Pozor! 30% in 40% POPUST na hormonski program celičnega POMLAJEVANJA (ANTI AGE ADAPTO) z adaptogeni in hormonski program za obdobje menopavze (ADAPTO MENO)
Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Prekinitveni post in post za samozdravljenje

Prekinitveni post in post za samozdravljenje

Prekinitveni post pomeni, da določeno časovno obdobje v dnevu ne uživamo hrane ali pijače, ki vsebuje kalorije, preostanek dneva pa se prehranjujemo. Najbolj priljubljena metoda je 16 : 8, pri kateri je osnovni princip ta, da se vsak dan postimo 16 ur, kar vključuje tudi čas, ko spimo. Vsi obroki so zaužiti v okviru 8 ur. 
Če torej zadnji obrok pojeste ob 19. uri, lahko naslednji dan začnete jesti ob 11. uri. Med postom je dovoljeno piti vodo in druge pijače, ki ne vsebujejo kalorij. Lahko pa je to razmerje med hranjenjem in postom različno (24:0 enkrat do dvakrat tedensko, 18:6, 14:10, 12:12 vsak dan, dieta 5:2, ko se prekinitveni post izvaja le dva dni v tednu in se takrat omeji vnos kalorij na približno 500 do 600 kcal itd.). 
Prekinitveni post je lahko dobra izbira na poti do boljšega zdravja. Če pa bi se prehranjevali z nizko maščobno, polnovredno rastlinsko prehrano ne bi potrebovali prekinitvenega posta. Do pozitivnih lastnosti intermitentnega postenja kot so:

 • obnova celic
 • razstrupljanje telesa
 • izguba odvečnih kilogramov
 • zmanjševanje leptinske in inzulinske rezistence
 • uravnavanje krvnega sladkorja
 • pospešeno delovanje metabolizma
 • zmanjšano tveganje za nastanek diabetesa tipa 2
 • zmanjševanje vnetij v telesu in nastanka avtoimunskih obolenj
 • zaviranje procesa staranja
 • zniževanje povišanega pritiska in holesterola
 • preprečevanje srčno – žilnih obolenj
 • zmanjšano tveganje za nastanek različnih vrst raka
 • izboljšanje kognitivnih sposobnosti in zmanjšana nevarnost za nastanek Alzheimerjeve bolezni in demence
 • krepitev imunskega in prebavnega sistema

prihaja predvsem, ker veliko časa ne vnašamo maščob in beljakovin, ki so sicer prisotni v presežku v standardni prehrani, tako da organi (zlasti jetra in trebušna slinavka) lahko počivajo in se zaradi tega zmanjšujejo nekateri bolezenski simptomi. 

Vsekakor je treba biti previden, če se odločimo za intermitentno postenje. Zaradi spremembe prehranjevalnega ritma lahko pride tudi do povečanega stresa in težav s spanjem, posledično pa tudi do glavobolov. Pogosto se pojavijo tudi težave z zgago. 

Lahko pa pride do prenajedanja v časovnem okvirju, ko je dovoljeno prehranjevanje ter do razvoja prehranskih motenj. Iz tega razloga tovrstno postenje ni za vsakogar. Nosečnicam, mladoletnikom, ljudem s prenizko telesno težo, posameznikom, ki imajo psihične težave in prehranske motnje, bolnikom, ki so zboleli za diabetesom tipa 1 in tistim z visokimi vrednostmi kortizola ter po operacijah se vedno odsvetuje kakršnokoli postenje.

Telo ali uporablja ali shranjuje energijo, ki jo dobimo iz hrane. Ko se prehranjujemo, so ravni inzulina visoke, ko se postimo, se nivo inzulina zniža in se vklopi signalizacija za porabo shranjene energije. Glikogen (glukoza shranjena v jetrih in mišicah) je najlažje dostopen vir energije, kjer so rezerve za produkcijo energije za potrebe telesa za vsaj 24 ur. 

Ko se glikogenske rezerve porabijo in se ne vnašajo dodatni viri ogljikovih hidratov, telo začne uporabljati maščobo kot vir energije. Nenehno visoke vrednosti inzulina lahko vodijo v inzulinsko rezistenco in je iz tega razloga zelo pomembno, da ne jemo tako pogosto. Zaradi postenja se izboljša naša občutljivost na inzulin, leptin in grelin, tako da je tudi boljša naša zaznava, kdaj smo resnično lačni in kdaj smo pojedli dovolj hrane. 

Če se postimo 24 in več ur lahko telo pride v avtofagijo, proces, pri katerem se uničujejo poškodovane in stare celice, se zmanjšujejo vnetja in se izboljšajo regenerativne sposobnosti telesa. 

To tudi pomeni preprečevanje bolezni, več energije, počasnejše staranje, boljše delovanje imunskega sistema, lepša koža, optimalna telesna teža, boljši spomin, fokus in razpoloženje. 

Polnovredna rastlinska živila bi morala biti poglavitni del naše prehrane, ne glede ali izvajamo prekinitveni post ali ne. Le v rastlinskem svetu dobimo zadostno količino izjemno koristnih vlaknin, ki hranijo dobre bakterije, izboljšajo prebavne procese, pomagajo pri uravnavanju krvnega sladkorja, holesterola, krvnega pritiska, pri vzdrževanju normalne telesne teže, občutka sitosti, uravnavajo presežke hormonov, vplivajo na izločanje toksičnih snovi iz telesa itd. 

S polnovredno rastlinsko prehrano, ki vsebuje le manjšo količino kakovostnih maščob, lahko preprečimo marsikatero sodobno bolezen in pozitivno vplivamo na že obstoječe zdravstvene težave. Za prekinitveni post se odločamo predvsem zaradi boljšega zdravja in počutja, ki ga je treba vzdrževati tudi z zdravo prehrano in z zdravim načinom življenja, če želimo imeti maksimalne koristi od postenja. 

Tukaj so še posebej koristna živila, ki jih je dobro redno dodajati v svoj jedilnik, ko se odločimo za prekinitveni post. To so tudi živila, ki spodbujajo avtofagijo. Vsekakor je treba prilagoditi nabor živil glede na trenutno zdravstveno stanje, letni čas in neravnovesje. 

 • Križnice: brokoli, cvetača, brstični ohrovt, ohrovt, zelje …
 • Medicinske gobe: posebej reishi in čaga
 • Ingver 
 • Kurkuma
 • Temno zelena zelenjava in zelena listnata zelenjava, jagodičevje, bancha zeleni čaj
 • Rdeče grozdje, divje borovnice in drugo jagodičevje, češnje
 • Različni fižoli in druge stročnice
 • Začimbe 

 

Primer enodnevnega rastlinskega jedilnika za najbolj pogosto obliko prekinitvenega posta 16:8.

 • Ko se zbudimo, najprej spijemo vsaj 500 ml tople vode
 • Do 11 h poleg tople vode lahko pijemo še nesladkane zeliščne čaje in zeleni čaj (najboljše bancha čaj). 
 • Ob 11 h lahko imamo sadno malico (čim več jagodičevje ter drugo sezonsko sadje prilagojeno našemu morfološkemu tipu) ali sveže stisnjen zelenjavni sok
 • Ob 12 h je kosilo, kot največji obrok, ko zaužijemo žita, stročnice, zelenjavo, zeleno listnato zelenjavo (vsaj 2 do 3 porcije) in kakovostne maščobe pretežno v obliki semen (zlasti semena bogata z omega 3, kot sta lanena ali chia) – recimo gosto fižolovo enolončnico s polnozrnatim kruhom brez kvasa, testenine iz stročnic z zelenjavno omako, falafel iz pečice z zelenjavo, rižota iz rjavega basmati riža, rdeče leče in zelenjave z manjšo solato iz rukole in motovilca, musaka z rjavo lečo in sladkim krompirjem in solata, čičerikina palačinka s humusom in zelenjavo, tofu »jajčka« z zelenjavo in brezglutenskim domačim kruhom …
 • Ob 16 h je lahko druga malica (ni nujno) – sadje ali avokado in kuhana zelenjava, rastlinski proteini ali rastlinski nadomestek za obrok s chia semeni in rastlinskim napitkom (zlasti odlično po telovadbi, ni pa nujno), rastlinski jogurt razredčen s toplo vodo in zmletimi lanenimi semeni in kuhana zelenjava (primerno bolj v poletnem času), zelenjava in namaz iz stročnic …
 • Ob 18:30 h večerja, ki je lažja in večinoma v obliki gostih juh in enolončnic z manj stročnic in žit, kot smo jih pojedli za kosilo. S prehranjevanjem zaključimo ob 19 h
 • Dnevno dodajamo vsaj 1 do 3 jž chia ali lanenih semen (zmlete neposredno pred uporabo dodajamo v ohlajene jedi), 1 do 2 brazilska oreščka, 1 do 2 jž drugih semen in oreščkov, vitamin B12 ter druge prehranske dodatke in zdravilne rastline po potrebi
 • V jedi je treba dodajati tudi različne začimbe (ingver, kurkuma, janež, koromač, kumina, šetraj, mediteranske začimbe, cimet, kardamom …)
 • Kuhamo pretežno na vodi in nato dodajamo polnovredne vire maščob
 • Ne pozabimo na zadosten vnos tekočin (vsaj 35 ml na kg telesne teže, več, če smo športno aktivni in če pojemo več kuhane hrane)

 

Napake, ki se največkrat zgodijo so, da pijemo premalo tekočine, da se prenajedamo in se prehranjujemo neuravnoteženo, nekateri pojejo veliko maščobe in beljakovin in premalo ogljikovih hidratov (to je posebej težava, če že imamo nekaj nevroloških težav, ko je potrebno konstantno vzdrževanje ravni glukoze in mineralnih soli), nekateri ne vnašajo dovolj kalorij in ne jejo raznovrstno, velikokrat se tudi zgodi, da ne preslišijo opozoril telesa in imajo predolge časovne okvirje brez hrane, čeprav zanje to ni primerno, tudi to, da pijejo veliko kave je velika napaka, ker s tem spravljajo telo v stres (izloča se preveč adrenalina in kortizola, lahko nastane dehidracija telesa pa tudi zaradi pitja kave ne spijemo dovolj tekočine). 

Lahko se pojavijo glavoboli, prebavne težave, pridobivanje telesne teže, zmanjšana plodnost … S tovrstnim postenjem ne odstranjujemo virusov, bakterij in težkih kovin (za to je potrebno izvajati posebne protokole).

 Iz tega razloga je koristno, da se pred uvajanjem prekinitvenega posta posvetujemo s strokovnjaki, ki nam lahko pomagajo, da izberemo najbolj optimalno verzijo prekinitvenega posta ali posta na splošno vključno z najbolj primernimi živili in drugimi nasveti za zdravo življenje. Zelo je pomembno, da se zavedamo kaj pomeni prekinitveni post in da so možna tudi nekatera tveganja, če se zanj ne pripravimo in ga ne izvajamo na optimalen način. 

Pred to izkušnjo se vprašamo zakaj ga želimo izvajati in vedno poslušamo svoje telo ter spremljamo njegove odzive in prilagajamo dnevni čas postenja. Z zaupanjem v modrost lastnega telesa in nekaj dodatnega izobraževanja je lahko prekinitveni post popotnica za dolgo, zdravo, energično in ustvarjalno življenje lahko pa še dodatno okrepi določene zdravstvene težave. 

POST

Post se prakticira več tisočletji. To je praksa, ki se je zgodila intuitivno, in jo povezujemo s počitkom in uravnavanjem energije. Obstajata dve vrsti postenja. 

Ena je prisilno postenje, ki se po navadi zgodi v času bolezni, ko telesni mehanizem varčuje z energijo, ki bi jo sicer porabil na prebavo, tako da zmanjša občutek lakote ali tega sploh ni nekaj časa zaradi nujno potrebne podpore in več energije, ki jo morajo dobiti imunski, endokrini in limfatični sistem, da se čim prej pozdravimo. 

Druga oblika postenja je zavestno postenje zaradi regeneracije in čiščenja telesa.

 Tovrstna oblika postenja razvija samodisciplino in zaupanje vase, kar je ključno, ko se odločimo za samopomoč in spremembe, ki jih je treba narediti na poti do dobrega zdravja. Ko prebavni sistem počiva, telo dobi več energije za čiščenje od toksičnih snovi in kislinskih odpadkov, ki so med pomembnimi dejavniki tveganja za nastanek različnih bolezni. 

Ko naš prebavni in eliminatorni sistem postaneta preobremenjena zaradi napačne prehrane, stresa, toksinov, čustvene obremenjenosti … je čas za reset. Postenje pa nam omogoča, da določeni organi počivajo (trebušna slinavka, želodec, jetra, črevesje in tudi ledvice. 

Ko govorimo o postu, seveda govorimo le o postu na vodi. To je edini pravi post, ki ga je dobro izvajati le pod nadzorom oseb, ki so zanj usposobljene, saj je lahko zelo nevaren. Bolj pogosto pa bomo slišali za post ob vodi, sveže stisnjenih zelenjavnih in sadnih sokovih, zelenjavnih prevretkih in čajih, kar je približek pravemu postu, saj ne uživamo trde hrane, pijemo le tekočino. 

Imamo tudi pseudo postne kure, ki tudi delujejo zelo zdravilno in so včasih bolj primerne za sodobnega človeka, ki niso klasične postne kure, ampak pomagajo telesu, da počiva in se regenerira (dieta s sadjem ali presna dieta s sadjem, zelenjavo, sveže stisnjenimi sokovi, torej dieta, ki ne vsebuje veliko beljakovin in maščob, le toliko, kolikor dobimo iz sadja in zelenjave). Tovrstna postna prehrana se pogosto uporablja tudi pri zdravljenju raka. Po navadi se uživa sadje z visoko vsebnostjo antioksidantov. Vsekakor bo večji in hitrejši pozitiven učinek imela tekoča postna prehrana, s katero tudi dobimo dovolj energije za celično delovanje, hkrati pa ustvarimo pogoje za močno aktivacijo samozdravilnih moči telesa.

 Najtežji del pri postenju je pravilna prekinitev posta zaradi tega se je zelo dobro postiti pod nadzorom, posebej, če že imamo določene zdravstvene težave. Tudi predpriprava za post je izjemnega pomena, zlasti, če smo vsejedi ali uživamo veliko procesiranih živil in živil živalskega izvora. V Evropi obstaja nekaj centrov za vodeno postenje. 

Med najbolj znanimi je Buchingerjeva klinika za postenje. Koliko časa je potrebno postenje je najlažje ugotoviti po oblogah na jeziku. Na začetku postenja se zaradi strupov, ki se izločajo, ustvari debelejša obloga na jeziku bele, rumene, zelene ali rjave barve. Dokler imamo obloge in nimamo nežno roza jezika je to znak, da so strupi še prisotni v našem telesu in da potrebujemo nadaljevati s čiščenjem.

V reviji International Journal of Molecular Sciences je bila marca 2021 objavljena obširna študija o tem, kako že nekajdnevni post pomaga pri obvladovanju presnovnih in vnetnih bolezni ter preprečevanju mehanizmov, povezanih s staranjem.

 Po postu se je raznolikost mikrobiote v črevesju povečala in zaznali so statistično pomembno korelacijo med ekspresijo gena SIRT1 in številčnostjo bakterij Prevotelle in Lactobacillus. Številčnost bakterije Christensenella, ki je povezana z dolgo življenjsko dobo, se je po postu povečala ter obratno korelirala s starostjo in indeksom telesne mase (ITM). To je prva študija, ki kaže, da post ne spreminja samo sestave črevesne mikrobiote, zaradi česar je bolj raznolika, ampak vpliva tudi na izražanje sirtuinov pri ljudeh. Post ni le na fizični ravni. Pri postenju se lahko osvobajamo tudi podzavestnih programov in čustvenih blokad in je tovrstna oblika razstrupljanja najboljša izbira za posameznika.

 

AVTOFAGIJA

 • Avtofagija: grško autos – sam + phagein – jesti 
 • Avtofagija je proces pri katerem celica poje samo sebe in reciklira vse svoje odpadne in neuporabne materiale (celične in tkivne odpadke, ki se akumulirajo v telesu, stare celice, celice tumorja, mikroorganizme …) in jih uporabi za gradnjo novih celic in proizvodnjo energije. Ta proces telesu omogoča stalno obnovo. Nove celice skrbijo za pravilno delovanje hormonov, odstranijo toksine na celični ravni, preprečujejo bolezni in znake staranja. 
 • Možgani so tisti, ki upravljajo s procesom avtofagije, saj telesu omogočajo, da prepozna, kaj je patološko, nekoristno, staro, nefunkcionalno, problematično …
 • Da dosežemo avtofagijo morajo biti nizke glikogenske rezerve 
 • mTOR, pot, ki pošilja signal celicam, da se replicirajo in rastejo, ne sme biti aktivna
 • izboljšati je treba AMPK (senzor za gorivo, ki se sprosti zaradi pomanjkanja energije in izgorevanja maščobe)
 • Vsaj 1 dan ali več bi morali biti v stanju pomanjkanja, da se zgodi sprememba v telesu
 • Ko možgani dobijo informacijo, da ni hrane, aktivirajo proces avtofagije
 • Raven inzulina v krvi se zniža, to pa aktivira glukagon (hormon z nasprotnim delovanjem od inzulina - poveča glukozo v krvi)
 • Glukagon poišče deformirane, ostarele, poškodovane celice in iz njih pridobiva energijo
 • Vnos hrane pa inaktivira glukagon in proces avtofagije
 • Telo najprej porabi odvečne in trdovratne maščobe, tiste, ki jih je zelo težko izgubiti (recimo okrog trebuha), ampak tudi tiste, ki so na žilnih stenah 
 • S kalorijsko restrikcijo in aktivacijo avtofagije bomo ne samo bolj zdravi, temveč tudi ne bomo imeli težave s prekomerno telesno težo, ki je povezana z različnimi zdravstvenimi težavami (KVB, nekateri tipi raka, hormonske težave, diabetes itd.)
 • Pozitivni učinki avtofagije so: regeneracija telesa na celični ravni, upočasnjen proces staranja in pomlajevanje, preprečevanje sodobnih bolezni vključno z rakom, optimalna telesna teža, več energije, boljše delovanje imunskega sistema, zmanjševanje vnetij, izboljšanje občutljivosti na inzulin, dolgoživost…
 • Avtofagijo najlažje dosežemo na pravem postu (ob vodi, suhi post), ki je najboljši aktivator avtofagije (postiti se je treba vsaj 3 do 5 dni). Post ob vodi se priporoča pod nadzorom usposobljenih strokovnjakov. Pomaga tudi intermitentno postenje vsak dan (18 ali več ur brez hrane, da se porabijo glikogenske rezerve v jetrih), z visoko intenzivno kardio vadbo in savno, hot jogo, ki jih je treba kombinirati z vadbo  z utežmi ali lastno težo, da ne pride do izgube mišične mase (recimo 3 x tedensko z utežmi, 2 x kardio) …
 • Če želimo, da avtofagija gre v pravi smeri poleg že napisanega, je treba: spati v temnih prostorih, brez modre svetlobe, tako da melatonin lahko opravlja svojo funkcijo, urediti je treba mikrobioto, izpostaviti se kratkim, akutnim stresnim okoliščinam iz okolja (sončna svetloba, mraz, vročina, fizične aktivnosti …), poskrbeti je treba, da naši mitohondriji delujejo optimalno z zadostno količino hranil (minerali, esencialne maščobe, proteini …), pomembno je, da je vse balansirano, da vseeno ni predolgih postnih obdobij, ampak da imamo konstanto v aktivaciji avtofagije 
 
Vas zanima še kaj več? 
Preverite zavihek brezplačno kjer najdete številne priročnike, med drugim tudi VITKANJE, ALKALIZACIJA in druge. 
Tukaj pa tudi izsek iz oddaje o prekinitvenem postu: 

Pri izvajanju prekinitvenega posta vam bo zelo pomagalo, če dnevno uživate Mikrobiom 30. Odlično se odnese tudi Eko zelenje in Reds pak.

Eko zelenje (28 vrečk) z zelenjem, algami in kalčki

Eko zelenje (28 vrečk) z zelenjem, algami in kalčki

Najbolj primerno za ljudi, ki imajo veliko obveznosti, malo časa za zdrav obrok, so veliko …

40,00

Mikrobiom 30 (ferment)

Moč 30-ih vrst sadja, zelenjave, oreščkov, ki so dolgotrajno fermentirani brez segrevanja.

42,00
NOVO V SLOVENIJI

Sorodne objave

Izpadanje las in fotobiomodulacija ali rdeča svetlobna terapija (alopecija areata in androgenetska alopecija)

Tukaj boste našli zapis o resnem izpadanju las, ne samo o situaciji, kjer se ti zdi, da je morda na krtači malo preveč …

Tedenski jedilnik za manj kilogramov! Hujšanje, vitkanje in zdrava izguba telesne teže

Dolgoletna priporočila omejevanja kalorij z namenom izgube odvečnihkilogramov so zavedla mnoge in danes vemo, da so …

Kaj je pogoj, da ženska zanosi? Kaj potrebuje ženska, preden zanosi? Priprava na zanositev

Kengurujka je oplojena in proces brejosti lahko dobesedno zaustavi in zamrzne do 2 leti. To mi je osebno povedal …

Nazaj

Komentarji

Komentiral Lisa |

https://www.business-standard.com/companies/news/non-it-ites-account-for-54-of-smartworks-biz-plans-to-double-inventory-123051100763_1.html
It's perfect time to make some plans for the future
and it's time to be happy. I have read this post
and if I could I wish to suggest you some interesting things or tips.

Perhaps you could write next articles referring to this article.
I want to read even more things about it! https://www.business-standard.com/companies/news/non-it-ites-account-for-54-of-smartworks-biz-plans-to-double-inventory-123051100763_1.html

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.