Pozor! 30% in 40% POPUST na hormonski program celičnega POMLAJEVANJA (ANTI AGE ADAPTO) z adaptogeni in hormonski program za obdobje menopavze (ADAPTO MENO)
Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Pozabite na dnevni post, izvajajte nočnega in prepustite večerjo sovražniku!

Pozabite na dnevni post, izvajajte nočnega in prepustite večerjo sovražniku!

Stara ljudska modrost pravi: »Zajtrk pojej sam, kosilo razdeli s prijateljem, večerjo pa pusti sovražniku!«

Ta stara modrost pravzaprav svetuje nočni post, ki ga nekateri znanstveniki danes razlagajo kot vir zdravja in vitalnosti.   

Dnevni post je težka preizkušnja in je v bistvu stres za organizem. Medtem ko mnogi trdijo, kako zelo zdravilen je, pa znanost dokazuje, da temu le ni tako. V času dnevnega posta skorja nadledvičnih žlez sintetizira odvečno količino hormona kortizola, ki do neke mere zavira imunski sistem (blokira levkocite), povzroča osteoporozo, slabi mišice in moti delovanje možganov in povzroča zamaščenost. Med dnevnim postom razpadajo predvsem beljakovine, še posebej beljakovine v mišicah in imunskih celicah. 

Zdravilen pa je nočni post. Ponoči endokrini žlezi hipofiza in epifiza ali češarika, ki se nahajata na spodnji strani velikih možganov, izločata hormona mladosti in rasti - somatotropin in  melatonin. Med nočnim postom razpada maščoba, zato je nočni post preprost način hujšanja. Nekateri strokovnjaki menijo, da je pozna večerja vzrok za vrsto sodobnih bolezni od zamaščenosti do raka. Zelo škodljivo deluje predvsem na endokrini sistem. Narava je delovanje fizioloških funkcij zasnovala tako, da podnevi telo črpa energijo iz ogljikovodikov, ponoči pa iz maščobnih zalog. Zato podnevi trebušna slinavka ali pankreas izloča hormon inzulin, ki pomaga pri izgorevanju ogljikovodikov in vzdrževanju maščobe, ki je shranjena v maščobnih zalogah. Ponoči pa endokrina žleza hipofiza izloča hormon rasti, ki omogoča izgorevanje maščob. 

V evoluciji je telo razvilo in ohranilo instinkt, ki mu omogoča obstoj: gospodarno porabo svojih maščobnih rezerv. Pri pozni večerji se izloča veliko inzulina, ki navidezno sporoča hipofizi, da je hrana vstopila v telo in da zato ponoči ni potrebe po trošenju maščobnih zalog. Zato se hipofiza naravna na dnevni režim in ne izloča mnogo hormona rasti. Posledica je pospešeno staranje. Hormon rasti je namreč hormon mladosti, ki ga hipofiza v mladosti izloča velike količine, po 35. letu pa vse manj in tudi zato se človek prične starati. Pozna večerja s tem, da zmanjšuje izločanje hormona rasti, silovito pospešuje proces staranja organizma. 

Druga endokrina okvara, ki se zgodi zaradi pozne večerje, je odvečno nočno izločanje inzulina. Pozna večerja namreč povzroči povečano aktivnost trebušne slinavke, kar povzroča pospešeno sintezo inzulina. Znano je, da je pretirano izločanje inzulina glavni dejavnik, ki vpliva na nastanek večine sodobnih kroničnih bolezni: arterioskleroze in posledično infarkta ter možganske kapi, povišanega  pritiska, maligne tvorbe, sladkorno bolezen, osteoporozo, različna vnetja (gastritis, enteritis, kolitis, pankreatitis, hepatitis, artritis, dermatitis), avtoimune bolezni (revmatoidni artritis, tiroiditis, sklerodermija, sistemska kožna tuberkoloza, sistemski lupus itd.), alergije in bronhialno astmo. Odvečni inzulin, kot kažejo klinične študije, povzroča tudi psihične bolezni (depresije, psihoze) in celo bolezni odvisnosti. Pri otrocih odvečni inzulin povzroča neskončne prehlade in respiratorne bolezni, disbakteriozo, bolezni želodčno-črevesnega trakta,  alergije, sindrom omejene zbranosti pogosto skupaj s hipeaktivnostjo. 

Ruski zdravnik imunolog dr. Zinovij Petrovič Belij je v svoji knjigi z naslovom »Kako prepustiti večerjo sovražniku ali zdravilna moč nočnega posta« prepričljivo opisal dogajanje v organizmu v času nočnega posta in podal priporočilo »Ne jejte po 16. uri!« − kot zdravilo za vse zgoraj naštete bolezni.

 

Maria Ana Kolman

10. 1. 2019

 

V kratkem z Mario Ano organiramo naslednja predavanja oz. srečanja, na katera seveda vljudno vabljeni.

22. 2. (Ljubljana, OŠ Milana Šuštaršiča): POMLAJEVANJE – preproste tehnike

 

23. 2. (Novo mesto, Qlandija): Teden fitomedicine

 

15. 3.−17. 3. Sejem ALTERMED (za več info spremljajte našo spletno stran)

 

27. 3. Napovedujemo dogodek z Mario Ano Kolman v Mariboru (za več info spremljajte našo spletno stran)

 

29. 3. (Ljubljana, OŠ Milana Šuštaršiča): ZDRAVILNE RASTLINE V OČEH ZDRAVNIKA (Maria Ana Kolman)

 

Preverite pa tudi posnetek enega izmed njenih zadnjih gostovanj v oddaji Klepet ob kavi:

Kako hvaležni in srečni smo, da nas vedno znova navdušuje s svojima srčnostjo in modrostjo!

Sorodne objave

Izpadanje las in fotobiomodulacija ali rdeča svetlobna terapija (alopecija areata in androgenetska alopecija)

Tukaj boste našli zapis o resnem izpadanju las, ne samo o situaciji, kjer se ti zdi, da je morda na krtači malo preveč …

Tedenski jedilnik za manj kilogramov! Hujšanje, vitkanje in zdrava izguba telesne teže

Dolgoletna priporočila omejevanja kalorij z namenom izgube odvečnihkilogramov so zavedla mnoge in danes vemo, da so …

Kaj je pogoj, da ženska zanosi? Kaj potrebuje ženska, preden zanosi? Priprava na zanositev

Kengurujka je oplojena in proces brejosti lahko dobesedno zaustavi in zamrzne do 2 leti. To mi je osebno povedal …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.