Tahini je drugo ime za sezamovo pasto oziroma sezamovo maslo, ki se najpogosteje uporablja kot namaz, vseeno pa to ni edini način njegove uporabe. Je odlična sestavina za solatne prelive, popestri pa tudi marsikatero zelenjavno jed. Namesto kaloričnih, a vseeno hranilno osiromašenih prelivov se raje odločite za tahini, s katerim boste zaužili beljakovine, vlaknine, zdrave maščobe in še minerale med katerimi prevladujejo železo, magnezij fosfor in kalcij.
Večina še vedno nosi velik strah pred maščobami, ki pa je včasih neutemeljen. Za optimalno delovanje našega telesa, predvsem pa možganov, je maščoba nujno potrebna, vendar pa se težava skriva drugje. Obstaja več vrst maščobe, med njimi pa so najbolj škodljive procesirane oblike olj - predvsem maščoba, ki zlahka oksidira! Zdrave, nenasičene maščobe, ki pa se skrivajo v oreščkih in semenih, pa niso škodljive, če jih uživamo zmerno. Četudi ima tahini visoko energijsko vrednost, z njim zaužijemo zajetno porcijo telesu potrebnih hranil, prav tako pa tahini naše jedi že v majhnih količinah popestri s svojim izrazitim okusom.
PRIPRAVA:
Segrejemo pečico na 240 °C. Cvetačo razdelimo na nekaj večjih kosov in jo položimo na pekač obložen s peki papirjem. Cvetačo začinimo s poprom, soljo ter prelijemo z olivnim oljem. Pečemo okvirno 20–25 minut, dokler cvetača ne dobi rahlo rjave, zapečene barve ob robovih, med peko pa lahko kose tudi obrnemo, da se enakomerno zapečejo.
Medtem ko se cvetača peče, pripravimo tahini pomako. Česen v možnarju stremo v pasto, ter ga v skodelici skupaj premešamo s tahinijem, limoninim sokom po okusu, vodo, poprom in soljo.
Ko je cvetača pečena, posujemo pest peteršilja in postrežemo s pomako.
PRIPRAVA:
Datlje napolnimo s tahinijem. Med tem časom na parni kopeli stopimo kakavovo maslo in kokosovo olje, odstavimo ter dodamo kakav v prahu in javorjev sirup. Ko se masa rahlo ohladi, prelijemo datlje in za dekoracijo posujemo kokosove kosmiče in sezam. Za kratek čas postavimo v hladilnik, da se čokoladni preliv strdi, nato pa postrežemo.
PRIPRAVA:
V velikem loncu na olivnem olju prepražimo čebulo. Ko čebula dobi rahlo zlato barvo, ji dodamo še narezano stebelno zeleno in korenček ter skupaj dušimo približno 7 minut. Dodamo še česen, rožmarin in timijan za kakšno minuto, ter lonec zalijemo z zelenjavno jušno osnovo, že kuhanim fižolom, za dodatno aromo pa poskrbimo za tahini, sol in poper. Kuhamo na zmernem ognju 15-20 minut, odstavimo, počakajmo kakšno minuto in dodajmo limonin sok. Na koncu po okusu dodamo peteršilj ali druge začimbe.
PRIPRAVA:
V tahini dodamo malo vode in limonin sok in začimbe ter premešamo, da dobimo polivko za solato. Naribano in nasekljano zelenjavo premešamo skupaj, dodamo tahini z začimbami, rahlo pregnetemo, da se vse dobro poveže, in na koncu dodamo še črno lečo. Solato lahko potresemo s kvasnimi kosmiči, nasekljanim drobnjakom, mlado čebulo (zeleni del) ali peteršiljem.
Komentarji