Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Primanjkuje ga polovici prebivalstva! B12 – vitamin proti utrujenosti in brezvoljnosti, za zdrave možgane in dobro kri

Primanjkuje ga polovici prebivalstva! B12 – vitamin proti utrujenosti in brezvoljnosti, za zdrave možgane in dobro kri

Prve tri asociacije, ki nam rade pridejo na misel, ko slišimo za B12, so: vegani (da jim ga primanjkuje), utrujenost in živci oz. pomnjenje. Ampak ni samo to. Vitamin B12 ima pomembno vlogo pri številnih procesih v telesu. Uravnava torej delovanje živčnega sistema ter zmanjšuje utrujenost in izčrpanost, ki sta lahko dva izmed prvih znakov pomanjkanja vitamina B12. Poleg pravilnega delovanja živčevja je vitamin B12 ključen za normalno psihološko delovanje. Spodbuja različne možganske in kognitivne funkcije (spomin, branje, pisanje, govor, pozornost – vse to so dejavnosti, na katere vpliva B12) ter skrbi za presnovo maščob, tvorbo eritrocitov oz. rdečih krvnih telesc, za presnovo makrohranil v mikrohranila, tvorbo DNK, ureja pravilno rast in razvoj ter pravilno delitev celic. 

B12 za zdrave možgane, dobro kri, zdrav razvoj, proti utrujenosti pa tudi pri psihičnih stanjih (depresija itd.). 

Raziskave kažejo, da pomanjkanje vitamina B12 občuti približno 50 % prebivalstva, glavni simptomi pomanjkanja pa so: 

  • utrujenost

  • pozabljivost

  • motnje pozornosti

  • slabokrvnost

  • težave z govorom

  • zaostajanje v razvoju (pri otrocih)

  • depresija

  • razdražljivost

Kje ga najdemo? V naravi je pravzaprav zelo malo organizmov, ki zmorejo sintetizirati tako kompleksno molekulo, kot je B12. Mednje spadajo določene bakterije, ki se nahajajo pod in nad zemljo. Prek živali, ki uživajo travo, kot je na primer govedo, zaidejo v živalsko črevesno floro. Tam se razmnožujejo in ustvarjajo vitamin B12. Nekaj vitamina B12 vsebujejo določene alge, fermentirani izdelki iz soje, v sledovih ga najdemo tudi v kislem zelju. Kljub temu pa ga v tej hrani ni dovolj, zato je zelo priporočljivo, da v primeru rastlinskega prehranjevanja vitamin B12 dodajamo v obliki prehranskih dopolnil. To velja tudi za vsejedce, ki imajo težave z želodcem, starejše in ljudi z napornimi službami. 

Kateri ljudje so najbolj najbolj na udaru, ko govorimo o pomanjkanju B12? Rizična skupina so prav gotovo vegani pa tudi ljudje, ki so pod dolgotrajnim stresom, starejši in nekateri otroci. 

B12 1000mg biološko aktivni, veganski 60 kapsul (visoko potencirano)

Izdelek vsebuje 60 kapsul, vsaka vsebuje po 1000 mg vitamina B12.

12,00

Sorodne objave

Vodnik za boljše počutje (pomaga "kar tako" in v primerih brezvoljnosti, depresije, anksioznosti)

Glede na trenutne okoliščine, s katerimi se soočamo in ki drastično spreminjajo naš način življenja, omejujejo socialni …

Vodnik po težavah z očmi

Če imate izzive z očmi, kot so rdečica, srbečica, bolečine ali suhe oči, občutek peska in kljuvanja v očeh, krvave oz. …

So alge popolno hranilo?

V osnovi alge povezujemo z morjem in posledično z jodom. Ampak alge niso samo jod. Gre za popolno hranilo in naravnen …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.