Tereza Poljanič si je v času delovnega dopusta v domovini vzela trenutek tudi za obisk na Klepetu ob kavi. Predstavila nam je fermentirane izdelke, točneje vodni kefir in kombučo, ki veljata za res hranilen in predvsem črevesju prijazen napitek. Fermentirano hrano bi morali uživati vsak dan, saj ima, zraven ostalega, veliko podpornih elementov za prebavni sistem, uživanje kefirja pa se bo poznalo tudi na zmanjšanju potrebe po sladkem. Ne zamudite podrobnih navodil priprave, predvsem pa sproščenega pogovora o pretežno malo poznanem načinu fermentiranja doma. Kje sploh dobiti kefirjeva zrnca oz. kombučo ter zakaj pri pripravi nujno in brez slabe vesti uporabiti beli sladkor? Preverite v posnetku!
Raziskave so pokazale, da imajo probiotiki pozitiven vpliv (kar 70–80-%) na naš imunski sistem. Obnova črevesne flore pri akutnih težavah pa se vseeno ne zgodi instantno, čez noč: traja namreč okoli 3 mesece, pri kroničnih pa toliko mesecev, kolikor let je nastajala določena težava (npr. 7 mesecev, če se s težavo spopadamo 7 let).
Na tržišču je veliko dobre in okusne hrane, ki vsebuje probiotike (kefir, kislo zelje, repa …), vendar bi je morali pojesti zares ogromno, zaradi česar je optimalno, da kombinirate uživanje probiotične hrane z uvedbo kvalitetnih mikrobioloških kultur (oz., po domače, probiotika) v vsakodnevno rutino.
Komentarji