Kaj je najboljše jesti, ko nas lovita prehlad in gripa?
Vsakakor v tem času posegajte po bolj lahkotni hrani, hrani, ki greje (zelenjavne juhice, dušena sezonska zelenjava, kislo zelje, radič, sladki krompir), temno zeleni zelenjavi (kodrolistnati ohrovt, brstični ohrovt, špinača, blitva, brokoli, alge) in jagodičevju, kakiju, limonah, grenivkah, pomarančah …
Primeri jedilnikov, ki bodo okrepili telo
ZAJTRK
-
Jesenski smuti: zelenolistnati ohrovt ali špinača, avokado, banana, limonin sok, ananas ali jagodičevje, topla voda (kokosova voda)
-
Jutranji smuti: avokado, banana, rastlinsko mleko (mandljevo, riževo, kokosovo), jagodičevje, ovseni kosmiči in dateljni (ali javorjev sirup)
-
Ovseni kosmiči, preliti z mlekom (rastlinskim) – lahko jih namočite že zvečer; cimet, granatno jabolko, kaki, jagodičevje
-
Kuhani ovseni kosmiči ( v mleku ali kombinaciji mleko in voda), dodate narezano banano, cimet, kakav, jagodičevje (lahko ga malo pokuhate zraven)
-
Prosena ali ajdova kaša, mleko (rastlinsko), cimet, presni kakav, kaki, granatno jabolko
-
Nesladkani kompoti s cimetom in klinčki
KOSILO ali VEČERJA
-
Zelenjavne juhice: narezana različna zelenjava (čebula, korenje, koleraba, por, česen, koleraba, bučke, cvetača, stročnice), lovor, kumina, šetraj, kajenski poper
-
Bučna juha z ajdovo kašo, začinjena z česnom in kurkumo (lahko tudi malo ingverja)
-
Bučna juhica iz pečene buče z česnom, ingverjem in muškatnim oreščkom
-
Lečina juhica z zelenjavo (čebula, česen, korenček, bučke ali sladek krompir, cvetača) začinjeno s kumino in kurkumo (dodamo lahko limonin sok na koncu)
-
Brokolijeva juha z muškatnim oreščkom in česnom
-
Popečen kruh (ržen, pirin, ajdov) z zelenjavnim namazom (lečin namaz, humus, fižolov namaz)
-
Zelenjavna juha s stročnicami (por, zelena, buča, kuhana leča in ščepec kurkume), tofu, sveža ali na pari pripravljena špinača, začinjena s sezamovimi semeni, ščepcem soli in olivnim oljem.
-
Ajdova kaša v zelenjavni rižoti (česen, čebula, korenček, bučke, rdeča pesa)
-
0,3 dl noni soka in porcija kuhane cvetače ali brokolija, začinjena z olivnim oljem, soljo, jabolčnim kisom in brinovimi jagodami ter mariniran in popečen tofu (sojina omaka, česen, rožmarin), 2 rezini črnega kruha in pečena hruška s cimetom
Zakaj noni?
Noni zaradi vsebnosti prokseronina krepi imunski sistem. Deluje protivirusno in protiglivično ter preprečuje okužbe. Z njim se uspešno izognete sezonskih gripam in prehladom, vsebuje pa tudi aktivne učinkovine s protibakterijskimi lastnostmi, ki lahko uničijo nekatere seve, odgovorne za okužbe dihal, kože in prebavnega trakta.
Komentarji