejo snovi, ki krepijo sintezo prostaglandinov ter sprožijo učinek podoben oksitocinu. Posledično se v zadnji fazi nosečnosti poveča občutljivost maternice, kar spodbuja popadke in zmanjšuje poporodno krvavitev. Znanstvene raziskave kažejo, da so ženske, ki so uživale 6 datljev na dan v zadnjih štirih tednih nosečnosti, imele krajšo prvo fazo poroda, so bile bolj 'odprte' ob prihodu v porodnišnico, prav tako pa je bila manjša potreba po uporabi umetnih popadkov (sintetičnega oksitocina). Po porodu povišane vrednosti oksitocina ugodno vplivajo še na dojenje, krčenje maternice, preprečevanje poporodne depresije.
- Slabokrvnost je pogosto stanje pri nosečnicah. Poleg vnosa ostalih koristnih mineralov, 100 g datljev vsebuje približno 1 mg železa, kar predstavlja 11% priporočenega dnevnega vnosa.
- Še en neprijeten spremljevalec nosečnosti je zaprtje. V 100 g se nahaja okvirno 8 g vlaknin, približno četrtino priporočenega vnosa in so ključne za optimalno prebavo. V vodo dajte 5-6 datljev, pustite čez noč in jih naslednji dan užijte, s tem pa boste poskrbeli za še boljši odvajalni učinek!
Tudi, če so dateljni brez dodanega sladkorja, je potrebno biti previden pri vnosu večjih količin, ker vsebujejo veliko naravnih sladkorjev. Še posebej pa previdnost ni odveč v primeru nosečniške sladkorne bolezni.
Obstaja okoli 200 vrst dateljnov, zato se odločite za kvalitetno vrsto kot je deglet noor, brez dodanih sladkorjev in drugih aditivov!
Komentarji