Marelice, ne glede na to ali so posušene ali sveže, vsebujejo veliko karotenoida, tako kot vso ostalo oranžno sadje in zelenjava (korenček, mandarine, pomaranče, buče …). Karotenoidi, naravno oranžno barvilo poznanih pridelkov, imajo močan antioksidativen učinek, ki pa spodbuja zaščito celic in skrbi za zdravje naših oči. Suhe marelice so izredno bogate z vitaminom A, kar je izredno velikega pomena za zdravje las, zob, kože, dlesni in mrežnice. Med drugim vsebujejo še nekaj selena, magnezija, kalcija in B vitaminov, priporočajo pa jih tudi anemičnim osebam, saj so bogate z železom. S suhimi marelicami lahko nadomestimo potrebo po nezdravih, sladkih prigrizkih.
Vendar pozor! Čeprav so marelice izredno zdravo živilo, polno vlaknin, vitaminov in mineralov, za ohranjanje lepe oranže barve uporabljajo tudi žveplov dioksid (E 220). Vedno preverite deklaracijo, če je prisoten ta aditiv, ker povzroča neželene reakcije pri ljudeh z astmo. Raje posežite po ekološki marelicah, brez aditivov in dodanega sladkorja.

Priprava skorje:
Dateljne in indijske oreščke namočimo v mlačno vodo čez noč, da se zmehčajo (ločeno).
Datlje splaknemo, odlijemo odvečno vodo in in jih zmešamo v fino kremo v blenderju. Dodamo stopljeno kokosovo olje, mlete orehe, in ovseno moko in jih dobro zmešamo.
Razvaljamo med peki papirjem v kvadratno obliko 16 x 16 cm.
Priprava kreme:
Z blenderjem zmiksamo marelice v fino kremo. Splaknemo indijske oreščke in jih dodamo v maso skupaj z javorjevim sirupom in kokosovim oljem. Ko je dobro premešamo, razporedimo po spodnjem delu.
Vse skupaj postavimo v hladilnik čez noč. no ali pa vsaj za nekaj ur, če ste bolj neučakane sorte.
Priprava:
Najprej v skodelico dodamo kise, šalotko, olivno olje ter začimbi in dobro premešamo.
Nato v večjo skledo dodamo na drobno narezano ledenko mlado špinačo, marelice in brusnice. Vse skupaj prelijemo z "polivko" in premešamo. Za konec po vrhu potrosimo še kozji sir in serviramo.
Proseni veganski narastek z marelicami
Priprava:
Proseno kašo najprej spiramo, dokler ne priteče čista voda. V srednje velik lonec stresemo kašo in dodamo dve skodelici vode in pustimo vreti dokler ne izpari skoraj vsa voda. Nato prilijemo mleko, dodamo kokosovo olje, javorjev sirup in vanilijev strok. kuhamo še približno 30 minut in občasno premešamo. Med čakanjem narežemo marelice in jih skupaj z pomarančno lupinico, pomarančnim sokom in mandlji vmešamo v kuhano kašo. Ne pozabite odstraniti vanilijevega stroka. Maso nato vlijemo v pekač, ki smo ga namazali s kokosovim maslom. Pečemo na 180 stopinjah približno 45 minut. Narastek lahko postrežemo topel ali hladen.
Komentarji