Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Psihični vzroki debelosti so zelo pogosti!

Psihični vzroki debelosti so zelo pogosti!

Vsebina iz izvrstne (beri: kratke in jedrnate) knjižice Vitkanje, avtorica opozarja na pomembnost celostnega pristopa k hujšanju (vitkanju), saj izjemne rezulate s programom vitkanja in tudi na tečajih dosega ravno zato, ker vključuje in razsrešuje psihične vzroke za debelost!

Maščoba, ki se kopiči v našem telesu, je v bistvu kot zaščita pred neprijetnimi izkušnjami, pred tem, da bomo emocionalno poškodovani, hkrati tudi pomeni, da nismo pripravljeni na nekaj novega (“poskusil bom, ko bom shujšal”). 

Debelost tudi pomeni, da se upiramo pogledu v svojo notranjost in se izogibamo soočanju s težavami. 

Odnos do lastnega telesa je nekaj več, kot samo hranjenje, pitje zadostne tekočine in spanje. Ljudje smo veliko več kot samo fizično telo, ki ima svoje fiziološke funkcije, ki jih moramo zadovoljiti. 

Debelost in nezdrav način življenja sta tako tesno povezana tudi z našim psihičnim stanjem, energetskimi blokadami, čustvenimi neravnovesji, negativnimi programi in podzavestnimi vzorci. Zaradi tega se pri hujšanju, kot pri kakršnikoli drugi zdravstveni težavi, moramo osredotočiti tudi na to področje in začeti z razreševanjem globljih in bolj subtilnih težav. 

To je v bistvu najtežji del ukvarjanja s seboj, saj zahteva korenite spremembe v razmišljanju, odnosih in dojemanju sveta. Je pa to edini način, da se resnično pozdravimo. Po motivacijski avtorici Louise Hay je vsaka fizična težava povezana z našimi notranjimi občutki in čustvenim dojemanjem sebe in sveta. 

 

Debelost je po njej povezana s preobčutljivostjo, strahom in nezmožnostjo, da se soočimo z lastnimi občutki, s potlačeno jezo in nepripravljenostjo na odpuščanje ter s potrebo po zaščiti. 

Maščobne blazinice na bokih tako kažejo na trmasto jezo, ki je povezana s starši. 

Maščoba na rokah pa nam sporoča prisotnost jeze zaradi odrekanja ljubezni

Če se nam maščoba nabira na stegnih lahko govorimo o potisnjeni jezi iz otroštva (pogosto na očeta).

Če imamo težave s trebušnimi “obročki” pomeni, da mogoče nismo bili dovolj negovani in ljubeče hranjeni. 

 

 

Za razreševanje vzorcev, ki so povezani z odvečnimi kilogrami in drugimi težavami pa se moramo poglobiti vase in najti načine ugotavljanja teh programov. 

Če želimo ugotoviti povezavo med čustvi in debelostjo, je zelo dobro, da si vsakič zapišemo, ko posežemo po nezdravi hrani, ki nas v trenutku potolaži (posebej, če nismo resnično lačni). Poleg tega pa zapišite kdaj, kaj in kako jeste (obrok, malice, prigrizke), kako se pri tem počutite, o čem razmišljate in zakaj jeste in ali se prehranjujete šele takrat, ko ste lačni (prepoznavanje občutka lakote). Po hrani pogosto posežemo po čustvenem izbruhu, neprijetnem dogodku ali takrat, ko smo zaskrbljeni. Jemo zelo hitro in brez zavedanja o kakovosti in količinah zaužitih živil.

S pozornostjo in zavedanjem bomo ugotovili kaj nas obremenjuje, kakšne vzorce je treba reševati in kdaj hrana postane naš zasilni izhod iz neprijetnih situacij.  S tem bomo dosegli tudi hitrejšo transformacijo, ne da bi posegli za piškotom ali čokolado, ki bosta le začasno sprostila napetost v našem telesu. Zavedanje je zelo pomemben korak pri kakršnikoli spremembi. 

Tudi takrat, ko se počutimo nesprejeto, depresivno, ko imamo vtis, da življenje nima smisla in da so košček, dva ali na koncu cela škatla piškotov naš edini pristni prijatelj, se je treba naučiti fokusirati in spremljati vse kar počnemo. To zavedanje, prisotnost v zdaj in dejansko opažanje detajlov (sem se odločil, da bom vzel piškot, grem do kuhinje, sem vzel piškot, sem naredil en grižljaj, pojedel sem cel piškot itd.) bo preprečilo čustveno ali kakršnokoli prenajedanje in nas bo prebudilo iz transa. 

Ko je hrana tolažba … 

Naslednjič lahko namesto tolaženja s hrano začnemo uporabljati drugačne tehnike. To tudi pomeni, da se reprogramiramo, da začnemo uporabljati pozitivne pristope (namesto moram jesti več sadja in zelenjave in ne smem jesti sladkarij, si lahko rečemo zaslužim si in zavestno izbiram najboljšo in najbolj kakovostno hrano, ki bo krepila moje telo). 

Z reševanjem čustvenih vzorcev se bo odprl en nov svet, svet ljubezni do sebe. Pojavila se bo tudi želja, da si privoščimo le najboljše za naše telo. Ko enkrat spoznamo kako smo čudovita bitja in ko rešimo podzavestne vzorce, ki nam komplicirajo življenje in nas oddaljujejo od naše resničnosti, ne bomo več želeli škodovati svojemu telesu z nezdravo prehrano. 

Zavestno prehranjevanje bi moralo postati vaš glavni cilj. To bo omogočilo ponovni stik s seboj, tako da ne boste več uporabljali hrane kot kompenzacijo za določene travme, čustva, druženje, počitek, ustvarjanje, bivanje v naravi … Če boste redno vadili zavestno prehranjevanje, boste dosegli popolno prisotnost in boste s časom ugotovili kako je izbira hrane, način kako, kdaj in v kakšnih količinah jo uživamo povezana z našimi notranjimi programi. Ozaveščanje bo tudi prineslo želeno spremembo, bolj zdravo izbiro in psihofizično zadovoljstvo. 

Na tečaju vitkanja bomo s pomočjo različnih tehnik našli različne vzroke, tako da bo vsaka udeleženka lahko dobila resničen vpogled v njene vzroke za debelost, ki bo s sledenjem programa vitkanja kmalu vse to le še spomin … resnično, brez pretiravanja!

https://klepetobkavi.si/dogodki/podrobnosti/tecaj-zdravega-hujsanja-vitkanja.html

Sorodne objave

Zakaj je čaga, po mnenju bownove terapevtke, dobesedno FENOMEN?

Na vprašanje, kako bisere iz Sibirije vpeljati v bownovo terapijo, zna najbolje odgovoriti prav bownova terapevtka – z …

So za slabo absorpcijo hranil krivi paraziti?

Vse več ljudi išče naravne načine za povrnitev ali ohranjanje zdravja, pri čemer spreminjajo stil življenja ter se …

Kaj je razlog za veliko potrošnjo alg v Aziji?

Po ocenah iz leta 2015 v Sloveniji za revmatizmom zboleva okoli 10 % populacije, po 75. letu pa ima več kot 80 % ljudi …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.