Ni vse, kar kupimo v trgovini, zdravo. Še več, kar kupimo v trgovini, je lahko celo škodljivo za zdravje. Če najprej pojasnimo izraz konvencionalna/navadna hrana − gre za pridelavo, ki je »običajna« in pri kateri se redno uporabljajo kemična zaščitna sredstva, umetna gnojila, in to v količinah, ki so zelo velike in po navadi prepuščene vesti proizvajalca, ki je lahko zelo vprašljiva. Jasno je, da vsi pesticidi, herbicidi in ostale kemikalije na dolgi rok škodijo človeku. Pri integrirani pridelavi gre za konvencionalno pridelavo, kjer je uporaba kemičnih sredstev manjša in nadzorovana.
Na vrhu lestvice po kvaliteti pa je pridelava BIO (biološko) in EKO (ekološko). Gre za sopomenki, ki označujeta način pridelave hrane, pri katerem ni dovoljena uporaba kemičnih zaščitnih sredstev (pesticidov), umetnih gnojil, lahko topnih mineralnih gnojil, gensko spremenjenih organizmov ter sintetičnih dodatkov v krmilih in gnojilih. Pri tovorstnem gojenju je treba spoštovati načela, ki jih predpisujejo mednarodna zveza združenj ekološkega kmetovanja in evropske uredbe. Taka pridelava tudi ne obremenjuje okolja.
Seveda pa ima tudi neprimerljivo boljši učinek na človeško telo. Za primerjavo:
Ekološka zelenjava vsebuje …
-
večjo koncentracijo vitamina C,
-
več mineralnih snovi (posebej magnezija in železa) ter manj težkih kovin,
-
več sekundarnih rastlinskih metabolitov,
-
manj nitratov.
-
Ekološka zelenjava NE VSEBUJE OSTANKOV PESTICIDOV (V KONVENCIONALNO PRIDELANIH ŽIVILIH JE TUDI 40 % OSTANKOV PESTICIDOV).
-
Ekološka živila SO BOGATEJŠA S SUHO SNOVJO in imajo bolj AVTENTIČNEN OKUS.
Če ste do zdaj v globalu uživali konvencionalno hrano ter se po možnosti posluževali še drugih neoptimalnih vsakodnevnih navad, potem bi bilo priporočljivo uvesti določene enostavne spremembe, se prečistiti težkih kovin, pesticidov, herbicidov, kemikalij in ostalih hormonskih motilcev. Kako, lahko preberete v članku: https://klepetobkavi.si/
Komentarji