Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Razkrivamo skrivno rusko študijo iz leta 1951

Razkrivamo skrivno rusko študijo iz leta 1951

Adaptogene rastline še danes niso dobro poznane, verjetno zaradi dejstva, da njihove izjemne sposobnosti farmacija ne more sintetizirati v zdravila. 

Pa vendar so ruski znanstveniki v času sovjetske zveze med letoma 1951 in 1965 izvedli obsežno raziskavo eleuterokoka (eden izmed primarnih adaptogenih rastlin), katerega izjemno širok spekter delovanja si niso znali razložiti. 

Študija je trajala kar 14 let, izbrali so jo zaradi dejstva, da ta adaptogena rastlina eleuterokok preživi v neverjetno težkih razmerah.

Študija je potekala tudi z olimpijskimi ekipami, kar je bilo v času hladne vojne zelo velika reč, Rusija je temu resno pristopila.

Ugotovili so, da so imeli njihovi športniki hitrejšo regeneracija, boljšo vzdržljivost in nasploh boljše rezultate ob uporabi eleuterokoka.

Študijo so izvedli tudi s 1000 rudarji Sibirije, pri katerih so opazili, da so imeli kar dve tretjini manj primerov gripe, kot v času pred uživanjem eleuterokoka.

Študijo so opravili tudi z 14.000 tovarniškimi delavci in ugotovili, da je bilo ob uživanju eleuterokoka kar 40 % padec simptomov bolezni srca in visokega krvnega tlaka. 

Rezultati so jih presenetili, ker niso pričakovali, da bo tako dobro delovalo za tako različne ljudi. 

V našem svetu smo namreč navajeni osredotočenih učinkov in tisoč “zdravil” za to in tisto. Eleuterokok pa je zajel tako širok spekter delovanja. To so bili začetki odkrivanja adaptogenov, ki imajo prav takšne neverjetne sposobnosti!

Izraz adaptogen je uradno nastal leta 1947 s strani ruskega znanstvenika dr. Lazareva.

Izraz opisuje rastline, ki ustrezajo sledečim kriterijem: 

  1. Adaptogen je nestrupena rastlina.
  2. Adaptogena rastlina nudi učinek povečanja moči pred različnimi fizičnimi, kemijskimi in biološkimi stresorji.
  3. Adaptogen regenerira in uravnoveša fiziologijo telesa, ne glede na povzročitelja stresa. 

Z drugimi besedami mora biti adaptogen varen, zniževati stresne odzive telesa ne glede na izvor ter podpirati vsesplošno zdravje na način, da uravnoveša delovanje vseh sistemov in funkcij telesa, da zagotovi homeostazo. Vse brez stranskih učinkov.

To je velik zalogaj za eno rastlino. 

Takšni učinki, kot jih imajo adaptogene rastline so namreč nedosegljivi za farmacijo, saj jih ne morejo ponarediti v laboratorijih. Nedoesgljive so sintetiziranju, ustvari jih lahko samo mati narava, ki je pametnejša od ljudi!

Od kod adaptogenim rastlinam takšne sposobnosti?

Razviti jih morajo, da lahko preživijo same. Adaptogene rastline namreč rastejo pod izjemno stresnimi pogoji, tako da so prisiljene razviti tako nenavadne moči, zaradi katerih adaptogene rastline tradicije TKM, Ayurveda in sibirska fitomedicina velikokrat označijo kot božje, svete, čudežne.

Z uživanjem le teh, sposobnost adaptacije, prilagoditve na stresno okolje prevzamemo tudi sami. 

Adaptogenih rastlin ni veliko, med njih pa sodijo tudi eleuterokok, sveta bazilika, rodiola, noni, acai in seveda čaga ter še nekaj drugih.

Elevterokok sirup

~ Naravni adaptogen za otroke in odrasle ~

38,00

Sorodne objave

Trenutno ni novic.

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.