Pod zavihkom brezplačno preverite TEDENSKI JEDILNIK za zdravo izgubo telesne teže in e-revijo za Pomlad polno zdravja in vitalnosti!

Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Rastlinski viri beljakovin + beljakovinski proteinski recepti

Rastlinski viri beljakovin + beljakovinski proteinski recepti

Beljakovine so ključni gradniki telesa in imajo številne pomembne funkcije. V prehrani je pomembno zagotoviti zadosten vnos beljakovin, saj so bistvene za rast, razvoj, obnovo tkiv in delovanje telesa. Čeprav so živalski viri beljakovin dobro znani, obstaja tudi veliko rastlinskih virov, ki so odlična alternativa. V tem članku bomo predstavili najboljše rastlinske vire beljakovin in njihove prednosti.

Kaj so beljakovine?

Beljakovine so zapletene molekule, sestavljene iz aminokislin. Te aminokisline se povežejo v verige in tvorijo beljakovine, ki so nujne za delovanje celic in tkiv v našem telesu. Beljakovine imajo ključno vlogo pri gradnji mišic, kosti, kože, las, encimov, hormonov in številnih drugih pomembnih snovi v telesu.

Pomembnost beljakovin v prehrani

Beljakovine so pomemben gradnik telesa in so ključne za pravilno delovanje organizma. Imajo številne funkcije, med drugim prispevajo k rasti in razvoju mišic, obnavljanju tkiv, tvorbi encimov, hormonov in protiteles ter prenosu snovi v telesu. Pomagajo tudi pri ohranjanju zdrave teže, saj povečajo občutek sitosti.

Rastlinski viri beljakovin imajo številne prednosti, ki jih je vredno upoštevati pri načrtovanju uravnotežene prehrane. Tu so nekatere ključne prednosti rastlinskih virov beljakovin:

  1. Bogastvo hranilnih snovi: Rastlinski viri beljakovin so pogosto bogati z različnimi hranilnimi snovmi, kot so vlaknine, vitamini, minerali in antioksidanti. Te snovi so ključne za splošno zdravje in dobro delovanje telesa.
  2. Manjša vsebnost nasičenih maščob: Večina rastlinskih virov beljakovin ima običajno nižjo vsebnost nasičenih maščob v primerjavi z živalskimi viri. Zmanjšanje vnosa nasičenih maščob v prehrani lahko pozitivno vpliva na srčno-žilno zdravje.
  3. Dobri viri vlaknin: Rastlinski viri beljakovin so običajno tudi odličen vir prehranskih vlaknin. Vlaknine so pomembne za zdravje prebavnega sistema, saj spodbujajo redno blato in preprečujejo težave, kot je zaprtje.
  4. Nizko tveganje za alergije: Rastlinski viri beljakovin so praviloma manj alergeni kot nekateri živalski viri. To je pomembno za ljudi, ki imajo preobčutljivost ali alergije na beljakovine živalskega izvora.
  5. Primerni za vegane in vegetarijance: Rastlinski viri beljakovin so odlična izbira za ljudi, ki sledijo veganski ali vegetarijanski prehrani. Zagotavljajo zadosten vnos beljakovin in so ključni za ohranjanje zdrave prehrane.
  6. Okoljska trajnost: Rastlinski viri beljakovin imajo običajno manjši ogljični odtis in manjši vpliv na okolje v primerjavi z živalskimi viri. Z izbiro rastlinskih virov beljakovin lahko posamezniki prispevajo k trajnostni prihodnosti planeta.

S temi prednostmi so rastlinski viri beljakovin vse bolj priljubljeni med ljudmi, ki želijo izboljšati svoje zdravje, zmanjšati vpliv na okolje ali slediti specifičnim prehranskim omejitvam.

 

SIMPTOMI POMANJKANJA

Uživanje zadostne količine beljakovin je ključno za ohranjanje zdravega telesa in delovanje vseh telesnih sistemov. Vendar pa lahko premalo uživanja beljakovin v prehrani povzroči določene simptome, ki signalizirajo, da vaše telo potrebuje več beljakovin. Tukaj je nekaj pogostih simptomov, povezanih z pomanjkanjem beljakovin:

  1. Izguba mišične mase: Beljakovine so ključne za rast in vzdrževanje mišične mase. Pomanjkanje beljakovin lahko povzroči izgubo mišic, kar se lahko kaže kot zmanjšanje mišične mase, šibkost ali povečana utrujenost.
  2. Težave pri okrevanju po vadbi: Beljakovine so pomembne za obnovo in obnovo mišic po vadbi. Če opazite, da se po vadbi počutite izčrpani dlje časa ali da se poškodbe ali bolečine počasneje zacelijo, lahko to kaže na pomanjkanje beljakovin.
  3. Pogosti občutki lakote: Beljakovine pomagajo pri občutku sitosti in zmanjšujejo občutek lakote. Če imate pogoste občutke lakote ali se težko zadržujete med obroki, lahko to kaže na pomanjkanje beljakovin v prehrani.
  4. Slabša imunost: Beljakovine so ključne za delovanje imunskega sistema. Pomanjkanje beljakovin lahko oslabi imunski sistem in poveča občutljivost za okužbe, prehlade in druge bolezni.
  5. Slaba rast in razvoj: Otroci in mladostniki, ki ne dobijo dovolj beljakovin, lahko doživijo upočasnjenje rasti in razvoja. Prav tako je pomembno zagotoviti zadosten vnos beljakovin med nosečnostjo in dojenjem za pravilen razvoj ploda oziroma dojenčka.
  6. Slabše stanje kože, las in nohtov: Beljakovine so ključne za zdravo kožo, lase in nohte. Pomanjkanje beljakovin lahko povzroči suho kožo, lomljive lase in krhke nohte.

Če opazite te simptome, je priporočljivo preveriti svoj vnos beljakovin v prehrani. Posvetujte se z zdravnikom ali prehranskim strokovnjakom, da vam pomagajo pri načrtovanju uravnotežene prehrane, ki vključuje zadostno količino beljakovin za vaše potrebe.

 

RASTLINSKI VIRI BELJAKOVIN

Rastlinski viri beljakovin so izjemno pomembni za tiste, ki želijo slediti rastlinski prehrani ali preprosto želijo diverzificirati svoj vnos beljakovin. Tu je nekaj najboljših rastlinskih virov beljakovin, ki jih lahko vključimo v svojo prehrano:

  1. Oreh: Orehi so odličen rastlinski vir beljakovin, poleg tega pa vsebujejo tudi zdrave maščobe, vitamine in minerale. Lahko jih uživamo kot prigrizek ali jih dodamo solatam, pecivu ali drugim jedem.
  2. Leča: Leča je bogata z beljakovinami, vlakninami in železom. Uporabljamo jo lahko v enolončnicah, juhah ali kot prilogo k različnim jedem. Leča je tudi odličen vir esencialnih aminokislin.
  3. Soja: Soja je ena najboljših rastlinskih virov beljakovin, ki vsebujejo vse esencialne aminokisline. Tofu, sojino mleko, sojini kosmiči in sojini burgerji so odlične možnosti za vključitev soje v prehrano.
  4. Kvinoja: Kvinoja je polnovredna žita in odličen vir beljakovin, vlaknin ter mineralov, kot so magnezij in železo. Lahko jo kuhamo kot prilogo, dodamo v solate ali pripravimo kot kašo.
  5. Čičerika: Čičerika je priljubljena v sredozemski kuhinji in je odličen vir beljakovin ter vlaknin. S čičeriko lahko pripravimo humus, čičerikino juho ali jo dodamo v solate.
  6. Grah: Grah vsebuje visoko vsebnost beljakovin ter vlaknin. Uporabljamo ga lahko v različnih jedeh, kot so enolončnice, rižote ali solate.
  7. Konoplja: Konopljina semena in beljakovinski prah iz konoplje so odličen vir rastlinskih beljakovin. Vsebujejo tudi esencialne maščobne kisline, vlaknine in minerale.
  8. Chia semena: Chia semena so bogata z beljakovinami, vlakninami, omega-3 maščobnimi kislinami in antioksidanti. Dodajamo jih lahko v smutije, jogurte ali pekovske izdelke.
  9. Spirulina: Spirulina je modro-zelena alga, ki je bogata z beljakovinami, vitaminom B12, železom in drugimi hranilnimi snovmi. Lahko jo dodamo v smutije ali jo uporabimo kot prehransko dopolnilo.
  10. Mandlji so okusni oreščki, ki vsebujejo beljakovine, zdrave maščobe, vitamine in minerale. Lahko jih uživamo kot prigrizek, dodamo v solate ali jih uporabimo pri pripravi sladic.

 

Rastlinski viri beljakovin so odlična izbira za vse, ki želijo diverzificirati svoj jedilnik ali slediti rastlinski prehrani. Z njimi lahko zagotovimo zadosten vnos beljakovin ter hkrati koristimo za naše zdravje in dobro počutje.

Pomembno je, da vključimo raznolikost rastlinskih virov beljakovin v svojo prehrano, da zagotovimo zadosten vnos esencialnih aminokislin. Kombinacija različnih rastlinskih virov, kot so stročnice, oreščki, semena in polnovredna žita, nam lahko zagotovi popolne beljakovine.

Z uživanjem rastlinskih virov beljakovin lahko pozitivno vplivamo na naše zdravje, hkrati pa tudi prispevamo k zmanjšanju obremenitve okolja. Rastlinski viri beljakovin so okusni, raznoliki in lahko vključeni v številne jedi, kar nam omogoča, da uživamo v hranljivih obrokih brez žrtvovanja okusa ali prehranskih potreb.

Zato bodimo kreativni pri pripravi obrokov in vključimo najboljše rastlinske vire beljakovin v našo prehrano. S tem bomo poskrbeli za dobro počutje, zdravje ter trajnostno prihodnost sebe in našega planeta.

 

Beljakovine iz alg!

Rjave morske alge so odličen rastlinski vir beljakovin, ki ga je vredno vključiti v prehrano. Te alge so znane po svoji visoki vsebnosti hranilnih snovi in imajo številne koristi za zdravje. Tukaj je nekaj razlogov, zakaj so rjave morske alge odličen vir beljakovin:

  1. Visoka vsebnost beljakovin: Rjave morske alge so bogate z beljakovinami, kar je zelo koristno za vegetarijance, vegane in vse, ki si želijo diverzificirati svoj vnos beljakovin. Beljakovine v morskih algah vsebujejo tudi vse esencialne aminokisline, ki so ključne za pravilno delovanje telesa.
  2. Raznolikost beljakovinskih spojin: Rjave morske alge vsebujejo široko paleto beljakovinskih spojin, vključno z albumini, globulinom, prolaminom in glukosaminoglikani. Te spojine imajo različne koristi za zdravje in prispevajo k celovitosti prehranskega vnosa beljakovin.
  3. Bogastvo hranilnih snovi: Poleg beljakovin rjave morske alge vsebujejo tudi veliko drugih hranilnih snovi, kot so vlaknine, vitamini (B-skupina, vitamin K) in minerali (jod, železo, kalcij, magnezij). Vključitev teh alg v prehrano pripomore k uravnoteženosti prehranskega vnosa in zadovoljevanju dnevnih potreb po hranilih.
  4. Podpora zdravju: Rjave morske alge imajo številne koristi za zdravje. Njihova vsebnost hranilnih snovi lahko pomaga pri uravnavanju ravni holesterola, spodbuja zdravje srca, podpira zdravo presnovo in ima protivnetne učinke. Poleg tega nekatere sestavine rjavih alg, kot je fukoksantin, kažejo potencial za zaščito pred nekaterimi vrstami raka.
  5. Okoljska trajnost: Rjave morske alge so obnovljiv vir in njihovo gojenje ter pridelava imata manjši vpliv na okolje v primerjavi z nekaterimi drugimi vrstami beljakovin. Z uživanjem rjavih alg lahko prispevate k trajnostnosti in zmanjšanju obremenitve planeta.

Rjave morske alge lahko vključite v svojo prehrano na različne načine. Lahko jih dodate v juhe, solate, omake ali pripravite kot prilogo k glavnim jedem.

Veliko ljudi jih uživa v obliki prehranskega dopolnila, eko rjave morske alge - fitokompleks z imenom Nočno popravilo. Uživa se 1 - 2 kapsuli pred spanjem. To dopolnilo je del protokola za regeneracijo, hormonsko neravnovesje, pa tudi pri samih izzivih s prebavo, kožo, pomanjkanjem mikrohranil in drugimi izzivi.

 

rjave morske alge

Nočno popravilo: fitokompleks ekoloških rjavih morskih alg za 90 dni

Fitokompleks NOČNO POPRAVILO se pridobiva iz najbolj kvalitetnih rjavih morskih alg na …

68,00
51,00
-17,00

Rastlinski beljakovinski recept: Rastlinski proteinski smuti

Sestavine:

  • 1 banana
  • 1 skodelica mandljevega mleka
  • 1 žlica mandljevega masla
  • 1 žlica konopljinih semen
  • 1 žlica chia semen
  • 1 merica rastlinskega beljakovinskega praška (npr. grahov beljakovinski prašek)
  • 1 žlica kakava v prahu
  • 1 žlica medu (po želji)
  • Ledene kocke (za osvežitev)

Navodila za pripravo:

  1. V mešalniku zmešajte banano, mandljevo mleko, mandljevo maslo, konopljina semena, chia semena, rastlinski beljakovinski prašek in kakav v prahu.
  2. Dodajte žlico medu po želji za sladkanje smutija.
  3. Mešajte v mešalniku, dokler ne dobite gladkega in kremastega smutija.
  4. Dodajte nekaj ledenih kock za osvežitev smutija in ponovno premešajte.
  5. Smuti prelijte v kozarec in postrezite takoj.

Ta proteinski smuti je odličen način, kako v svojo prehrano vključiti rastlinske vire beljakovin. Banane poskrbijo za kremasto teksturo, medtem ko mandljevo mleko in mandljevo maslo dodata bogat okus. Konopljina semena in chia semena so polna hranilnih snovi, medtem ko rastlinski beljakovinski prašek zagotavlja potrebne beljakovine. Dodate lahko tudi kakav v prahu za čokoladni okus.

Ta smuti je odličen kot zajtrk ali prigrizek po vadbi, saj zagotavlja energijo in potrebne hranilne snovi za regeneracijo mišic. Je tudi odlična možnost za tiste, ki sledijo rastlinski prehrani ali želijo diverzificirati svoje obroke.

Uživajte v tem okusnem in hranljivem rastlinskem proteinskem smutiju!

 

Rastlinski beljakovinski recept: Rastlinski proteinski burgerji

Sestavine:

  • 1 skodelica čičerikine moke
  • 1 skodelica kuhanega kvinoje
  • ½ skodelice zmletih ovsenih kosmičev
  • ½ skodelice drobno sesekljanega čebule
  • 2 stroka česna, sesekljana
  • 2 žlici sveže sesekljanega peteršilja
  • 1 žlica limoninega soka
  • 2 žlici lanenih semen, namočenih v 3 žlicah vode
  • 1 žlica olivnega olja
  • Sol in poper po okusu

Dodatki za burgerje:

  • Polnozrnati hamburgerji
  • Listi sveže solate
  • Paradižnik
  • Avokado
  • Gorčica ali ketchup po okusu

Navodila za pripravo:

  1. V večji posodi zmešajte čičerikino moko, kvinojo, zmlete ovsene kosmiče, čebulo, česen, peteršilj, limonin sok, lanena semena (skupaj z vodo), olivno olje, sol in poper. Dobro premešajte, da dobite homogeno zmes.
  2. Pustite mešanico počivati približno 15 minut, da se sestavine povežejo in postanejo bolj oblikovalne.
  3. Medtem pripravite žar ali segrejte ponev na srednji ogenj.
  4. Oblikujte mešanico v burgerje enake velikosti. Po potrebi dodajte malo čičerikine moke, da se zmes nekoliko zgosti in postane bolj oblikovalna.
  5. Položite burgerje na žar ali v segreto ponev in pecite približno 4-5 minut na vsaki strani, dokler ne postanejo zlato rjavi.
  6. Medtem ko se burgerji pečejo, pripravite dodatke. Razpolovite polnozrnate hamburgerje in jih po želji rahlo popečite. Listje solate operite in pripravite paradižnik in avokado.
  7. Ko so burgerji pečeni, jih položite na polnozrnate hamburgerje. Dodajte list solate, rezine paradižnika in avokada. Začinite z gorčico ali ketchupom po okusu.
  8. Postrezite to okusno rastlinsko kosilo s solato ali prilogami po izbiri.

Ti rastlinski proteinski burgerji so odlična alternativa klasičnim mesnim burgerjem. So okusni, hranljivi in bogati z beljakovinami. Sestavine, kot sta čičerikina moka in kvinoja, nudijo visoko vsebnost beljakovin in vlaknin. Dodatki, kot so solata, paradižnik in avokado, pa poskrbijo za svežino in dodatne hranilne snovi.

 

Rastlinski beljakovinski zajtrk: Chia puding z oreščki in sadjem

Sestavine:

  • 3 žlice chia semen
  • 1 skodelica rastlinskega mleka (npr. mandljevo, sojino ali ovseno mleko)
  • 1 žlica agavinega ali javorjevega sirupa
  • ½ čajne žličke vanilijevega ekstrakta
  • Mešanica oreščkov (mandlji, orehi, indijski oreščki), grobo sesekljani
  • Sveže sadje po izbiri (npr. jagode, borovnice, rezine banane)
  • Kokosovi kosmiči ali narezana kokosova rezina (po želji)

Navodila za pripravo:

  1. V skledi zmešajte chia semena, rastlinsko mleko, agavin ali javorjev sirup ter vanilijev ekstrakt. Dobro premešajte, da se sestavine enakomerno združijo.
  2. Pustite mešanico stati približno 5 minut in nato ponovno premešajte, da preprečite nastanek grudic. Pustite jo počivati v hladilniku vsaj 2 uri ali čez noč, da se chia semena namočijo in tvorijo gosto teksturo.
  3. Ko je chia puding pripravljen, ga premešajte, da dosežete želeno konsistenco. Po potrebi dodajte malo rastlinskega mleka, če želite bolj tekoč puding, ali dodajte več chia semen, če želite bolj gost puding.
  4. V kozarce ali skodelice nalijte pripravljen chia puding.
  5. Dodajte grobo sesekljane oreščke in sveže sadje po vrhu. Po želji posujte še s kokosovimi kosmiči ali narezano kokosovo rezino.
  6. Postrezite svež, hranljiv in okusen rastlinski beljakovinski zajtrk.

Chia semena so odličen vir beljakovin, vlaknin in zdravih maščob. Ta preprost in zdrav chia puding je popoln za zajtrk, saj vam daje dolgotrajen občutek sitosti in energije. Oreščki dodajo hrustljavost in dodatno vsebnost beljakovin, medtem ko sveže sadje poskrbi za sladkost, svežino in vitamine.

Uživajte v tem okusnem in hranljivem rastlinskem beljakovinskem zajtrku, ki vas bo napolnil z energijo za začetek dneva.

Rastlinski beljakovinski prigrizek: Rastlinski proteinske kroglice z arašidovim maslom

Sestavine:

  • 1 skodelica mandljeve moke
  • ½ skodelice rastlinskega beljakovinskega praška (npr. grahov ali konopljinih beljakovin)
  • ½ skodelice arašidovega masla (brez dodanega sladkorja)
  • ¼ skodelice agavinega ali javorjevega sirupa
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • Prisežek soli
  • Kokosova moka ali zmlete oreščke za posipanje (po želji)

Navodila za pripravo:

  1. V večji skledi zmešajte mandljevo moko, rastlinski beljakovinski prašek, arašidovo maslo, agavin ali javorjev sirup, vanilijev ekstrakt in ščepec soli.
  2. Z rokami ali žlico dobro premešajte, da se sestavine enakomerno združijo in dobite gosto, oblikovalno zmes. Če je zmes presuha, dodajte malo vode po žličkah, da jo navlažite.
  3. Z rokami oblikujte majhne kroglice iz mešanice. Velikost kroglic prilagodite svojemu okusu.
  4. Če želite, lahko kroglice povaljate v kokosovi moki ali zmletih oreščkih za dodaten okus in teksturo.
  5. Položite kroglice na pladenj ali krožnik in jih postavite v hladilnik za približno 30 minut, da se utrdijo.
  6. Po želji kroglice hranite v hladilniku in postrezite kot zdrav in okusen rastlinski beljakovinski prigrizek.

Te rastlinske proteinske kroglice so enostavne za pripravo in nudijo visoko vsebnost beljakovin ter zdravih maščob. Arašidovo maslo dodaja bogat okus, medtem ko agavin ali javorjev sirup poskrbi za rahlo sladkobo. Lahko jih uživate kot prigrizek pred ali po vadbi, kot dopolnilo k zajtrku ali kot hiter in hranljiv prigrizek med obroki.

Uživajte v teh okusnih in zdravih rastlinskih beljakovinskih kroglicah, ki vam bodo dale energijo in zadovoljile vašo lakoto.

 

Rastlinska beljakovinska sladica: Rastlinske beljakovinske ploščice z datlji in čokolado

Sestavine:

  • 1 ½ skodelice mandljeve moke
  • ½ skodelice rastlinskega beljakovinskega praška (npr. grahov ali rižev beljakovinski prašek)
  • 1 skodelica mehkih datljev, brez koščic
  • ¼ skodelice kakava v prahu
  • 2 žlici arašidovega masla (brez dodanega sladkorja)
  • 2 žlici agavinega ali javorjevega sirupa
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • Ščepec soli
  • ¼ skodelice sesekljane temne čokolade (brez dodanega sladkorja)

Navodila za pripravo:

  1. Datlje postavite v posodo z vročo vodo in jih namočite približno 10 minut, da se zmehčajo.
  2. V večji skledi zmešajte mandljevo moko, rastlinski beljakovinski prašek, kakav v prahu in ščepec soli.
  3. V mešalniku ali kuhinjskem procesorju zmešajte namočene datlje, arašidovo maslo, agavin ali javorjev sirup ter vanilijev ekstrakt. Mešajte, dokler ne dobite gladke zmesi.
  4. Mešanico datljev dodajte v skledo z mešanico suhih sestavin. Dobro premešajte, da se sestavine enakomerno združijo in dobite gosto, oblikovalno testo.
  5. V testo vmešajte sesekljano temno čokolado, da se enakomerno razporedi.
  6. Testo stisnite v pekač velikosti približno 20x20 cm, ki ste ga obložili s peki papirjem, da se ploščice ne bodo prijemale.
  7. Ploščice postavite v hladilnik za približno 1-2 uri, da se strdijo.
  8. Ko se ploščice strdijo, jih narežite na kvadratke ali pravokotnike.
  9. Hranite jih v hladilniku in postrezite kot okusno, zdravo in rastlinsko beljakovinsko sladico.

Te rastlinske beljakovinske ploščice so odličen način za uživanje sladice, ki je bogata z beljakovinami in brez dodanega sladkorja. Datlji in arašidovo maslo dajeta naravno sladkobo, medtem ko kakav v prahu dodaja okus čokolade. Mandljeva moka in rastlinski beljakovinski prašek pa nudita dodaten vir beljakovin in hranilnih snovi.

Te rastlinske beljakovinske ploščice so odlična izbira za tiste, ki si želijo sladkati brez slabe vesti. So polne okusa, teksture in hranilnih snovi, hkrati pa so enostavne za pripravo. Uživate jih lahko kot sladico po obroku, kot prigrizek med obroki ali kot energijski dodatek pred vadbo.

Uživajte v teh okusnih in zdravih rastlinskih beljakovinskih ploščicah, ki vas bodo razvajale brez občutka krivde!

Sorodne objave

Letos znova odhajamo na IŽ! 7 dni za dušo in telo v JULIJU!

Otok Iž, skriti dragulj v Jadranu, je destinacija, ki ponuja veliko več kot le čudovite plaže in kristalno čisto morje. …

Diabetes in fotobiomodulacija ali rdeča svetlobna terapija

Rdeča svetlobna terapija, znana tudi kot fotobiomodulacija, je postala precej raziskana metoda za različne zdravstvene …

Kaj bi morali jesti kronično utrujeni, izčrpani, izgoreli ljudje?

Srčno vam priporočamo ogled spodnjega posnetka, ki je poln modrosti, predvsem pa razumevanja in strategije, kaj narediti …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.