Pod zavihkom brezplačno preverite TEDENSKI JEDILNIK za zdravo izgubo telesne teže in e-revijo za Pomlad polno zdravja in vitalnosti!

Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Preverite, katera barva ste?

Preverite, katera barva ste?

Barva je elektromagnetno valovanje, ki ima frekvenco med 380 in 750 mikronov. Barve vplivajo na nas, ker smo ljudje energijska bitja in ker je naše energijsko telo spekter sedmih barv, ki predstavljajo sedem osnovnih čaker. Zanimivo, kako se znova stvari povezujejo.

Pravilna uporaba barvnih kombinacij blagodejno vpliva na naš organizem in s pomočjo pravilne uporabe barv harmoniziramo naš organizem, razvijamo telesne in duševne funkcije, ter energetsko obogatimo naš bivalni in delovni prostor.

Različni ljudje imamo radi različne barve in zato na vsakega posameznika različno vplivajo. Tega se ne da spremeniti, tako pač je. Barve, ki nas privlačijo kažejo na prepustnost, imajo sproščujoč in ugoden vpliv na naš organ. Kdor ima, recimo, rad neko barvo, sprejme tudi njene lastnosti, ki so hkrati njegove osebnostne lastnosti. Barve, ki nas odbijajo kažejo na moten pretok oziroma energetsko blokado.

Če verjamete v moč barv ali ne, vseeno delujejo. Barvna terapija je priznana veda in lahko pomaga, deluje na zavednem in nezavednem nivoju. 

 

Značilnosti posameznih barv:

RUMENA barva je barva sonca, svetlobe in optimizma, ki poživlja, aktivira in osvobaja pred strahovi. Ohranja budnost in spodbuja koncentracijo in motoriko, ima pozitiven učinek na počutje. Ugodno vpliva na dihalne organe, pomaga pri zdravljenju psihonevroz, zvišuje krvni pritisk, pospešuje pulz in veča hitrost dihanja. Ugoden vpliv ima na živčevje.

ORANŽNA Simbolizira delavnost in kreativnost, pa tudi veselje zrelost, rast in zdrav odnos do spolnosti. Zelo primerna je za prostore, v katerih želimo vzpodbuditi prijetno in toplo vzdušje. Spodbuja tudi apetit in je primerna za kuhinje in jedilnice. Oranžna krepi pljuča, trebušno slinavko in vranico in spodbuja delovanje srca ter pospešuje prebavo. 

RDEČA je signalna barva, barva strasti, vitalnosti, prodornosti. Spodbuja intelektualni razvoj in aktivnost. Preveč rdeče lahko škodi, je lahko tudi  vznemirjajoča. Zato je pri uporabi rdeče v prostoru potrebna zmernost. Rdeča povečuje mišični tonus, pospešuje pulz, viša krvni tlak, pospešuje krvni obtok, izločanje adrenalina in delovanje jeter, poglablja dihanje. Lahko povzroči glavobol in ni primerna za hitro jezljive in čustveno nestabilne osebe. Velja za apotropejsko barvo (ščiti pred negativnimi silami in uroki)

ZELENA je najbolj naravna barva in simbolizira harmonijo, je barva vegetacije, povezujemo jo z naravo, simbolizira življenje, mladost, neizkušenost, pa tudi pomlad in svežino. Je prijetna in precej nevtralna, zato dobi pravi prizvok v kombinaciji z drugimi barvami; kombinacije z modro in belo dajo zeleni pozitivno naravnanost, kombinacija s črno, oranžno in vijolično pa negativnost. Ima nasprotne učinke kot rdeča, znižuje krvni tlak, umirja živčni sistem in migrene, vzpostavlja osebno ravnotežje, odpravlja izčrpanost in nespečnost, ter širi kapilare.

RJAVA Barva je, tako kot zelena, najpogostejša barva v naravi. Sicer je rjava manj priljubljena barva, saj jo pogosto povezujemo s telesnimi izločki, blatom, zemljo in odmrlimi rastlinami. Lahko deluje tudi precej povprečno, celo zdolgočaseno in simbolizira prilagojenost ter staranje predmetov.

ČRNA je barva negacije življenja in svetlobe, ki jo mnogi povezujejo z negativnim, z žalovanjem. Črna barva je tudi najbolj formalna barva in barva ponosa ter elegance, označuje moč in skrivnostnost. V naravi črne praktično ni, je le črnikasta (premog, nekatere vulkanske kamnine). V bivalnem prostoru lahko večja količina črne deluje dušeče in mračno, barva namreč odvaja energijo, lahko paralizira in krepi depresivna stanja. Primerna je le za nekatere dodatke in popestritev manjših površin.

SIVA je mešanica med belo in črno. Je barva pepela in megle. Ponazarja lahko zdolgočasenost, pa tudi otožnost in žalost. Med vsemi barvami je najmanj izrazita, lahko pa deluje tudi zelo neprijetno, zlasti v temnejših odtenkih. Poleg svoje turobnosti, negotovosti, minljivosti siva barva ponazarja tudi točnost, refleksivnost in teorijo.

BELA Simbolizira jasnost, nedolžnost in čistost, pa tudi nov začetek, rojstvo. V povezavi z rahlimi modrimi odtenki deluje zelo hladno. Je tudi simbol božanskosti, popolnosti, ponosa, dobrote in večnosti. Belo stanovanje je svetlo, izgleda prostorno, vendar veliko beline izgleda pusto, sterilno in skoraj bolnišnično, zato se priporoča, da bele stene krasijo poslikave, posterji ali uokvirjene slike. Pri otrocih je zelo priljubljena, saj bela ne ločuje med realnim in domišljijo; je barva domišljije. Pretirana navezanost na belo pa pri otrocih lahko opozori na slabo vključenost v okolico in beg pred osamljenostjo.

 

BARVE V TEDNU

Barve nam pomagajo, da lažje in bolj lahkotno živimo, delujemo in sledimo svojim željam in ciljem. Če vemo katere energije prevladujejo v določenem dnevu, bomo svoje aktivnosti prilagodili temu ali podprli energijo dneva z ustreznimi barvami garderobe. Barve lahko namreč popravijo ali izboljšajo razpoloženje, umirijo um, spodbudijo ustvarjalnost, občutke sreče, žalosti... prek dojemanja barv lahko kromaterapevti celo diagnosticirajo in zdravijo najtežje bolezni. Z barvami pa lahko okrepimo tudi energijo posameznega dneva, kajti vsak dan ima svojo barvo.

Ponedeljek: bela
Torek: rdeča
Sreda: rumena
Četrtek: modra
Petek: zelena
Sobota: vijolična
Nedelja: oranžna

 

VAŠA ŽIVLJENJSKA BARVA

Kakšen barvni tip osebnosti ste in katere lastnosti pripadajo tej barvi, si lahko izračunate iz svojih rojstnih podatkov.

Številke vašega rojstnega dne seštejte kot enomestna števila. Primer: če ste rojeni 22.12.1969, seštejte 2+2+1+2+1+9+6+9 in dobili boste število 32. Ker pa mora število biti enomestno, seštejte še 3+2 in tako dobite vaše število 5, ki ustreza modri barvi.

1 = rdeča
2 = oranžna
3 = rumena
4 = zelena
5 = modra
6 = vijolična
7 = rožnata
8 = zlata
9 = bela

 

1-rdeča Pripadate ljudem, ki so strastni, saj živite za ta trenutek in v življenju želite izkusiti prav vse. Ste odkriti in direktni. Pri delu bodite sami svoj šef. Ne pustite se voditi, raje vodite druge. Ne zadržujte čustev, ker to slabo vpliva na vas.

2-oranžna Ste zelo družabni, radi se zabavate. Odzivate se s čustvi in kaj hitro odkrijete čustva drugih. Vaša slabost je pomanjkanje samozavesti.   

3-Rumena Nadarjeni ste za pisanje in spretni z besedami, zato vašemu talentu ustreza novinarstvo, marketing in računalništvo. Nagnjeni ste k nespečnosti.

4-zelena Radi imate red in v naprej načrtujete. Večkrat potrebujete čas za prilagajanje novostim. Vztrajno se držite svojih čustev in materialnih dobrin. Čeprav imate radi družbo, se večkrat počutite utesnjene. Ustreza vam delo kjer se ukvarjate s cvetličarstvom in vrtnarjenjem.

5-modra Prisegate na poštenost in iskrenost. Svoja prepričanja vedno zagovarjate do konca. Ste odličen pripovedovalec, saj imate bogato domišljijo in zato zelo radi komunicirate. Najraje se sproščate ob glasbi.  

6-vijolična Imate bogato domišljijo, ki vas vzpodbuja h kreativnosti. Imate oko za dobre stvari. Umetnost, opremljanje in moda so vam pisani na kožo.

7-rožnata Ste potrpežljivi in razumevajoči. Kot gostitelj se odlično znajdete. Administrativna dela vam gredo odlično od rok.

8-zlata Sodite v skupino ljudi, ki so zelo prijazni in odprti. Ste perfekcionist in ste strogi do sebe. Stežka prenesete poraz, ranljivost sprejmete kot poraz. Tudi stežka pokažete svoja čustva. Ste nadarjeni in rojeni za poučevanje. 

9-Bela je barva svetlobe in je simbol nedolžnosti. Predstavlja vzvišenost, mir, širino in po drugi strani zadržanost. Z belo barvo sodite v skupino ljudi, ki želijo vse življenje ostati svobodni in nevtralni ter so hkrati naravnani v prihodnost.

  

Branka Urbanija:

-Praktik barvne terapije
-Oblikovalka za interier
-univ.dipl.antropologinja
-praktik Feng shiu
-Coach, karierni coach
-NLP mojster

E : branka@indekor.info
W: www.indekor.info
W: www.mojuspeh.si
M: 031 762 345

Sorodne objave

Trenutno ni novic.

Nazaj

Komentarji

Komentiral Silvana |

Pozdravljeni vsi skupaj,

redno spremlajm vašo oddajo in vsak dan najdem kaj zase.
Hvala za vaš pozitiven prispevek k vsemu dobremu.
Silvana

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.