Pod zavihkom brezplačno preverite TEDENSKI JEDILNIK za zdravo izgubo telesne teže in e-revijo za Pomlad polno zdravja in vitalnosti!

Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Qi gong: najbolj zdrava oblika vadbe, primerna tudi za starejše

Qi gong: najbolj zdrava oblika vadbe, primerna tudi za starejše

Na Kitajskem so dolgo časa ocenjevali uspešnost zdravnikov najprej po tem, kako dobro so uspeli zaščititi ljudi pred boleznimi, nato po tem, kako so znali zdraviti. Zdravniki so predpisovali vaje, s katerimi so ljudje ohranjali gibkost telesa, kakovost in globino diha ter splošno dobro počutje. Kitajske daoistične vadbe, o katerih govorimo, tradicionalno imenujemo daoin, Yangsheng oz. danes qigong, njihova posebnost pa je v tem, da nas usmerjajo k občutenju fizičnega telesa, k raztezanju, postopnemu preobražanju naše notranje strukture, za ohranjanje/ krepitev zdravja in dolgoživost. 

Z vadbo Qi gong izboljšamo svoje mentalno počutje in splošno zdravje (vadba blagodejno vpliva na celotno telo, hrbtenico, srce, ostale notranje organe, ožilje, prekrvavitev …), izboljšamo telesno počutje, se sprostimo po napornem dnevu, zmanjšamo napetosti in bolečine, revitaliziramo telo, umirimo um, dosežemo večjo vitalnost in čustveno stabilnost. Taka vrsta vadbe je še posebej primerna za starejše, saj temelji na počasnem in kontroliranem gibanju, kjer je možnost poškodb minimalna.

Tudi Dr. I-Min Lee, profesorica medicine na Medicinski fakulteti na Harvardu, pravi, da je preteči maraton ali prepogosto dvigovanje uteži prevelik napor za naše telo, zato priporoča 5 vrst treninga, in sicer: plavanje, Tai Chi in qigong, trening za moč, hojo in Keglove vaje. Takšne športne aktivnosti pomagajo pri izgubi teže in učvrstitvi mišic, po drugi strani pa pomagajo pri zaščiti srca, možganov in krepljenju kosti. 

Če vas zanima tovrstna vadba, pa se z njo srečujete prvič (ali pa tudi ne), vabljeni, da se serije qigong vaj naučite na prihajajočem tečaju  QI GONGA

VEČ INFORMACIJ O TEČAJU NAJDETE -> TUKAJ

Sorodne objave

Izpadanje las in fotobiomodulacija ali rdeča svetlobna terapija (alopecija areata in androgenetska alopecija)

Tukaj boste našli zapis o resnem izpadanju las, ne samo o situaciji, kjer se ti zdi, da je morda na krtači malo preveč …

Tedenski jedilnik za manj kilogramov! Hujšanje, vitkanje in zdrava izguba telesne teže

Dolgoletna priporočila omejevanja kalorij z namenom izgube odvečnihkilogramov so zavedla mnoge in danes vemo, da so …

Kaj je pogoj, da ženska zanosi? Kaj potrebuje ženska, preden zanosi? Priprava na zanositev

Kengurujka je oplojena in proces brejosti lahko dobesedno zaustavi in zamrzne do 2 leti. To mi je osebno povedal …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.