Danes prejmeš GRATIS knjižico VITKANJE ob nakupu paketa za zdravo izgubo teže!
Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Preveč ali premalo kisline?! Ste prepričani, da si z zmanjševanjem kisline res delate uslugo?

Preveč ali premalo kisline?! Ste prepričani, da si z zmanjševanjem kisline res delate uslugo?

Vas peče zgaga, čutite napenjanje v trebuhu, hudo napihnjenost, občutek težkosti, utrujenost po jedi, pekoč občutek v želodcu? Se vam kolca ali imate vetrove, zaprtje? Vse to kaže na želodčne težave, ki so lahko posledica hrane in neustreznega ritma hranjenja, uživanje mrzlih pijač med in po jedi, pomanjkljivega žvečenja, prenajedanja, stresa in še česa. TKM želodčne težave povezuje z oslabljenim vraničnim čijem, želodec pa poleg prebave hrane “prebavlja” čustva in misli. Zelo je pomembno, da najdemo način, da se redno sproščamo in zmanjšamo negativen vpliv stresa, ki sproži različne procese, katerih posledica je spremenjeno delovanje tudi v prebavnem traktu, in drugih močnih čustev (jeza, bes, zaskrbljenost …), saj so tesno povezani z zdravjem želodca. Obstaja veliko odličnih podpornih rastlin in dodatkov za želodec. 

PRIPOROČILA

Glede na svojo telesno konstitucijo naredite urnik prehranjevanja in število obrokov. 
Preverite, kateri konstitucijski tip ste: KATERA DOŠA SI? https://klepetobkavi.si/brezplacno.html 
Jejte manjše obroke, monoobroke - le eno vrsto hrane naenkrat. Najejte se do 80 % (vsaj 20 % želodca pustite praznega). Hrano dobro prežvečite (vsaj 32-krat). Za nekaj tednov se odpovejte glutenu in laktozi ter primerjajte počutje. Potem se za nekaj tednov odpovejte še mesu in mesnim izdelkom pa tudi jajcem. 
Pol ure pred jedjo popijte kozarec tople vode ali čaja. Vsaj eno uro po jedi ne pijte ničesar (razen toplega čaja, če re obrok bil zelo suh). NIKOLI ne pijete MRZLIH PIJAČ IZ HLADILNIKA ALI Z LEDOM!

 

 

Izjemno pomembno je tudi ustrezno kombiniranje živil. Slabo kombiniranje živil lahko namreč povzroča prebavne težave, fermentacijo, gnitje hrane v črevesju, vetrove itd.  Če nepravilno kombiniranje traja dlje časa, pa se lahko celo razvijejo toksemija (zastajanje strupov v telesu), alergije, bolezni ali druga neravnovesja. 

Preverite, ali pravilno kombinirate živila (in zakaj je to pomembno)! Najboljše in najslabše kombinacije jedi:

Preveč ali premalo kisline? 

Želodčna kislina in encimi se mešajo s hrano in jo pretvarjajo v gosto tekočino, ki potem preide v dvanajsternik, kjer se nadaljujeta prebavni proces in absorpcija hranil. Pri človeku je okolje v želodcu zelo kislo, saj tako uničuje škodljive bakterije, glive, kvasovke in parazite, aktivira encime za prebavo beljakovin in pospešuje peristaltiko. Naloga želodca je tudi pomoč pri absorpciji različnih mineralov (posebej cinka, magnezija, kalcija, železa). Kislina z encimi bi lahko poškodovala želodčno sluznico, vendar se ta zaščiti z izločanjem zaščitne sluzi. Kadar se želodčna sluznica ali sluznica dvanajstnika vnameta zaradi nepravilne prehrane in prenajedanja, bakterij (posebej Helicobacter pylori), prekomernega uživanja alkohola,zdravil, kroničnega stresa, jeze, razburjanja, zaskrbljenosti, kajenja … in ne more več izločati zadostne količine zaščitne sluzi, lahko prihaja do različnih težav, kot so: gastritis, peptična razjeda, Cushingova razjeda, rak na želodcu, plastični linitis, Zolinger-Ellisonov sindrom, dispepsija … Medicina velikokrat priporoča zdravila za zmanjševanje želodčne kisline, čeprav so simptomi za preveč in premalo želodčne kisline velikokrat podobni (zgaga, refluks, občutek kisline, pekoč občutek v požiralniku …), posebej, ko imamo težave s spodnjim požiralnikovim sfinkterjem, saj, če želodec ni dovolj kisel. Dodatno zmanjševanje želodčne kisline na žalost pripelje do še večjih komplikacij (utrujenost, razvijemo alergije in občutljivost na določene skupine živil, prebava se poslabša, pojavijo se težave z napihnjenostjo in vetrovi, razdražljivim črevesjem, težave z lasmi, nohti, kožo, vnetji, okužbami itd.), ker se je v praksi pokazalo, da večina ljudi trpi za pomanjkanjem želodčne kisline, ki se tudi kaže kot napenjanje v trebuhu, huda napihnjenost, občutek težkosti, utrujenost po jedi, pekoč občutek v želodcu, občutek nabitosti po težkem beljakovinskem obroku, kolcanje, vetrovi, zaprtje … Če se nam omenjeni simptomi pojavijo po beljakovinsko bogati hrani, potem lahko sklepamo, da je težava v premalo želodčne kisline, če so podobni simptomi po zelenjavi, škrobnati hrani, hrani z več ogljikovimi hidrati in maščobami, pa je težava verjetno v pomanjkanju encimov. 

 

Pomoč pri želodčnih težavah

  • Če potrebujemo nekaj za regeneracijo sluznic, potem je dobro dodajati L-glutamin, aloe vero, probiotike in zlasti veliko klorofila/zelenolistnate zelenjave/zelenih napitkov, ki odlično blažijo vnetja in pomagajo pri regeneraciji sluznic ter harmoniziranju želodčne kisline.

  • Čaji in začimbe, ki nam lahko pomagajo, so: kamilica, janež, angelika, rman, koprive, kolmež, ingver, kurkuma, janež, koromač, kumina. Kurkuma, recimo, je odlična začimba za razdražen želodec. Obstajajo klinične študije, ki potrjujejo, da je kurkumin (aktivna sestavina v kurkumi) koristen pri prebavnih težavah in vetrovih. 

  • Pomembno je, da uživamo veliko zelene listnate zelenjave, vključno z alfalfa, pšenično, ječmenovo in pirino travo ali tekoči klorofil (klorofil, kot rečeno, blaži vnetja in pomaga pri regeneraciji sluznic ter harmoniziranju želodčne kisline). 

  • Tudi zelenjavni sokovi so lahko koristni pri zdravljenju (sveže stisnjen sok iz korenja, koromača, s koščkom ingverja, sveže stisnjen sok iz zelja …): od 1 do 2 kozarca sveže iztisnjenega soka na dan, ki ju je treba tudi razredčiti z vodo (lahko se doda še malo klorofila).

  • Tudi kutine so čudovit sadež z veliko pektina, tako da jih lahko uživamo kuhane in zmlete v kašo. Pomagajo tudi: pelin, brezalkoholna švedska grenčica (1 čž, 15 minut pred obrokom, ki je bogat z beljakovinami), grenka zelenjava, omega-3, olje črna kumina, betakaroten, prebavni encimi, probiotiki, betain HCL (le če je zmanjšana želodčna kislina in nikakor takrat, ko imamo razjede, gastritis, preveč želodčne kisline ali jemljemo protivnetna zdravila), cink, vitamin E. 

  • Pri težavah s H. pylorijem pa so izjemno koristni mastika, mačji krempelj, vitamini B-kompleksa (posebej folna kislina in B12), vitamin C, prebavni encimi in probiotiki.

 

Kurkumin kompleks z Curcogreen (BCM-95)

Klasični izdelki iz kurkume zgolj povečajo metabolične nivoje kurkumina v krvnem obtoku, …

34,00

Eko zelenje (28 vrečk) z zelenjem, algami in kalčki

Najbolj primerno za ljudi, ki imajo veliko obveznosti, malo časa za zdrav obrok, so veliko …

36,40

Biotiki - premium mikrobiota kompleks (+encimi, +eko prebiotiki)

Uravnovešena črevesna flora je steber naše obrambe, ravnovesja, našega zdravja.

38,00
33,00
-5,00

Sorodne objave

Diagnoza za osteoporozo ni končna obsodba! V koliko letih se obnovijo kostne celice?

Po 30. letu starosti se začne postopna izguba kostne mase, najmočneje pa se to pozna pri ženskah v prvih letih po …

Celostno nad težave s spominom!

Z leti postajamo vse bolj pozabljivi, kar pa še ne pomeni, da smo tudi dementni. A vseeno nam je to prav slaba tolažba v …

Hrana, dodatki in navade, ki pomagajo znižati visok krvni tlak!

Visok krvni tlak je pogosto posledica uživanja hrane, ki zakisa in zgosti kri. Okoli 50 % Slovencev ima povišan krvni …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.