Pozor! 30% in 40% POPUST na hormonski program celičnega POMLAJEVANJA (ANTI AGE ADAPTO) z adaptogeni in hormonski program za obdobje menopavze (ADAPTO MENO)
Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Program prehrane za razkisanje, čiščenje in krepitev telesa

Program prehrane za razkisanje, čiščenje in krepitev telesa

Pod zavihkom BREZPLAČNO lahko najdete številne priročnike, med drugim tudi priročnik za alkalizacijo, kjer so zajeti tudi recepti. Danes z vami delimo del iz priročnika, ki vam utegne pomagati na vaši poti zdravja.

  1. Izločimo iz prehrane meso in izdelke iz mesa, mleko in mlečne izdelke, jajca, ribe, koncentriran sladkor v kakršnikoli obliki, procesirano hrano in stimulativne pijače
  2. Povečamo vnos sadja in zelenjave (poudarek mora biti na bazičnih živilih in posebnih skupinah živil, ki so opisani v besedilu)
  3. Uživamo več polnovrednih živil z nižjim glikemičnim indeksom
  4. Uživamo pretežno ekološka živila (najboljše čim bolj lokalna in sezonska)
  5. Uživamo sveže stisnjene zelenjavne sokove (če ni otekanja telesa)
  6. Nekaj časa se lahko tudi postimo (ob sokovih, zelenjavnih prevretkih, čajih in vodi)
  7. Pijemo filtrirano vodo

 

Primer dnevnega programa za razkisanje telesa

 

 

Močno zakisani 

Lažje zakisani

Ko vstanemo

0,5 l tople vode (spijemo po požirkih), 15 minut potem pa sveže stisnjen sok 

0,5 l tople vode (spijemo po požirkih) 15 minut potem pa sveže stisnjen sok

Zajtrk (15 - 30 minut po pitju jutranje vode)

30 minut po soku si lahko privoščimo bazični zajtrk (80 - 100 % bazičnih živil), ki ga pojemo med 7 in 9 h

30 minut po soku si lahko privoščimo bazični zajtrk (vsaj 70 % bazičnih živil), ki ga pojemo med 7 in 9 h

Malica 

sveže stisnjen zelenjavni sok ali dozorelo sezonsko sadje

sveže stisnjen zelenjavni sok ali dozorelo sezonsko sadje

Kosilo

bazično kosilo (80 - 100 % bazičnih živil), ki ga pojemo med 11 in 13 h

bazično kosilo (vsaj 70 % bazičnih živil), ki ga pojemo med 11 in 13 h

Malica

sok iz pšenične ali ječmenove trave (sveže stisnjen ali v prahu) – eko zelenje

sok iz pšenične ali ječmenove trave (sveže stisnjen ali v prahu) – eko zelenje

Večerja

bazična večerja (80 - 100 % bazičnih živil), ki jo pojemo med 17 in 19 h

bazična večerja (vsaj 70 % bazičnih živil), ki jo pojemo med 17 in 19 h

Napitki

topla voda, sveže stisnjeni sokovi, topla limonada iz limet ali limon z ingverjem, različni bazični čaji in bazični minerali v obliki citratov (2 merici v 1,5 l vode) katere pijemo čez dan ali 30 minut pred obrokom ali 1 h po obroku

topla voda, sveže stisnjeni sokovi, topla limonada iz limet ali limon z ingverjem, različni bazični čaji in bazični minerali v obliki citratov (1 merica v 1,5 l vode) katere pijemo čez dan ali 30 minut pred obrokom ali 1 h po obroku

Kopeli

vsak drugi dan bazična kopel celega telesa, vsak dan nožna kopel

enkrat do dvakrat tedensko bazična kopel celega telesa, vsak drugi dan nožna kopel

Masaže 

abjanga, limfna drenaža … večkrat mesečno, če si jo lahko privoščimo, lahko pa se sami masiramo vsak dan (abjanga samomasaža)

abjanga, limfna drenaža … večkrat mesečno, če si jo lahko privoščimo, lahko pa se sami masiramo vsak dan (abjanga samomasaža)

Telovadba

sprehod na svežem zraku, joga, qi gong, tai chi … 6 dni v tednu

sprehod na svežem zraku, joga, qi gong, tai chi … 6 dni v tednu

 

 

Bazični jedilnik

 

Razkisanje telesa je zelo pomembno orodje pri zdravljenju raka in lahko traja več mesecev. Zaradi tega je zelo pomembno, da prilagajamo svoje jedilnike letnim časom in uživamo čim več lokalnih, sezonskih in ekološko pridelanih živil. Jesen in zima sta letna časa, ko potrebujemo več toplote, saj se v telesu v tem času lahko nakopiči več vlage in mrazu. V jedilniku so zaradi tega prisotne jedi, ki nas pogrejejo. Presna hrana je iz tega razloga prisotna v manjši meri, kot bi sicer bila v spomladansko - poletnem času. Surovim živilom smo dodali tudi začimbe, ki nas pogrejejo. En dan v tednu lahko uživamo samo sveže stiskane zelenjavne sokove. Če imamo zelo šibak prebavni ogenj, je treba uživati veliko kuhane hrane (zlasti zelenjava mora biti kuhana), dodajati začimbe in prebavne encime za boljšo prebavo. V pomladno/poletnem času in ko se naš prebavni ogenj okrepi, lahko uživamo nekoliko več presne hrane (količina se vedno prilagodi morfološkemu tipu, stanju prebavnega ognja in neravnovesju). 

 

  • pred zajtrkom: voda, sveže stisnjeni sokovi z eko zelenjem, topla limonada z ingverjem
  • 3 ure po zajtrku za malico: sezonsko in ekološko sadje
  • 3 ure po kosilu: 3 do 5 dl sveže stisnjenega zelenjavnega soka iz ekološke zelenave z eko zelenjem 
  • Če želimo še več bazičnih živil v našem jedilniku, so lahko naši zajtrki sestavljeni le iz sadja (30 minut pred zajtrkom pa spijemo še sveže stisnjen zelenjavni sok z eko zelenjem). 
  • Če izvajamo prekinitveni post 16:8, lahko začnemo s prehranjevanjem ob 9 h in ga zaključimo ob 17 h. Zajtrk je v tem primeru sadni (pojemo večje količine do sitega), kosilo kombinacija brezglutenskega žita in zelenjave, večerja pa gosta juha ali enolončnica z nekaj stročnic ali brezglutenskih žit. Pol ure pred kosilom in večerjo pa pijemo zelenjavne sokove z eko zelenjem in če potrebujemo dodatne beljakovine, dodajamo nevtralne rastlinske beljakovine v prahu ali spodbujevalce kolagena z rastlinskimi beljakovinami. 
  • Odlično, če redno dodajamo kalčke in mikrozelenje
  • NE UŽIVAMO OLJ (tudi, če so hladno stiskana), MASLA (razen manjše količine 100% masla iz semen ali oreščkov), MARGARINE ali kakršnekoli procesirane tekoče ali trde maščobe. 
  • Redno dodajamo užitne alge zaradi naravnega vira joda in drugih mikrohranil (wakame, arame, hiziki, dulse, nori, kombu …). Kombu 1/3 palčke, wakame 1 palčka, nori 1-2 lista, ostale pa 1 jž na dan (vedno izberemo le eno algo na dan ali vsak drugi dan – odvisno od pomanjkanja nutrientov in zdravstvenega stanja – če jemljemo zdravila za ščitnico, ki že vsebujejo veliko joda, se izogibamo uživanju alg ali dodatkov iz alg). 
  • Začimbe uporabljamo v vseh jedeh. 
  • Pijemo toplo ali vročo vodo, bazične čaje (melisa, pljučnik, lipa, slez, šipek, listi breze, listi brusnice, robidovi listi, kumina, plahtica, zeleni oves, bezgov cvet, regrat in regratova korenina, ozkolistni trpotec, mačeha, janežev cvet, janež sladki koren, jetičnik, listi maline, orehov list, lakota, artičoka, sivka, žajbelj, smetlika, listi koprive, sporiš, ožepek, koriander, krebuljica, pirina korenika, ognjič, plavica, ingver, vrtnica, list zelene, drobnjak, cimetova skorja, majaron, rožmarin, timijan, peteršilj, čemaž, bazilika, šetraj, koper, pehtran, luštrek). Iz omenjenih rastlin lahko naredimo svojo čajno mešanico. Poleg tega si lahko privoščimo še toplo limonado z limono ali limeto ter z ingverjem in kurkumo (v popoldanskem času pa lahko dodamo še malo himalajske ali morske soli za krepitev ledvic). Limonado lahko spijemo 30 minut pred obrokom ali 1 h po obroku. Priporočam tudi kurkuma latte (1 čž kurkume, ½ čž cimeta, ščepec kardamoma, ½ čž ingverja v prahu, ščepec pippalija ali črnega popra, 2 dl domačega mandljevega ali kokosovega napitka – napitek zavremo, dodamo mešanico začimb, mešamo minutko – dve in je zlato mleko narejeno. Spijemo ga toplega. 
  • Bazični zelenjavni smutiji so tudi dobra izbira za malice (bolj v poletnem času in ne pozno popoldan ali zvečer, v jesensko/zimskem času se lahko pripravljajo kot mlačni napitki) in so lahko sestavljeni iz različne zelenjave, predvsem pa iz zelene listnate zelenjave, pšenične ali ječmenove trave, spiruline, klorele (eko zelenje) … Če pa se odločimo, da bomo za obrok imeli samo smuti potem mu lahko dodamo še malo avokada, namočenih semen ali oreščkov. V smutije lahko dodajamo različne začimbe (ingver, kurkuma, kajenski poper, cimet, kardamom, muškatni orešček …) ter limonin sok ali celo limono (v poštev pride samo ekološka limona). Smuti pijemo zelo počasi, s slamico in po končanem pitju obvezno izperemo usta z vodo. Tudi po uživanju citrusov ali živil z več kislin, izperemo usta z vodo, da nevtraliziramo kisline in na ta način preprečimo uničevanje zobne sklenine. Iz enakega razloga zob ne umivamo takoj po obroku (če pa jih želimo umiti, potem počakamo najmanj 1 h po obroku). Sveže stisnjeni zelenjavni sokovi so lahko sestavljeni iz različne sezonske zelenjave (lahko jim dodamo še malo limoninega soka in omenjene začimbe). Naj bo na jedilniku vsak dan sveže stisnjen sok iz zelene listnate zelenjave ali vsaj dodatek eko zelenja, ki ga dodajamo v zelenjavne sokove, smutije ali v mlačne jedi. 
Preverite tudi, kako je alkalizacija povezana s paraziti v spodnji oddaji:
Kje pa vi kupujete zelenjavo in sadje?
Po naših podatkih je zelenjava in sadje v Hofru še najboljša izbira med velikimi trgovci, če pa imate možnost pojdite po nakupih v Sadni vrt, ki se nahaja v Mengšu. Tam vam bo Franci Ravnikar ponudil izjemno zelenjavo, sadje in še marsikaj drugega. 
 
Seznam priporočenih izdelkov za razkisanje in alkalizacijo: 
Eko zelenje (28 vrečk) z zelenjem, algami in kalčki

Eko zelenje (28 vrečk) z zelenjem, algami in kalčki

Najbolj primerno za ljudi, ki imajo veliko obveznosti, malo časa za zdrav obrok, so veliko …

40,00
ConcenTrace; popolni spekter ionskih mineralov v sledeh

Mineralne kapljice (popoln spekter ionskih mineralov v sledovih)

Popolni spekter ionskih mineralov v sledovih za naravno ravnovesje telesa.

38,00

Sorodne objave

Izpadanje las in fotobiomodulacija ali rdeča svetlobna terapija (alopecija areata in androgenetska alopecija)

Tukaj boste našli zapis o resnem izpadanju las, ne samo o situaciji, kjer se ti zdi, da je morda na krtači malo preveč …

Tedenski jedilnik za manj kilogramov! Hujšanje, vitkanje in zdrava izguba telesne teže

Dolgoletna priporočila omejevanja kalorij z namenom izgube odvečnihkilogramov so zavedla mnoge in danes vemo, da so …

Kaj je pogoj, da ženska zanosi? Kaj potrebuje ženska, preden zanosi? Priprava na zanositev

Kengurujka je oplojena in proces brejosti lahko dobesedno zaustavi in zamrzne do 2 leti. To mi je osebno povedal …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.