Jeseni so po kitajski tradicionalni medicini najbolj na udaru pljuča. V tokratni oddaji bomo razkrili praktična in enostavna priporočila, kako varovati ta pomemben organ, da bo tudi v tem letnem času deloval “kot urca”. Zadeve se bomo lotili z dveh koncev − v goste prihajata certificirana nutricionistka Jelena Dimitrijević in zdravilec kitajske medicine Yao Junaho. Kakšno hrano torej potrebujemo jeseni, ali je boljša surova ali kuhana hrana, katera zelišča in začimbe dodati ter kateri dodatki bodo stanje telesa še bolj okrepili? Izvedeli boste tudi, katere akupresurne točke masirati, ter kako je z jesenjo povezan občutek žalosti. Ne zamudite ogleda posnetka!
NASVETI NUTRICIONISTKE
Kaj uživati jeseni?
Jeseni potrebujemo hrano, ki nas bo pogrela (oljnata, hranilna, beljakovinsko bogata). Uporabljajmo manj suhe hrane in več začimb. V ospredju naj bodo naravno sladka, kisla in slana živila.
Jeseni obvezno zmanjšajmo vnos surove hrane in živil, ki hladijo.
Jeseni potrebujemo več miru, sproščenosti in tišine. Masirajmo se s sezamovim oljem. Redno meditirajmo, izvajajmo lahke jogijske vaje, ne pretiravajmo z aktivnostmi (posebej ne zunanjimi).
Odlična rastlina, ki nas lahko podprejo v tem letnem času, je ašvaganda. Pomagajo tudi probiotiki in rastline, ki znižujejo stres (npr. elevterokok)
TKM NASVETI
Kako varovati pljuča v jesenskem času?
-
Uživajte hruške, pomelo in kislo-sladko grozdje.
-
Gibanje naj bo bolj nežno, kot npr. taiji quan, baduanjin (oblika qi gonga), počasen tek, sprehod po hribih, hitra hoja.
-
Z enostavnimi metodami, kot sta tapkanje, masiranje in/ali akupresura točke Tanzhong CV 17 (med bradavicami).
-
Žalost lahko omeji dinamično gibanje energije in zato velja, da pretirana žalost poškoduje sfero vpliva pljuč.
-
Pekoči ingverjev sok, čebula in koriander lahko odprejo qi energijo pljuč.
Komentarji